Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Konzolok, konzolos játékok

»» 8th Generation of Gaming Consoles, avagy itt az új konzolgeneráció!

680 levél
Válasz 14.06.03. 18:55 #6
SMBX-fan
De azért ott is van egy jópár 3rd party játék. Én is igazából a Mario, Zelda és Metroid miatt szeretem a Nintendo-t. Csak sajnos nem engedhetem meg magamnak, így emu-n nyomom a NES/SNES/N64/GBA játékokat. De ezek már 10-20 évesek minimum.
621 levél
Válasz 14.06.03. 18:43 #5
SwitcX88
Igen, de azért egy PS4-XO-t ne állítsunk szembe egy WiiU-val. Azok még ráadásul újak is szinte, míg a U-nak legalább 40-50%-ot kellene esnie ahhoz hogy felvegye a versenyt. Plusz neki egy saját piaca van, teljesen más felfogású játékok vannak rajta (épp ezért szeretem).
680 levél
Válasz 14.06.03. 18:23 #4
SMBX-fan
Hát nem tudok semmit. A 3DS veri a Vitát, csak az asztali konzoloknál fordított a helyzet. :/
De szerintem most fog beindul a generáció a nagyágyúk miatt. Amúgy az U ára még fog egy kicsit csökkeni sztem. (kb. 15 %-kal) A probléma az, hogy a PS4 se valami olcsó és az X-One meg még meg se jelent hazánkban hivatalosan. (bár annak sem gondolok valami alacsony árat)
A verseny csak most kezdődött el! Remélem döntetlen lesz. (90-120 millás eladások)
621 levél
Válasz 14.06.03. 18:04 #3
SwitcX88
Szívesen vennék U-t, de szvsz irreális az ára. Ha a fele lenne, már mennék is megvenni.
E3-on nem valami olcsóbb Nintendot akarnak bemutatni? Mintha valami hasonlót olvastam volna.
680 levél
Válasz 14.06.03. 17:41 #2
SMBX-fan
Most olvastam, hogy a Wii U eladások kb. 7-szeresére nőttek a Mario Kart 8 miatt. Mi lesz ha jön a Watch_Dogs (Wii U-ra tudtommal soká fog megjelenni) és a Super Smash Bros?!
Mindegyik konzol remek szerintem (igaz, csak a PSV-t tudtam kipróbálni kb. 20 percig)
3084 levél
Válasz 13.12.29. 15:39 #1
gregmerch
Most, hogy valamennyi új kézi és asztali konzol elérhető a 8. generációban is, elérkezettnek láttam az idejét egy átfogó topik indításának. Hogy ne csak egy üres, "ilyen még nem volt, de kell" beszélgetést kezdjek, gyorsan leírom eddigi tapasztalataimat a masinákkal kapcsolatban - technikai részletekre nem térek ki, azokat bárki elolvashatja a megfelelő cikkekben és a wikin.

