Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Az USA, és az amerikai kultúra

2550 levél
Válasz 07.04.17. 22:54 #126
Pomee
csak élne kinn ebben a retek országban bárki egy kis ideig és akkor kapásból 180ast tolna a véleményetek...
én speciel tapasztalatból utálom őket, mert egy bazi nagy falu az egész. és láttam mekkora gerinctelen férgek még a "sajátjaikkal" is. de biztos igazatok van és nekem mutattak egy más arcot és valójában ők a világ megmentői. megmentették vietnámot, megmentették irakot... 2x is
Never underestimate the power of the Dark Side...
2724 levél
Válasz 07.04.17. 22:36 #125
CitizenX
Kár, hogy így gondolod.
www.csinicucc.extra.hu
8074 levél
Válasz 07.04.17. 22:30 #124
Gerry
Ezt senki nem mondta. De az idealizmusnak is megvannak a maga határai.
An Oxford man walks around like he owns the place. A Cambridge man walks around like he doesn't care who owns the place.
2724 levél
Válasz 07.04.17. 22:28 #123
CitizenX
És ezért én vagyok a rohadék.. LOL!!!
www.csinicucc.extra.hu
8074 levél
Válasz 07.04.17. 22:12 #122
Gerry
Ennek a világnak soha nem is volt olyan dicsősége, amiről Te álmodozol...
An Oxford man walks around like he owns the place. A Cambridge man walks around like he doesn't care who owns the place.
2724 levél
Válasz 07.04.17. 22:02 #121
CitizenX
Aham. Emberségből most buktatok meg. Atomot a népnek - hát ennyi. Így múlik el avilág dicsősége. Lelketlen nullák vagytok, bazdmeg.
www.csinicucc.extra.hu
345 levél
Válasz 07.04.17. 22:00 #120
Sol Invictus
Igen, a gond mindössze annyi, hogy a japán hadsereg és a japán nép bármeddig elment volna istenként imádott császárukért. Ilyenek a japánok. Szerinted a gazdasági összeomlás hány áldozatot követelt volna? Hányan haltak volna éhen a császárért? Az amerikaiaknak meg kellett mutatniuk a császárnak, hogy összehasonlíthatatlanul erősebbek a japánoknál, és el kell ismerniük azt, amit történelmük során soha nem ismertek el: a császárt legyőzték. Egy blokád soha nem mutatja meg nekik ezt. Még az atombombák után is a hadsereg folytatta volna a háborút: a császári családnak körbe kellett utaznia a japán szigeteket, hogy személyesen vegyék rá a katonákat a fegyverletételre.
8074 levél
Válasz 07.04.17. 21:55 #119
Gerry
Azok után, hogy egyes szigeteken a japán katonák, sőt, az anyaszigeteken a lakosság is képes volt füveken és mohán elvegetálni? Azok után, hogy inkább nekiindultak szuronyrohammal az amerikai golyószóróknak, mintsem hogy megadják magukat? No, aligha hiszem, hogy megadták volna magukat, mintsem inkább elkeseredetten védekeztek volna, bármivel is. Aligha számítanak irreálisnak azok a becslések, miszerint fél-egy millió szövetséges katona halálával, és ennek értelemszerűen sokszorosával számoltak a japán halottakat tekintve az akkori elemzők. S persze valóban meg kellett villantani a fegyvert az oroszoknak is. Tény. Előttük hódító nemzetek és államalakulatok százai sokkal brutálisabban jártak el a háborúkban. Legyen szó akár a köztevlen előzmény Japán Birodalom kínai atrocitásairól, avagy a Brit Birodalom sötétebb lapjairól. Avagy éppen a rendkívül következetes mongolokról, rómaiakról, a kevésbé logikus asszírokról, és a sort széltében-hosszában lehetne folytatni, oldalak ezrein át. Nagy különbség nincs.
An Oxford man walks around like he owns the place. A Cambridge man walks around like he doesn't care who owns the place.
2724 levél
Válasz 07.04.17. 21:42 #118
CitizenX
Ez nagyon jó. Az atombomba, mint a humanizmus fegyere. Ennél abszurdabb és szürreálisabb már nem is lehetnél.

Katonai taktika? Oké, legyen. Japán totálisan egyedül maradt addigra, szinte hermetikusan köbezárva. Szeirnted mire lett volna képes egy ilyen gyűrűben? Szerinted miért nem lett volna tartható akár egy-két évig egy légi és tengeri blokád, amig a szigetország gazadaságilag összeomlik és megadja magát?

Megmondom: Teszteleni kellett a bombákat, és megmutatni a szovjeteknek, hogy képesek megtenni, hogy bevetik. Ez az egyetlen indokuk. Stratégiailag semmiféle okuk nem volt bevetni és megcsinálni a japán-holocaustot. Civil áldozatok százezrei. Csókolom.
www.csinicucc.extra.hu
2724 levél
Válasz 07.04.17. 21:38 #117
CitizenX
A nácipártot a harmincas években a FED pénzelte, és tömte tele hitelekkel. Ezekből a pénzekből jöhetett a germán fegyverkezés, és a II. Világháború, pár millió áldozattal. Még valami?
www.csinicucc.extra.hu
345 levél
Válasz 07.04.17. 21:19 #116
Sol Invictus
Aha. Nem, sajna a Tigris, a Párduc, az MG42, az MP40, és társai német gyártmányok.
20 évvel ezelőtt az amerikai érdekek megegyeztek bin Laden érdekeivel: a szovjet előretörés megakadályozása Afganisztánban. Ma már nem egyeznek meg. ennyi.

Az Egyesült Államok nélkül ma a "nyugati világ" nem létezne. A dominanciáért pár arab állam és Kína vetélkedne, mi meg orosz vagy arab gyarmat lennénk. mondjuk ekkor legalább boldogak lennétek
9368 levél
Válasz 07.04.17. 21:08 #115
Kanduhrka
Tudod kik adták a fegyvereket a náciknak? Az amerikaiak.
Kikkel spanoltak 20 évvel ezelőtt? Osamával.

