Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Egyéb számítástechnikai témák

»» 3D Mark Advanced Edition

3663 levél
Válasz 14.06.28. 10:19 #1
gregmerch
Pár napja megvettem a Steam-en 60%-os leértékelésnél horribilis 3000 forintért a 3D Mark Advanced Edition-t, mert kíváncsi voltam a gépeim erejére.

Alapból 4 féle teszt van benne, mindegyik másik gépparkra koncentrál.
- Ice Storm: mobileszközök és belépő szintű PC-k számára
- Cloud Gate: alapszintű notebookok és otthoni PC-k mérésére
- Sky Diver: játékos laptopok és közepesen felszerelt PC-k pontozására
- Fire Strike: csúcs játékos PC-k osztályozására

Az utóbbinak van Extreme módja is a túlhúzott CPU-k, SLI, vagy XFire többszörös GPU-k, illetve a többszörös HD felbontások számára. A Sima Fire Strike-nál írják, hogy amennyiben csak "egyjegyű" framerate-t produkál a gép, akkor inkább a Sky Diver-t futtassuk, az lesz a mérvadóbb teszt. Van benne (a demo mellett) 4 teszt: 2 grafikai, egy fizikai és egy kombinált.

Az internet szerint a mai átlagos "High End Gaming PC" 9131 pontot ér el rajta (9000 feletti pont eléréséért jár már plecsni a Steam-en). Ez a konfiguráció szerintük:
Intel Core i7-4770K
NVIDIA GeForce GTX Titan
ASUSTeK COMPUTER INC. Z87-PRO

Az erősebbik gépem (Intel Core i7-4790, Gigabyte NVIDIA GeForce Titan, ASUSTeK COMPUTER INC. Maximus VI GENE) 9362 pontot ért el rajta, ami benne van a feltöltött eredmények felső 10%-ban .

A valamivel gyengébbik (Intel Core i-3770K, ASUSTeK COMPUTER INC. NVIDIA GeForce GTX 780, ASUSTeK COMPUTER INC. P8P67) 8532 pontot, ami kicsit alulmarad ugyan, de így is belefér a feltöltöt teszteredmények felső 16%-ba .

Összehasonlításképpen: ugyanezen a fejlesztők szerint egy gamer notebook 3364, egy ultralight laptop 706, míg egy irodai PC 520 pontot ér el átlagosan.

Az Extreme módot még nem mertem kipróbálni...

Kis érdekesség, hogy az derül ki, a világ játékosai nagyrészt SLI vagy XFire módban összekötött, többszörös GPU-kat alkalmaznak. A keresésnél alig lehet találni 1x-es GPU-val felszerelt gépet. A legdurvább pontszám jelenleg 35329, de abban a gépben van egy 6 magos i7-4930K, és 4 db (!) GTX 780 Ti SLI-ben. Nem tudom, ez valódi játékosé-e, vagy egy bolt, gyártó, magazin, esetleg forgalmazó rakta össze egy teszt erejéig, de nagyon durva.

Tényleg az SLI-é és/vagy az XFire-é a jövő? Azt már észrevettem, hogy a legdurvább GPU-k is max. 30 körüli FPS-t produkálnak a legzúzósabb hardvergyilkos programokban, maximumra felhúzva, amennyiben "csak" egy van belőlük a gépben. Kezd eldurvulni a hardver- és szoftverpiac, ugyanakkor a játékválaszték nagyon jól érezhetően tolódik el a mobilokon/tableteken futtatható, illetve az indie fejlesztések irányába, míg a (szó szerint) "Killer Appok"-ként működő AAA+-os címek egyre kevesebben vannak...

Áhh, "Öreg vagyok én már ehhez"...
"....money talks, and bullshit runs the marathon." /Chris Carter: Hunting Evil/

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.