Asztali gépek

Nintendo Wii U:
Én nagyon szeretem a Nintendo gépeket, mert - habár technikailag jelentős hátrányban vannak a konkurensekhez képest, legalábbis ami az utóbbi 2 generációt illeti - mindig van bennük valami plusz, ami nagyon sokat dob az értékükön, felhasználhatóságukon. Ez volt az előd, Wii U esetében a mozgásvezérlés, és ez a tavaly novemberben megjelent Wii U esetében az érintőképernyős, tablet jellegű irányító. Ennek a legnagyobb feature-e az, hogy gyakorlatilag minden játék játszható csak ezen is, így ha valaki a családból pl. tévét akar nézni, mi folytathatjuk a játékot a vezérlő képernyőjén. Ha a nagy megjelenítő is be van kapcsolva, számos program remek kiegészítőként alkalmazza a kontroller monitorát, és beépített hangszóróit, melyen sok új, könnyű, alternatív lehetőség nyílik a programok irányítására is. Az viszont zavaró, hogy vannak olyan játékok is, melyek egyszerre adják ugyanazt a képet a kicsi, és a nagy képernyőn is. Emellett kicsit kényelmetlenebb ez a nagyméretű vezérlő, mint az ergonomikus, kézre álló PS és XB irányítók, de megszokható viszonylag gyorsan. Immár ez a konzol is tudja a FullHD felbontást is, és visszafelé kompatibilis az előd, Wii játékaival. Az említett vezérlő mellett Classic, és Wii irányítók is kompatibilisek vele. Ami a masina talán legnagyobb hiányossága, hogy nem játszik le sem DVD, sem BR formátumot, helyette egy alternatív, saját módosított szabvány BR formátumot használ. CD-ket már a Wii is le tudott játszani. A játékkínálat nagyrészt megegyezik a többi gépre kiadottal, melyek rendszerint valami kis pluszt tartalmaznak vezérlés terén a fentebb említett bővebb lehetőségek miatt. Az exkluzív felhozatal szerintem az egyik legeredetibb, és minden tagja nagyot üt. (Zelda, Mario, Luigi, Donkey Kong, Metroid, stb.) A masina küllemre kellemes, a Nintendotól megszokott módon jól kigondolt, és viszonylag kompakt méretű. Ami leginkább mellette szól (a fentieken kívül), az a legkedvezőbb bekerülési költsége, melyet sajnos ellensúlyoz a Nintendo Network igen hézagos hazai alkalmazhatósága, a fent említett DVD/BR támogatás hiánya, és az a tény, hogy idehaza gyakorlatilag ez a konzol (és gyártó) kapja a legkisebb támogatást, és ez rendelkezik nálunk a leggyengébb marketinggel is.

Sony PlayStation 4:
Idén decemberben jelent meg idehaza a japánok No1 konzolgenerációjának legújabb zászlóshajója, amely fényéveket ver hardver tekintetében a nagy előd PS3-ra. Küllemre ez is nagyon kellemes, az előző Sony masináktól eltérően szimmetrikus kialakítású, méretét tekintve szintén viszonylag kompakt (kb. egy PS3 Slim dimenzióival egyezik meg). Továbbra is BR formátumot használ a játékok tárolására, és visszafele szintén kompatibilis az azt megelőző lemezformátumokkal. Vezérlője, a DualShock 4 az eddigi legjobb, legkézreállóbb Sony vezérlő, amely - számomra- kényelmesebb, mint az Xbox One vezérlője. Beépített touchpad, és mikrofon is található rajta, és a giroszkóp segítségével a térben történő elmozdulást is érzékeli. Az új PS Eye kamerarendszer felveszi végre a versenyt a Kinect-tel abban a tekintetben, hogy immár itt sem kell érzékelőket a kezünkben tartanunk ahhoz, hogy az lásson bennünket. A kezdő játék felhozatal 2-3 exkluzív címet (főleg Killzone: Shadow Fall és Knack), és egy néhány multiplatform alkotást tartalmaz. AZ előbbiek egyfajta tech-demonak is felfoghatók, míg az utóbbiak zöme leginkább az egyes címek Pc portjaihoz áll közel, már ami azok megvalósítását illeti. Kicsit gyengének érzem ezt a kezdést, főleg, hogy a multiplatform játékok gyakorlatilag a többi verzió sima átportolt verziói (kevés kivétellel, mint pl. a FIFA 14 új grafikus motorral ellátott 8. generációs változata esetében). Az új kezelőfelület az előző módosult, de frappáns, és gyorsan átlátható változata. A masina kompatibilis a Playstation Vitával is, amely vezérlést, és távoli játékot tesz lehetővé. Limitált ideig viszonylag sok nemrégiben megjelent játék PS3-as változata upgradelhető rá egy kisebb összeg (15 dollár körüli összeg) beinvesztálásával (pl. NBA 2K14, Assassin's Creed IV: Black Flag, stb.). Az eddig látott játékok megvalósítása alapján egyértelmű, hogy még van hova fejlődnie mind a gépnek, mind pedig az azokra fejlesztett programoknak, de ez nem meglepő, hiszen nem a mostani, hanem a jövőbeli igényeket is ki szeretnék elégíteni általa a tervezői. (Megj.: a PS3 is kb. a God of War III-mal érte el a csúcsot.) Árát tekintve nem olcsó, de a történelemben talán először nem is a legdrágább konzol a piacon, amely kezdő csomagban 400 USD körüli áron vásárolható meg (idehaza az alapcsomag 128.000 HUF, míg a legdrágább bundle - Killzone-nal, 2 DS4 vezérlővel, kamerarendszerrel - 160.000 HUF)). Sajnos a rá kapható játékok ára igen borsos, 18-20.000 HUF jelenleg, és az elődökre kiadott programokkal nem kompatibilis. A Playstation Network támogatottsága idehaza is kiterjed rá, hiszen az hazánkban is hivatalosan megjelent már. Mellette szól tehát viszonylag jó bekerülési ára, remek teljesítménye, minden ma ismert lemezformátum támogatása, PSN támogatottsága, de ellene hozható fel viszonylag gyenge kezdő játék felhozatala, és a programok egyelőre magas ára. No meg az, hogy jelenleg elég nehéz beszerezni, hiszen már az előrendelések is 1-2 hónappal későbbre szólnak.