Amerika a Föld piócája. Egyetértek Citizennel.
horrorgeeks.blogspot.com
633 levél
Válasz 07.04.17. 21:03 #114
NightCore
Mondjuk azért elég vicces hogy szidjátok amerikát és felsorakoztatjátok azokat a dolgokat amik szúrják az oldalatok, persze nem tagadom elég sok dologban egyetértek veletek is. Mindazonáltal másik félnek is igazat adok. Amerika az egyik legnyitottabb nemzet(?), ami túlságosan is túl megy néha a határokon, pl a vitát kiindító iskolai lövöldözés. Meg persze ebből kiindulva a túlzott agresszivitás, más országok földbe tiprása. De ez nem magát az összes államot minősíti! Sok marha háborúmániás pöcs szaladgál az utcán, de talán több van abból akik elvetik az iraki vagy iráni (mittudom én hol vannak ezek már) háborúit Bush-nak.Vagy talán nem is Bokor bácsi a hibás? Mind1. Összehasonlítani Magyarországot USA-val azért vicc, történelmében eltiprunk egy hatalmas országot, aminek nincs őshonos népe az indiánokon kívül, akiket kiírtottak drágalátos európai társországaink. Minden európai ország történelmének vannak fekete foltjai, most ez az időszak lehet hogy pont amerikának jött el. A magyar mentalitást mért nem szidja senki? Szerintem vannak nekünk is hibáink bőven, az egy dolog hogy ego nélkül mindenki azt állítja hogy okosabbak vagyunk náluk (ez persze igaz is), de kinnt nem az a divat hogy mindent tudjanak kedves állampolgárok, hanem betanulnak egy szakmát brutális módon, és így képesek feltornászni magukat a megélhetési láncolat majdnem legmagasabb fokára. A kis diákok meg minek tanuljanak? Ellátja őket az apuci iszonyú nagy jövedelmű cége, ha hülyék ha nem akkor is gazdagok lesznek. Akiknek pedig nincs ilyen kapcsolata, az pedig tanul. Mintha itt nálunk ez nem így menne... Ostobák az amcsik, és? Mégis jobban élnek a szemetek mint mink, hiába nincs múltjuk, hiába nincs kultúrájuk, mégis jobban élnek. Irigység persze mindenkiben van...
Magyarországnak tudtok mondani nagy kultúrális eseményeit? Vagy amit elvártok az éppen amcsikat védő(?) oldallal szemben? Mert most az tök oké hogy mondtok példákat az amerikaiak hülyeségéről, de mégis mi az ami itthon nem úgy megy? Mert ha még nem is...várj 10-15 évet!
"Kibírni mindent, s menni mindig tovább, még akkor is, ha nem élnek már benned remények és csodák!"
8074 levél
Válasz 07.04.17. 20:57 #113
Gerry
Érdekes, sok szó nem esett arról, hogy az elkövető egy echte amerikai, Cho Seung-Hui nevű koreai srác volt-aki alighanem ugyan ezt a vérengzést követte volna el otthon is.
Másrészt arról sem esik sok szó, hogy lehet szidni, utálni és teljesen jogosan fikázni az egybesült államokat, azonban arról, hogy az USA a nyugati civilizáció sarokköve, és szerves része, nem lehet sokat vitatkozni. Persze, neki lehet ennek az állításnak esni-ugye, padavan. Azonban mielőtt ezt tennéd, gondolj bele: a lányod, avagy éppen tenmagad amerikai, avagy arab együttesek szerettek-e, kínai, avagy amerikai sorozatokat néztek-e, és az amerikai avagy az indiai életforma áll hozzátok közelebb, illetve afrikai törzsi, avagy amerikai típusú ruhákat hordtok? A sort persze hosszasan lehetne folytatni, és meg is lehet támadni, hogy persze, mert az usa a mainstream "kultúrában" mindenkit elnyom. Ez is igaz, node akkor is kétlem, hogy merő szabad választásból nekiesnél, és vad fanná válnál egy japán zenekarnál, avagy képes lennél végignézni egy arab szappanoperát
An Oxford man walks around like he owns the place. A Cambridge man walks around like he doesn't care who owns the place.
345 levél
Válasz 07.04.17. 20:51 #112
Sol Invictus
Igen, amíg Kína mindenkit ki nem nyír. Akkor jobb világ lesz, nemigaz?
345 levél
Válasz 07.04.17. 20:49 #111
Sol Invictus
Tanultál te valaha történelmet?
Koraközépkori körülmények az USA-ban??? Miről beszélsz? Volt vala nemesség például a Egyesült Államokban? Vagy volt feudalizmus? Nem, az észak-amerikai telepesek az újfajta, tőkés gazdálkodást valósították meg a Egyesült Államokban - persze a függetlenségi háborúig csak angol gyarmatok voltak, de azokra is ez volt jellemző. Az USA tőkés mintaország lett a kezdetektől fogva, és nemcsak fejlődött, hanem a legfejlettebb országgá vált igen hamar.

Azért, mert te nem hallottál háborúról az amerikai kontinensen, ne aggódj, voltak bőven. Kezdve az indiánok kiirtásától (igen, ez tényleg nem volt túl "felvilágosult" dolog, és elítélendő, de nem rózsaszín a világ).. de zajlott ott elég angol-francia háború, vagy éppenséggel az amerikai Hétéves Háború. A függetlenségi háború is megtörtént, utána pedig a fiatal Egyesült Államok számos tengeri és szárazföldi háborút vívott az angolokkal és a spanyolokkal. Ekközben természetesen végig összecsapások voltak a maradék, nyugati indántörzsekkel. Aztán volt egy polgárháború is... Magyarország persze extrapeches volt, kevés más országot sújtott annyi háború, mint minket, de azért az amcsik se unatkoztak.

A nácikról és a II. világháborúról egy szót nem írtam, de látom nagyon zavar téged, hogy beavatkoztak. Engem személy szerint kifejezetten boldogít, hogy nem a Harmadik Birodalomban élünk ma. Ja és már a háború elejétől támogatták Angliát és a Szovjetúniót hadifelszereléssel, a náciknak az Egyesült Államok maga meg hitelt sose adott, de mindegy..

Hirosimáról meg csak annyit, hogy a pármillió kínait meg koreait lemészároló Japán legyőzésére volt az atombombán kívül más alternatíva is. Egy évig hagyományos bombákkal árasztják el Japánt - teljes légi- és vizifölényükkel ezt könnyen megtehették volna, aztán szigetről szigetre partraszállnak, és úgy veszik fel a harcot a császárért mindenre elszánt japánokkal. Ez a terv mintegy 1 millió amerikai áldozatot vetített előre, a japán lakosságának pedig kb. felét kipusztíthatták volna a bombázással. Ennél humánusabb volt atombombával rávenni Japán császárát a kapitulációra. Hogy miért kellett kettő? A japánok ugyanis nem hitték el, hogy az amerikaiaknak több bombájuk is van. Egyébként azon is érdemes elgondolkodni, hogy a szemét amcsik miért nem a nagyobb városra (Tokió, Kiotó) dobták az atombombát..
9368 levél
Válasz 07.04.17. 20:48 #110
Kanduhrka
,,Az emberek azt se tudják, ki volt az első magyar miniszterelnök, a többség számára Illyés Gyula neve ismeretlen, a Himnuszt nem tudják elmondani. A magyar magát sportnemzetnek tartja, miközben csak alig 8-10% mozog hetente rendszeresen - köztük én sem,,