Microsoft Xbox One:
Technikailag ez is rengeteget fejlődött az előd Xbox 360-hoz képest, gyakorlatilag a PlayStation 4-gyel van egy szinten. Hazánkban még hivatalosan nem jelent meg, de persze lehet már a külföldi importból származó gépeket kapni - ráadásul valamivel könnyebben hozzá lehet jutni, mint a hivatalosan már megjelent PS4-hez. Kialakítását tekintve hatalmas "batár", kb. akkora (és úgy is néz ki), mint egy '90-es évekbeli VHS videomagnó. A vezérlője nem sokat változott az elődéhez képest, és az analóg karok kialakítása elsőre kicsit olcsónak is tűnik. Mindezek miatt nálam jelenleg a DS4 a legjobban kézreálló kontroller, melyet az XB360 vezérlője követ annak egy fokkal stabilabb, masszívabb kialakítása miatt. Immár ez is tudja a BR formátumot, így kompatibilitás terén megegyezik a legnagyobb riválissal. Amire nem árt odafigyelni, hogy a hazai megjelenésig (TBA 2014) behozott angol import masinák ANGOLSZÁSZ SZABVÁNYÚ VILLÁSDUGÓVAL felszerelve jönnek, így vagy egy átalakító, vagy egy magyar hálózati csatlakozó kell a működéséhez. (Megj.: a hazai szabvány 2 tüskével, míg az angol 3-mal csatlakoztatja a tápegységhez a villásdugó vezetékét, de nem kell megijedni, így is működik.) Emellett valamiért a hazai HDMI csatlakozóval nem tudtam összekapcsolni a TV-vel, de a mellé csomagolttal igen, és nem tudom, hogy ez a MS, vagy az országok közötti eltérés miatt lehetett így. Kezdő játékok terén hasonló a helyzet, mint a a fent tárgyalt PS4 esetében avval a különbséggel, hogy itt kicsit több az exkluzív cím, melyek közül a Forza 5 engem sokkal jobban "megvett", mint a Sony beugró exkluzívjai. Árá tekintve ez a legdrágább masina mind közül, és kötelező megvenni mellé az új Kinect-et is. Egy irányítóval, játék nélkül 160-170.000 HUF a bekerülése, egy játék letöltőkódjával bundle-ban kb. 15.000 HUF-fal drágább. Elméletileg bármelyik európai XBL fiókkal kompatibilis, de én nem mertem hazai támogatottság hiányában az eredeti, XB360-on használt fiókomat megadni, így csináltam egy újat, amellyel simán működik, és le is szedte a hozzá kapott FIFA 14-et. Az elődök programjait nem támogatja - legalábbis lemezes verziók tekintetében. A kezelőfelület szintén átalakult, de szintén szokható. Ordít a gépről, hogy a játék immár csupán egy, és nem a fő feature rajta, az sokkal inkább egyfajta multimédiás szórakoztató eszközként funkcionál. Mellette szól remek exkluzív kezdő játék felhozatala élén a Forza 5-tel, a BR formátum támogatása, valamint az, hogy jelenleg egyszerűbben beszerezhető idehaza, mint a hivatalosan is már megjelent PS4, melyet ellensúlyoz magas ára, nem hivatalos hazai beszerezhetősége az ebből fakadó valamennyi következménnyel (angolszász szabványú masina, XBL támogatás hiánya, stb.) együtt, a viszonylag karcsú kezdő játék felhozatal, és a szintén drága játékbekerülés.