Ez mindenkinek a saját dolga(ki a szart érdekel ki volt az első miniszterelnökünk) Én meghallgatom amit tanítanak, és ami saját magam számára fontos, azt megjegyzem. A sport pedig végképp mindenkinek a magánügye.
horrorgeeks.blogspot.com
2724 levél
Válasz 07.04.17. 20:35 #109
CitizenX
Szerintem költözz át oda, ott továbbra sem figyelembe venned a realitásokat még egy kis ideig.
www.csinicucc.extra.hu
2550 levél
Válasz 07.04.17. 20:11 #108
Pomee
örülök, hogy röhögsz, de röhögj inkább az országon a mit védesz. te II. András korabeli Mo.-gal hasonlítod. Talán nem tudod de az a 11. századi középkor amire rányomta bélyegét az akkoriban hataloméhes keresztény vezetés. de ha ezzel tisztában lennél, akkor valószínűleg azt is tudnád, hogy az usa történelme meddig nyúl vissza. te columbusról beszélsz, pedig a függetlenségi háborúig nem volt más az egész ország mint egy gyarmat és úgy is kezelték. nem fejlődött, mindössze a rabszolgatartás, és sikerült az oda letelepedő "fejlett" embereknek kiírtania az őslakosságot. Tényleg igazi felvilágosult gonodlkodás. Olyan szempontból igazat adok neked, hogy az USA-ban még nagyon sokáig koraközépkori körülmények voltak. Szerinted a jó öreg westernfilmek mikor játszódtak? 1500-ban?
Ez az álltalad olyan jó kis ország a világháborúkból fejlődött oda ahol most van. Mind a szövetséges mind a tengely hatalmakat támogatta hitelekkel és erre csak azért volt lehetősége mert távol volt a balhétól.
1942-ig az az ország távol volt mindenfajta komoly háborútól. Szerinted ha Európának, vagy Magyarosrszágnak van 300 éve arra, hogy fejlődjön anélkül, hogy állandó támadás alatt állna akkor most itt tartanánk?
A drágalátos USA-d, aki "megmentette" Európát a náciktól... szted jóérzésből tették? Hát nem. Mert ugye akkor léptek már be amikor kiderült, hogy a náci no.-nak nyújtott hitelek nem kerülnek visszafizetésre akkor úgyérezték legalább némi befolyást had szerezzenek az anyakontinensen.
és csak a végére... hirosima... ismerős? ha annyira okosok akkor mi a halálnak dobtak 3 nappal később még egy atomot nagaszakira? mert az egész világ látta, hogy nem volt semmi értelme...

de ezek a kérdések biztos benned is felmerültek amikor leültél és belenéztél ebbe a topicba és építő hozzászólásoddal támogattad tudatlanságunkat!
Never underestimate the power of the Dark Side...
345 levél
Válasz 07.04.17. 20:06 #107
Sol Invictus
Definició miatt lehetetlen, hogy az USA kultúrájának klasszikus, időtálló termékei legyenek: egyszerűen nem létezik az USA elég ideje, hogy ilyen termékeket létrehozzon. Ennek ellenére igenis léteznek értékes, csodálatos, példaértékű amerikai művek.
Például mit szólnál a... telefonhoz? Kétségtelen csodálatos, korszakalkotó találmány. Vagy a villanykörte? Nekem hiányozna. Vagy esetleg az Internet? Az se semmi.

Ezek tényleg nem klasszikus, patinás művek. De egy alkotás, egy találmány értékét nem a kora határozza meg. Vergillius művei klasszikusak is meg patinásak is, te valószínűleg azokat olvasod.

Léteznek más "amerikai" értékek is. Könnyű ezekbe belekötni, hiszen természetesen nem igaz az összes amerikaira, de például a tolerancia, a nyitottság sokkal jellemzőbb odaát, mint nálunk. Vagy ott van a rugalmasság, a változás elfogadása.. Lehet azt mondani, hogy ez nem sok: de kérdem én: mi, ősi, példaértékű, klasszikus kultúránkkal milyen értékeket állítunk az amerikaik elé?

Egyébként a művészetek terén is számos amerikai alkotás létezik. Gondolok itt írókra, mint például Herman Melville, Mark Twain, F. Scott Fitzgerald, J. D. Salinger és Alan Edgar Poe. Amerikaiak összesen egyébként 12 irodalmi Nobel-díjat kaptak. De a modern zene feltalálása és elterjedése is az USA-hoz kapcsolódik, és filmek se léteznének az Egyesült Államok nélkül.

Egy záró gondolat. Magyarországnak nagyon szép történelme van, ami során rengeteg értékes műalkotást hoztak létre magyarok. Legyünk erre büszkék, de ne nézzük le más országok kultúráját: azért, mert különbözik a miénktől, nem értéktelenebb. És az Egyesült Államokat lesajnálni.. az eléggé komikus. Inkább ők sajnálhatnának minket. Végülis, ha visszanézzük, mit is ért el az USA és mit ért el Magyarország az elmúlt párszáz évben, lesz egy kis különbség.
2724 levél
Válasz 07.04.17. 17:41 #106
CitizenX
Tőled is azt kérdezném, kérném, amire már elejétől fogva nem kaptam választ senkitől.

Szóval leszel szives példálózni az amerikai kultúra csodálatos, példaértékű, értékes, időtálló, klasszikus produktumaival. Az amerikai művészet zseniális alkotásaival, feljethetetlen irodalmi művekkel, amelyek örökérvényűek és alapvető értéket képviselnek az emberiség történelmében. Amennyiben az ország fiatalságával szeretnél jönni - ezzel beismerve, hogy nincs semmiféle kultúrális értéke, mivel még nem volt rá ideje az atombombán, katonai agressziókon és a globális kizsákmányoló világrablógazdaság kiépítése mellett, úgy vedd figyelembe, hogy ezek szerint már nem is fog kitermelődni ott semmi ilyan, hiszen nem éppen a reneszánsz küszöbén áll a világ a fogyasztói társadalom kialakulásával, ugye.

Tehát kijelenthető, hogy az USA és az amerikai modell egy értéktelen, üres társadalmat képvisel.
www.csinicucc.extra.hu
2724 levél
Válasz 07.04.17. 17:34 #105
CitizenX
Miért is érzik úgy itt egyes gyökértelen emberek, hogy minden áron le kell taposni hazájukat egy hálistenek bomlófélben levő, erőszakos világhatalommal szemben? Miért érzik úgy itt egyesek, hogy a saját népe, országa, kultúrája megítélését a lehetséges minimumra kell visszaszorítani?

Nem baj. A nagy helyzet az, hogy világszerte fokozódik az USA-ellenesség, maga az USA gazdasági szakadék felé robog teljes sebességgel, és bizony, azok kezdenek számottevő többségben lenni, akik mindenestül elítélik azt a féreg országot. És ezen fikarcnyit nem fog változni ha valami nímand bevési egy fórumba a tré kis ellenvéleményét. A világtendencia ugyanis világtendencia, nincs mit tenni ellene, hihi.

Egyébként a világ vezető hatalma státust elsősorban a Németországból elhurcolt, megzsarolt tudósoknak, késöbb pedig az agyelszívó műveletek keretében felvásárolt külföldi koponyáknak köszönhetik. Na, akkor ennyit erről.
www.csinicucc.extra.hu
345 levél
Válasz 07.04.17. 16:56 #104
Sol Invictus
„Amerika az egyetlen nemzet a történelemben, amely
a barbárságból a civilizáció szokásos átmenete nélkül egyenesen
a degeneráltság állapotába süllyedt.”

és közben a Föld vezető nagyhatalma lett. szép bevezető a csúsztatás-fesztiválhoz.

Nagyon szép ez az írás, csak éppen az egész fröcsög az előítélettől, és gyengén leplezett gyűlölettől, minden ellen, ami amerikai. Sajnos nem férek hozzá a rengeteg felmérés adataihoz, amire az írás folyton hivatkozik, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy csúsztatáson alapszik mind. Magyarországon, a cigányfalvai Roma Általános Iskolában fel lehetne mérni, hogy a diákok 70%-a nem találja Európát a földgömbön. Az idézett felméréseket - ha egyáltalán készültek ilyenek - se a Yale egyetemen készíthették.

Hazugság után az írásban hazugság következik. Remek példa erre az első blokk. Alexis de Tocqueville - a magyar történelemoktatás szerint - a liberalizmus eszmevilágának kialakítója volt, liberalista filozófus. Amerikai útjáról visszatérve az Egyesült Államokat követendő példaként állította Európa elé. Amerikában már alkotmányban rögzítették az alapvető emberi jogokat, mikor Európában a népesség óriási része jogok nélkül, jobbágyként élt. A személyi szabadságot mindennél nagyobbra értékelő Tocqueville ezért nemhogy lesajnálta volna Amerikát, hanem az amerikai példa követésére szólította fel Európát.

Bármennyire is meglepő, Amerikának is van kultúrája. Kultúra nélküli ország nem létezik - ahol emberek vannak, ott valamilyen kultrúa is lesz. De mivel az USA fiatal, modern ország, nem is várható el , hogy több száz éves kultúrális művekkel dicsekedhessenek. Ez kultúra neked nem tetszik. Pech.

Ja és egyébként a mai magyar kultúra jobb, mint az amerikai?
32233 levél
Válasz 07.04.17. 16:41 #103
szbszig
Ezt a videót sokadszor elnézve egyre erősebben érlelődik bennem a tudat, hogy intelligenciateszthez és társadalmi alapműveltséghez kellene kötni a szavazóképességet. És nemcsak Amerikában, hanem mindenhol...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
345 levél
Válasz 07.04.17. 16:29 #102
Sol Invictus
Heh kb. 5 ember szerepel ebben a videóban. Gratulálunk, sikerült bizonyítani, hogy az Egyesült Államok 250 milliós lakosságából van 5 hülye. Ja és tényleg, tartsuk csak magunkat olyan nagyra, hiszen az "intelligens magyar nép" annyit elért, míg a buta amcsik csak.. öö miért is lett az USA a Föld első számú hatalma?

Mi az, hogy "Európa sleppje" települt le Amerikában? Az 1700as évek felé Európában akkora volt a színvonal, hogy a degeneráltabbja kivándorlásra kényszerült??? bocs, de ezen nevetni kell..

A legnagyobb degenerált természetesen Kolumbusz volt, aztán a protestánsok, aki vallási üldözés elől menekültek Amerikába, meg a nyomor elől kivándorlók. Valószínűleg teljesen véletlen, hogy az Újvilágban koruk messze leghatékonyabb, legdemokratikusabb, legfejlettebb államszervezetét alapították meg akkor, amikor 160++ IQ-jú őseink még a II. András által kitalált nemesi kiváltságaikat védték.
2550 levél
Válasz 07.04.17. 14:51 #101
Pomee
yerico te mit olvastál? 1700-as évek... nem a kimenekülőkrő beszéltem, az általad felsorolt nevek vhogy nemhiszem, hogy a kezdeti paraszt letelepedők voltak... vagy biztos tévedek. de sztem azok akiről te beszélsz azt erre felé menekülteknek mondanám mint letelepedőknek...
egyébként az amerikai tehetséget ez a videó elég jól tükrözi:
USA a világhatalom
és ez a videó nem az általad említett KÜLFÖLDI agyakról szól hanem a legalább 3 generáció óta ott élő degenerált utódokról!
Never underestimate the power of the Dark Side...
2724 levél
Válasz 07.04.17. 14:02 #100
CitizenX
És ezt is cáfold majd szépen:

Csokits János

Amerikai kultúra, avagy a tudatlanság kultusza

„Amerika az egyetlen nemzet a történelemben, amely
a barbárságból a civilizáció szokásos átmenete nélkül egyenesen
a degeneráltság állapotába süllyedt.”

Georges Clemenceau

Általános műveletlenség

Alexis de Tocqueville, francia történész és politikai gondolkodó 1830-ban hoszszabb látogatást tett az Egyesült Államokban, és megfigyeléseiről A demokrácia Amerikában című művében számolt be (1835–1840). Néhány időszerű idézet a műből. A kortárs irodalomról szólva megállapítja: „A szellem szabadsága nélkül nincs irodalmi géniusz, és Amerikában nincs szellemi szabadság.” A közoktatásról: „Egy társadalom, amelynek minden tagját ostobának nevelik, hosszú távon nem lesz működőképes.” A történelemszemléletről: „Ahol a múlt nem világítja meg a jövőt, ott a szellem sötétségben botorkál.”

Egy évszázaddal Tocqueville művének megjelenése után Orwell 1984 című regényében (1949) megjövendölte a folyamatot, amit ma bárki tapasztalhat az amerikai egyetemek bölcsészeti fakultásain: „Az egész nyelv és irodalom, a helyes angolság valódi ismerete 2050-ig, talán már korábban, teljesen el fog tűnni. A múlt irodalmát addig […] nemcsak valami mássá írják át, hanem olyasmivé, ami ellentmond annak, amit ezek a művek valaha jelentettek.” A helyzet Orwell óta semmit se javult, ellenkezőleg, a középiskolai és egyetemi oktatás színvonala Amerikában évtizedről évtizedre süllyed.

Itt felmerül a kérdés: mi történik egy ország kultúrájával, ahol a szellemi hagyományok gyökereit sorban átvágják? És ahol a szellemi szabadságot már csírájában: az iskolákban, egyetemeken elfojtják? Vizsgáljuk meg közelebbről azt a szellemi dekadenciát, ahova a kulturális forradalom huszonöt-harminc év leforgása alatt süllyesztette a világ gazdaságilag és katonailag legerősebb hatalmát.

Morris Berman professzor, szociológus és kultúrtörténész Az amerikai kultúra alkonya című kötetének első harmadában megdöbbentő adatokat idéz kollégái és más írók könyveiből, pedagógiai felmérésekből, hivatalos állami statisztikákból, a televíziókban fiatalokkal elhangzott interjúkból és amerikai újságok kommentárjaiból. Berman több mint harminc éve oktat különböző amerikai egyetemeken – tudja, miről beszél.

Washingtonban néhány hónapig írni-olvasni tanított a társadalom peremén kallódó tizenéves néger diákokat, mint írja: nem sok sikerrel. Egy helyütt felteszi a szónoki kérdést: hogyan lehetséges, hogy ezek a tizenhat-tizenhét éves fiatalok még soha nem hallottak a tőlük mindössze száz mérföldre elterülő Atlanti-óceánról? Az említett, de sehol meg nem nevezett iskolában nagy vonalakban felrajzolta a táblára az Egyesült Államok térképét, és sorban megkérdezte a diákokat: meg tudják-e mutatni neki, hol van New York, Florida, Texas, de erre egyikük sem volt képes. Az egyik tizenhét éves diák például azt hitte, hogy Washington, az ország fővárosa, ahol ő lakik, Nebraska szövetségi államban van, vagyis hogy ő a Washingtontól több mint kétezer kilométerre fekvő Nebraskában él. Azt sem tudta megmondani, mit jelent „1999”, és azt hitte, hogy az amerikai polgárháborút az 1960-as években vívták.