Kézi konzolok:

Nintendo 3DS (illetve 2DS):
A Nintendo kifejlesztette a "szemüveg nélküli" 3D technológiáját, amely sajnos még igencsak gyerekcipőben jár, így legtöbbször nagyon kényelmetlen - ha nem merőlegesen nézzük a képernyőt, akkor "duplán" látunk, ami nagyon megterheli az agyat, és rontja a látást (szerencsére azonban kikapcsolható, illetve mélysége állítható). Ez világméretű probléma lehet, mert a Nintendo pár hónapja piacra dobta a 2DS névre keresztelt változatot, amelyből hiányzik a 3D bekapcsolás opciója, de egyébiránt kapacitásában megegyezik a fullos változattal. (Megj.: bekerülése kedvezőbb annál, kb. 38-40.000 HUF, de kialakítása nem a legszerencsésebb tekintve, hogy nem lehet összecsukni.) A játékok grafikája rengeteget fejlődött a NDS-hez képest, egyébiránt azonban nagyon hasonlóak a gép által kínált technikai lehetőségek és megoldások az elődéhez. Ez a masina is támogatja az előd NDS játékait, így helyettesíteni is tudja azt. Jelenleg több méretben (sima és 93%-kal nagyobb XXL) kapható 55-65.000 HUF körüli áron. A rá megjelent játékok legtöbbször nagygépes programok előzményei és/vagy mellékszálai, de számos port és exkluzív cím is található a repertoárban.

Sony PlayStation Vita:
A tavaly tavasszal debütált új Sony kézikonzol rengeteg újítást tartalmaz az előd PSP-hez képest. Érintőképernyő, hátsó érintőfelület, giroszkóp, előlapi- és hátoldali kamera, fény- és hangérzékelés kerültek bele a már megszokott irányítási módok (immár dupla analóg kar, irány- és akció billentyűk) mellett. Ezek egyszersmind hatalmas lehetőséget kínálnak a rá megjelenő applikációk és játékok alternatív vezérlésére, melyet azonban sajnos csak viszonylag csekély számú, főként Sony saját fejlesztésű alkotásban találunk meg. Mindazonáltal jó néhány kiváló, igazi "nagygépes" élményt nyújtó alkotás jelent már meg rá, amelyek miatt érdemes kipróbálni az eddig kétkedőknek is. Leginkább egy "zsebre vágható PS3-hoz" hasonlít, mint ahogy a PSV is ugyanaz a PS2 tekintetében. Bekerülése a 3DS-hez hasonló, sőt, egy hajszállal talán kisebb is (50-55.000 HUF környékén mozog). Nem elhanyagolható, hogy amint azt fentebb említettem, a PS4-gyel összepárosítható, és számos dologban képes együttműködni avval.

Elsőre ennyit írnék a legújabb, 8. konzolgeneráció darabjairól. Tudom, kicsit hosszú lett, pedig csak az első benyomásaimat tartalmazza. Nyilván a véleményem még változni fog, mint ahogy a játékok és egyéb lehetőségek is fejlődni fognak idővel. A PS4 és az X1 egy mai erősebb játékos Pc szintjét abszolút hozza, és várhatóan a bennük rejlő potenciál még hosszú esztendőkig elegendő lesz. Azt azért elmondom, hogy (saját, szubjektív véleményem szerint) nem jelentenek - egyelőre - akkora előrelépést az elődeikhez képest, mint azok jelentettek a 6. generáció leváltásakor.
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.