A fiatalok általános térképolvasási vagy földrajzi tudatlanságára jellemző a National Geographic folyóirat három évvel ezelőtt közölt statisztikai adata: a tizennyolc és huszonnégy év közötti amerikaiaknak csak 13 százaléka képes megmutatni a térképen, hol van Irak! Egy amerikai felmérés eredménye: a megkérdezett diákoknak csupán 30 százaléka tudja, hol van a Csendes-óceán, 83 százalékuk nem tudja, hol van Afganisztán. Kínát is csak minden harmadik fiatal találja meg a földgömbön. Fogalmuk sincs, hogy az Egyesült Államok lélekszáma jelenleg 290 millió körül jár, egyharmad részük azt hiszi, hogy egymilliárd ember él Amerikában. Hasonló adat: egy amerikai rádió (National Public Radio) 1997-es műsorából kitűnik, hogy az amerikai felnőttek 42 százaléka nem tudja megmutatni a térképen Japánt. Egy statisztikai kimutatás még ennél is leverőbb adata: a megkérdezett felnőttek 15 százaléka az Egyesült Államokat sem volt képes felfedezni a térképen!

A Szellemi Fejlődés Kiértékelésére Alakult Amerikai Szervezet közlése szerint a tizenhét éves diákoknak csaknem a fele képtelen megmondani, hogy az amerikai polgárháború a 19. század első vagy második felében zajlott-e le. Az Alkotmányjogi Központ egyik statisztikai kimutatásában olvashatjuk: a tizenéves diákok nem képesek megnevezni az állam irányításának három fő hatalmát. (Ezek: a törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató hatalom.) A tizenéveseknek mindössze 2 százaléka tudja, ki a Legfelső Bíróság elnöke. A Gallup Közvélemény-kutató Intézet 2004 tavaszán ezer amerikait kérdezett meg, mit tud az Európai Unióról. A legtöbb megkérdezett elismerte, hogy nem sokat tud a huszonöt európai országból álló nemzetközi szervezetről. 77 százalékuk azt mondta: alig valamit vagy semmit sem tud róla. Megkérdezték tőlük: az Európai Unió népessége kisebb-e vagy nagyobb-e, mint az Egyesült Államoké? Csak 20 százalékuk tudja, hogy az Európai Unió népessége nagyobb. (Ez összevág a fenti adattal, hogy egy felmérés szerint a megkérdezett diákok harmadrésze azt hiszi, hogy az Egyesült Államokban egymilliárd ember él.) Berman egy helyütt elbeszéli: Valakitől kapott egy holland bankjegyet. Felhívta bankját telefonon, hogy aznap mi a holland guilder árfolyama. A banktisztviselőnő hiába kereste a valuták listáján Hollandiát, mert arról nem hallott, hogy azt „Németalföld”-nek is nevezik. Miután ez kiderült, megkérdezte Bermant: „Hollandia és Dánia is ugyanaz az ország?”

Akinek kételyei támadnának: vajon nem túloznak-e az ilyen amerikai statisztikák, annak hadd idézzek egy hazai forrást, egy bekezdést az Irakból 2004 májusában hazatért Palkovich Jánosnak a Magyar Nemzet munkatársával, Dévényi Istvánnal folytatott beszélgetéséből (Magyar Nemzet Magazin, 2004. május 22.). Közbevetőleg: Palkovich annak a kis létszámú polgári csoportnak volt a tagja, amely az amerikai hadsereg számára végez szolgáltatótevékenységet, mint például szállítást.

Az interjú végén a következőket mondta az Irakban dolgozó magyarok és munkaadóik, az amerikaiak közötti személyes kapcsolatról: „Ha szóba került, honnan jöttünk, százból négyen ha tudták, merrefelé található Magyarország. De ebből a négyből is hárman Taszáron állomásoztak, mielőtt Irakba kerültek. Meggyőződésem, hogy számukra Amerikán kívül nem létezik világ. Amikor egyiküknek próbáltam elmagyarázni, hogy hazánkat valahol Oroszország és Németország között kell keresni a térképen, akkor meg Németország nevével gyűlt meg a baja. Azt viszont éreztük rajtuk, hogy amerikai katonaként felsőbbrendűnek tartják magukat. S miközben szinte semmit se tudnak a világról, egyre gyakrabban emlegetik, hogy Irak után Kuba következik.” Az iskolát járt átlagamerikaiaknak ezt az önellentmondó pózát Jenei Gabriella így határozta meg: „magabiztosan tudatlanok”.

Az átlagamerikai műveletlenségével kapcsolatban nekem is van egy tanulságos élményem. Két vagy három évvel ezelőtt budapesti barátaim meglátogattak, és magukkal hoztak egy amerikai üzletembert. Beszélgetés közben észrevettem, hogy angol nyelvű könyveimet nézegeti. Már elmenőfélben voltak, amikor a harminc év körüli fiatalember odafordult hozzám, és a jégkorszakbeli művészettel foglalkozó könyvekre mutatva megkérdezte: „Tényleg volt jégkorszak?” Mit lehet ehhez hozzátenni?

Berman professzor John Simon amerikai szerző Lebutításról (Dumbing Down) írt könyvének előszavából is idéz: „Nemzedékünk életében a szemünk előtt tűnt el a tanultság egész világa. Már nem várhatjuk, írja, hogy egy mitológiai utalást, egy idegen nyelvű idézetet, egy kimagasló történelmi alakra vagy irodalmi műre való hivatkozásunkat megértsék az olvasók. Legfeljebb egy maroknyi beavatott személyre számíthatunk” (Amerikában).

Egy másik amerikai egyetemi tanár, aki Peter Sacks néven publikál, hogy saját egyetemén bajba ne kerüljön a diákok gondolatrendőrségénél és a hozzájuk igazodó egyetemi adminisztrációnál, X nemzedék az egyetemen című könyvében beszámol tapasztalatairól, melyeknek lényege: az egyetemi oktatást óvodai szórakozássá degradálták Amerikában. Sacks majdnem elvesztette katedráját, mert a diákok feljelentették a meg nem nevezett egyetem rektoránál, hogy túl sokat követel, ugyanis tanulásra buzdítja őket! Csak úgy tudott segíteni magán, hogy feladta igényét a minőségi oktatásra, tanítás helyett mulattatja diákjait, és ezzel elérte, hogy azok a fakultás „értékes tagjávᔠléptették elő jelentéseikben. Állásának jogilag biztosított véglegesítésével éppen azt semmisítette meg, aminek elérése egykor az egyetemi oktatás célja volt.

A helyzet annyira elfajult, hogy az egyetemi hallgatók rossz néven veszik, ha tanárjuk megpróbálja őket rábírni a tantervben előírt tananyaggal való foglalkozásra. Kötelességének teljesítésével a tanár állását veszélyezteti. Mark Edmundson, a Virginiai Egyetem professzora megerősíti, hogy a tanárok szakmai jövője a diákok „kiértékelő jelentéseitől” függ. „Az amerikai kultúra lényege egyre inkább a szórakozás” – állapítja meg. Akit szülei beíratnak egy jó hírű egyetemre, és fizetik az évi harmincezer dolláros vagy még annál is magasabb tandíjat, elvárják, hogy gyermekük ezért az összegért diplomát kapjon, akkor is, ha semmit sem tanult. A diákokat megdöbbenti, ha tanárjuk nem hízeleg nekik. „Beszélj arról, ami a diákokat vonzza – ha nem: leléphetsz” – írja Edmundson.

Az egyetemi adminisztrátorok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy intellektuális igényekkel „rossz hírbe hozzák” a felsőfokú tanintézeteket, és elveszítsék a tehetős polgárok anyagi támogatását, amit az állam financiális hozzájárulásának megvonása követ, vagyis ügyelniök kell, nehogy a szülők – üzletfeleik – egy „simulékonyabb” egyetemre írassák be gyermekeiket, és intézményük tönkremenjen. Elvégre Amerikában vagyunk: az egyetem is üzlet.

Az amerikai liberális sajtó, amely elvben helyesli a politikailag korrekt szélsőségek uralmát az egyetemeken, paradox módon nem lelkesedik az így elért gyenge eredményekért. Judy Mann, a liberális The Washington Post újságírója például „hanyatlásunk bizonyítékai” közé sorolja, hogy „iskoláink színvonala szégyenletes”, és „kultúránk rossz tréfa”.

Berman felidézi Jean-François Lyotard francia filozófus szellemét, aki szerint az eszmény: „elitizmus mindenki számára.” Ez nagyon jól hangzik, amíg az ember nem kezd el gondolkozni. A Mester csak azt nem veszi figyelembe, hogy a természet nem osztogatja igazságosan az intelligenciát biztosító géneket. Lyotard demagóg bölcsessége, a lefelé nivellálás azonos az Amerikában divatos lebutítással, az pedig nem egy életerős, hanem egy hanyatló társadalom jelszava. Gresham közgazdasági törvénye, miszerint a rossz pénz kiszorítja a forgalomból a jó pénzt, szellemi viszonyokra is alkalmazható: egy lebutított társadalomban az olcsó szórakozás – például a „popkultúra”, a popzene – háttérbe szorítja a magas kultúrát. Ez történik most Amerikában.

Tekintettel az egyetemeken állandóan süllyedő intellektuális színvonalra, a Massachusettsi Nevelésügyi Tanács illetékes tanfelügyelője 1985-ben elrendelte, hogy a diplomás tanároknak vizsgát kell tenniük: tudnak-e hibátlanul írni-olvasni (!). Az első ilyen vizsgát, az egyetemi adminisztrátorok halogató taktikája miatt, csak 1998-ban tartották, és az ezernyolcszáz jelentkező diplomás tanár 59 százaléka megbukott a vizsgán. Az illetékes tanfelügyelő erre elrendelte – ez is jellemző! –, hogy a vizsga a jövőben kevésbé legyen nehéz, azaz „ne követeljenek olyan sokat” a tanároktól. A Nevelésügyi Tanács hosszú habozás és viták után visszavonta tanfelügyelőjének a rendelkezését, mire az illető leköszönt tisztségéről.

A The New York Times egy 1995-ös kimutatásából kiderül: az amerikai felnőttek 40 százaléka nem tudja, hogy Németország a második világháborúban az Egyesült Államok ellensége volt. Egy 1996-ban nyilvánosságra hozott Roper-kimutatásból tudjuk: az utolsó éves egyetemi hallgatók 84 százaléka nem tudta megmondani, ki volt az Egyesült Államok elnöke a koreai háború idején (Harry Truman). 58 százalékuk egyetlen amerikai újság vezércikkeit se érti. Az Egyesült Államok Közoktatási Minisztériumának adataiból kitűnik, hogy 1995-ben huszonkétezer diák nem hallott a hidegháborúról, és 50 százalékuknak sejtelmük se volt, hogyan jött létre az Egyesült Államok.

Berman – nem írja, hogy mikor – azt a megbízást kapta egy megint csak meg nem nevezett egyetemtől: tartson előadást náluk „Az amerikai kultúra válságáról”. A diákok számára kiadott egyetemi újságban egy harminc év fölötti diáklány (?) kétszázötven szóban összefoglalta az előadást. Berman két súlyos nyelvtani hibát és egy teljesen értelmetlen mondatot talált a szövegben. Mint írja: „Nagyszerű lett volna, ha a szerző a válság illusztrációjának szánja ezt a zagyvalékot.” És ha ez sem elég nyugtalanító: egy felmérés eredménye szerint a tizenhét éves fiataloknak mindössze 4 százaléka képes megérteni egy közönséges autóbusz-menetrendet.

Mindebből következik, hogy az ENSZ írástudatlanságról közzétett rangsorolásában az Egyesült Államok a negyvenkilencedik helyre került. A lakosság 60 százaléka életében még egyetlen könyvet sem olvasott, százhúszmillió amerikai felnőtt írástudatlan, vagy írni-olvasni tudása épp hogy eléri a legalsó elemista szintet. 1965-ben a huszonegy és harmincöt év közötti polgároknak 67 százaléka naponta rendszeresen olvasott újságot, 1998-ra ez a szám 30 százalékra csökkent. (Talán az újságok színvonalával is baj van?)

Az iskolai oktatás silányságának egyik következménye, hogy a chicagói Motorola Vállalatnál a posta kezelésére jelentkezőknek a 90 százaléka nem üti meg a mértéket. A vállalat évente ötvenmillió dollárt költ felnőtt munkásainak oktatására, hogy megtanuljanak anyanyelvükön írni-olvasni, és el tudják végezni a legegyszerűbb számtani műveleteket. Berman itt emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államokban, az ország függetlenségének kiharcolása után olyan gyorsan fejlődött a középiskolai oktatás, hogy 1840-ben a lakosságnak már a 90 százaléka tudott írni-olvasni. Azóta gyorsuló ütemben süllyed a nívó.

A műveltség színvonalának süllyedését a legmagasabb szinten is megfigyelhetjük. Amerikában közismert Al Gore, volt alelnök egyik kínos melléfogása. A 2000-ben Bush-sal szemben alulmaradt elnökjelölt egy választási beszédében idézte az Egyesült Államok nemzeti címerének latin nyelvű jelmondatát: „E pluribus unum”. Rögtön le is fordította angolra. Őszerinte a szöveg jelentése: „Az egyből sok”, aminek éppen az ellenkezője igaz: „A sokból egy”. Értelme: a sok különböző eredetű bevándorló az Egyesült Államokban egyesül, eggyé válik. Hogy Gore nem tud latinul, az ma már nem szégyen, de az Egyesült Államok alelnökének tudnia illenék, mit jelent az általa magas szinten képviselt állam címerének jelmondata.

Hadd idézzem itt a huszadik század egyik legjelentősebb történészének, az ókorra specializált M. I. Rosztovcev* professzornak a megállapítását: „A kultúra hanyatlásának folyamata mögött meghúzódó legfontosabb jelenség a tanult társadalmi rétegek beolvadása a tömegekbe. Minden politikai, gazdasági és szellemi funkció ebből következő leegyszerűsödését az ókori világ barbárságba sülylyedésének nevezzük.” Ez a megfigyelés Amerika mostani kulturális hanyatlására is érvényes.
www.csinicucc.extra.hu
2724 levél
Válasz 07.04.17. 13:56 #99
CitizenX
Te szerencsétlen, picsanyaló elfuserált baromállat, így akarod észrevétlenül befolyásolni az embereket? De primitív kis faszkalap vagy, hallod... Ott vannak az álításaim, egyre sem tudtál érdemben reagálni, erre jössz a mérhetetlenül ostoba, undorító, valójában kihátráló, aljasan hangulatkeltő szar dumáddal? Tudod mennyire lejárt lemez ez a "taktika", te mélysötét gyík?

És a kedvedért megismétlek mindent:

Azt mondod, legalábbis sejteted, hogy vannak a tengerentúlon igazi értékek is. Nevezd meg azokat, légy oly kedves. Köszike.

És hiába ragadós a példa, a kiindulpont onnan való, vagyis az USA ennek a járványnak a melegágya, "kitalálója", őshazája - ez máris jelent valamit, nem gondolod? Nem, igaz?

Amerika egy elbaszott, belterjessé vált degenerált nemzet, mindenki gyűlöl mindenkit - láttad a Crash-t? épp erről szólt, keresztbe-hosszába utálja egymást az összes nemzetiség... -, az életstílusuk egyenesen szőrnyűséges, az embereket idióta robotokká változtatják, és rengeteg az elnyomott lelki nyomor, ami olykor egy-egy jó szaftos kis lövöldözés formájában felszinre tör. Önértékelési zavarokkal küszködnek, ehhez társul a megfellebezhetetlen róma-érzetük, e kettő pedig máris óriási paradoxonokat képes létrehozni, afféle tudathasadásos állapotot.

Jön mindehhez a túfűtött patriótizmusuk, ami az újfajta felfogásban vagy-vagy helyzetet teremt, értsd: Vagy tökéletes amerikai módjára mindent támogatsz, amit felülről eldöntenek, vagy szarember vagy. Ezt megint csak nehéz lehet meg- és átélni.

Kultúra: Még mindig nem írtatok erről semmi konkrétumot, talán mert nincs is igazán maradandó amerikaiak által látrehozott, megteremtett művészi érték, ami felér az európai kultúra produktumaival?

Élősködés: Azt hiszem nem kell különösebben indokolnom, hogy miért tartom az amerikai népet parazita nemzetnek, az egész világra rátelepednek, és abból szívva a vért tálálják magukat. Mondj még egy országot, amelyik ennyire erőszakos módon, ilyen szinten az általuk gyarmatnak tekintő világra támaszkodik a saját életben maradását illetően.

És egy közkeletű amerikai duma, ami a világról és róluk szól a saját olvasatukban: (és ez mindent elárul róluk, illetve a szemléletükről) We, and the rest... Mi, és a maradék.


TÉTELESEN, MONDATRÓL MONDATRA CÁFOLD AZ ÖSSZESET!!!! Ha nem teszed, elismered, hogy igazam van, a személyeskedő ignorálós szöveg is ezt fogja igazolni, nem érdekel, hogy mit gondolsz és mit nem, vita van, gyerünk, cáfold az állításaimat egytöl egyig!
www.csinicucc.extra.hu
1344 levél
Válasz 07.04.17. 13:49 #98
yerico
Ez az igazi vita. Hajrá, éljen a szembekötött nemzedék. Sajnállak, de menthetetlen vagy. Ne zavarjon, hogy linkeltem az általad kért dolgokat, míg a pirinyó kis agyadig az már nem jutott el, hogy te is tegyél valami hasonló mozdulatot. Részemről a vita lezárva, a nulla kategóriába betettelek. Ostoba vagy fiam, egyes, leülhetsz. A továbbiakban ignorállak.
1344 levél
Válasz 07.04.17. 13:46 #97
yerico
Azt tudtad, hogy az első világháború után a egyetlen nem német háborús bűnös magyar volt?

Amerikából ott van E.A. Poe pl., de Asimov is, mint degenerált szovjet, Bartók, mint degenerált magyar, Einstein, mint degenerált német.

Pár hasonlóan degenerált amerikai a teljesség igénye nélkül: Szilárd Leó, Teller Ede, Neumann János, Kármán Tódor, Joe Eszterhas, George Cukor, Dohnányi Ernő, Kemény János.
2724 levél
Válasz 07.04.17. 13:35 #96
CitizenX
Cáfold a sablonjaimat.
www.csinicucc.extra.hu
2724 levél
Válasz 07.04.17. 13:35 #95
CitizenX
Észérvek helyett egyszerübb vagdalkozni, ostoba kis jószág, igaz?
www.csinicucc.extra.hu
1344 levél
Válasz 07.04.17. 13:31 #94
yerico
Annyira sablonokban gondolkodik a gyerek, hogy az már fáj. Bár.... gondolkodik??????
1344 levél
Válasz 07.04.17. 13:30 #93
yerico
Ha már statisztikát akarunk:

http://www.ojp.usdoj.gov/bjs/pub/html/cjusew96/contents.htm

Vajon miért nagyobb a briteknél 1000 emberre vetítve a bűncselekmények száma, a bűncselekményekben meghaltak száma, mint az USÁ-ban.
Ha ehhez hozzátesszük, hogy 1997(???)-ben tiltotta be a Blair kormányzat az ottani fegyvertartást, és azóta a lőfegyverrel elkövetett támadások száma 2%-ról 6%-ra emelkedett, akkor látható tisztán, hogy ez egy igen logikus lépés volt.

Másik adat: "According to U.S. Department of Justice data (FY 2000-2002), only 2% of federal gun crimes were actually prosecuted. Eighty-five percent of cases prosecuted relate to street criminals in possession of firearms." (http://www.neahin.org/programs/schoolsafety/gunsafety/statistics.htm)
3933 levél
Válasz 07.04.17. 13:26 #92
Samu G
Azért nem vagy egyszerű ember te sem. Valamely pszichiátria esetleg ajánlható számodra. Akinél az elvakult gyűlölet ilyen egysíkúvá teszi a gondolkodást az oda való sztem (és neked ezért nincs offban az említett generátor ???).

Ilyen emberrel nem lehet és nem is érdemes vitatkozni sztem. Részemről a téma lezárva.

Amúgy most meg kiderült hogy egy kínai diák lövöldözött...
Glory, Glory Man United !!! Champions of England, Europe and the World!!!
2724 levél
Válasz 07.04.17. 13:15 #91
CitizenX
Nem rossz, ahogy a saját népedet egy vadidegenével szemben ennyire beletaposod a sárba, ilyenkor szégyenérzet generátor offban van?

Azt mondod, legalábbis sejteted, hogy vannak a tengerentúlon igazi értékek is. Nevezd meg azokat, légy oly kedves. Köszike.

És hiába ragadós a példa, a kiindulpont onnan való, vagyis az USA ennek a járványnak a melegágya, "kitalálója", őshazája - ez máris jelent valamit, nem gondolod? Nem, igaz?

Amerika egy elbaszott, belterjessé vált degenerált nemzet, mindenki gyűlöl mindenkit - láttad a Crash-t? épp erről szólt, keresztbe-hosszába utálja egymást az összes nemzetiség... -, az életstílusuk egyenesen szőrnyűséges, az embereket idióta robotokká változtatják, és rengeteg az elnyomott lelki nyomor, ami olykor egy-egy jó szaftos kis lövöldözés formájában felszinre tör. Önértékelési zavarokkal küszködnek, ehhez társul a megfellebezhetetlen róma-érzetük, e kettő pedig máris óriási paradoxonokat képes létrehozni, afféle tudathasadásos állapotot.

Jön mindehhez a túfűtött patriótizmusuk, ami az újfajta felfogásban vagy-vagy helyzetet teremt, értsd: Vagy tökéletes amerikai módjára mindent támogatsz, amit felülről eldöntenek, vagy szarember vagy. Ezt megint csak nehéz lehet meg- és átélni.

Kultúra: Még mindig nem írtatok erről semmi konkrétumot, talán mert nincs is igazán maradandó amerikaiak által látrehozott, megteremtett művészi érték, ami felér az európai kultúra produktumaival?

Élősködés: Azt hiszem nem kell különösebben indokolnom, hogy miért tartom az amerikai népet parazita nemzetnek, az egész világra rátelepednek, és abból szívva a vért tálálják magukat. Mondj még egy országot, amelyik ennyire erőszakos módon, ilyen szinten az általuk gyarmatnak tekintő világra támaszkodik a saját életben maradását illetően.

És egy közkeletű amerikai duma, ami a világról és róluk szól a saját olvasatukban: (és ez mindent elárul róluk, illetve a szemléletükről) We, and the rest... Mi, és a maradék.
www.csinicucc.extra.hu
2550 levél
Válasz 07.04.17. 13:08 #90
Pomee
nem divatból írom le, amit és a degenerált slepp még mindig él. szted kik mentek az usa-ba? tekintve az 1700-as évek nagyszámú bevándorlóit, olaszok, írek, angolok, franciák... az összes nemzet kirekesztett lakosai... te mint idősebb személy gondolom szintén tanultál történelmet. mert hát tényleg nagyon sok dolgot köszönhetünk ennek a csodálatos országnak. pl.: a kuk-lux clant meg charles mansont
Never underestimate the power of the Dark Side...
12942 levél
Válasz 07.04.17. 12:47 #89
McCl@ne
Csak az utolsó pár hsz-t olvastam, majd nekifutok a topiknak, ha lesz időm, de egy hozzáfűznivalóm van: ha majd mi is odaérünk arra a társadalmi és gazdasági szintre, ahol pl. a példaképnek tarott Írország tart (ahol egyébként jelenleg élek), akkor megnézhetjük a fenenagy kultúránkat. Elállatiasodó ösztönökről és gépiesedett fogyasztói társadalomról fog sírni az a megmaradt kb. 1%, de már senki nem hallja meg a hangját.
Ennek pedig két éle van, ugyanis ez tűnik az élhető élet árának, egy olyannak, amit nem kell szegénységben, napról napra "túlélve" élni, ugyanakkor a lebutulás mértéke sok olyan dologtól fosztja meg majd az értelmesebbjét, amire amúgy meglenne az igénye. Ez persze folyamat, már rég elkezdődött -nem elég rég-, csak azért pötyögtem be ezt ide, mert olyan helyen lakom, ahol már egy későbbi fázisban jár és kimondottan félelmetes. Nem is leszek itt sokáig.
Respect is not given. It's taken.
1344 levél
Válasz 07.04.17. 12:42 #88
yerico
"De ne felejtsük el : megtörtént a németeknél, megtörténhet nálunk is simán."

Mór megfelelő példa az értelmetlen mészárlásra? Pedig nálunk mindenkinek fegyvere.
3933 levél
Válasz 07.04.17. 12:41 #87
Samu G
Mert te aztán rohadt tényekről beszéltél...
Mondtam akár egy szóval is hogy nagyszerű egézséges nemzet (melyik az - sőt sztem magyar mégrohadtabb) ????

-Ha valaki egyből nem kezdi fikázni őket, máris a seggüket nyalja - hogy is van ez ?????

Az meg hogy mi csak a szemetet vesszük át, az nem jelenti azt hogy nem létezik érték is...

Szórványosak és utánzatok, de hidd el a példa ragadós és pont ezért jön erre (szerintem ott is erről van szó : média szépen felkapja a dolgot, hetekig ez megy és merítenek is belőle. Viszont ez a veszély errefelé is febnnáll. Ott a TV, a net és a balfasz gondolatok gyorsabban terjednek. Az említett példák pont arra jók hogy mutassák hogy ne higgyük hogy a mi szarunk sokkal illatosabb)
Glory, Glory Man United !!! Champions of England, Europe and the World!!!
1344 levél
Válasz 07.04.17. 12:41 #86
yerico
"a példáid rohadt szorványosak és legfeljebb utánzatok."

Nem úgy, mint a te mélyértelmű, forrásmunkákkal alaposan alátámasztott hozzászólásod, ami persze messze nem általánosítás a köbön.

Amúgy, ha érdekel, Kaliber magazin, minden évben közöl statisztikákat, a honlapjukon megtalálod.
1344 levél
Válasz 07.04.17. 12:38 #85
yerico
"kik mentek abba a drágalátos "új világba"? Európa degenerált sleppje! és most azok degenerált utódai élnek ott."

Hogy ez mekkora baromság. A századelőn és a II világháború kezdetén az európai értelmiség nagyrésze ott kötött ki. Csak másfél millió magyar ment ki addigra. Aztán 1956-ban a "disszidensek" sem kifejezetten a degeneráltak közül kerültek ki, csak azért, mert nem értettek egyet az akkori államrendszerrel. Az a nagy baj, hogy olyan roppant büszkék vagyunk, mi magyarok, hogy mennyi mindent találtunk már fel. Aztán jön a meglepetés, hogy a híres feltalálónk amerikai állampolgárként tette meg mindezt.

Tény, ott is vannak hülye emberek, de itthon is. Aki azt hiszi, hogy az amcsik mind elhízott fánkzabáló seggfejek, az egyszerűen hülye. A magyarság cseppet sincs jobb helyzetben, csak nálunk még gyerekkorú az a nemzedék, aki már elhízott, a mozgás és az olvasás unalmas számára, a helyesírás meg egy undorító dolog (ugyebár most magadba szállsz), és akkor mire fel beszélünk kultúráról? Ki is monndta azt, hogy a nyelvében él a nemzet? Az emberek azt se tudják, ki volt az első magyar miniszterelnök, a többség számára Illyés Gyula neve ismeretlen, a Himnuszt nem tudják elmondani. A magyar magát sportnemzetnek tartja, miközben csak alig 8-10% mozog hetente rendszeresen - köztük én sem. (Ez persze nem magyar sajátosság, együtt jár a fejlett gazdasággal, amiben bizony az USA az első). Bezzeg azt mindenki tudja, hogy a kisdiktátoroknál miről hőbörgött tegnap a vezető az aktuális nagygyűlésen.

Szóval lehet őket szidni, mert van mit, nagyon rossz példát mutatnak, de előtte szálljunk már magunkba.
3933 levél
Válasz 07.04.17. 12:33 #84
Samu G
A különbség ott van hogy ott van is mindenkinek fegyvere. A fegyver hozzátartozik az életformához (még abból az időből maradt amikor tényleg szükség volt rá) Míg itthon valaki begőzöl nem fog kimenni és venni eggyet. Ott ha már kéznél van, akkor használják (persze néha előre készülnek rá mint Columbine - de ez a ritkább).

De ne felejtsük el : megtörtént a németeknél, megtörténhet nálunk is simán. Az ilyet nem szabad úgy kezelni, hogy csak a hülye amerikaiak problémája, mert nagyot fogunk koppani egyszer. Őrültek mindenhol vannak, és a média révén egyre inkább megismerik a példákat is.
Glory, Glory Man United !!! Champions of England, Europe and the World!!!
2724 levél
Válasz 07.04.17. 12:29 #83
CitizenX
Jó lenne TÉNYEKKEL teletűzdelve felvilágosítani minket arról, mit értsünk a felséges amcsi kultúra alatt, és hogy miért is olyan nagyszerű, egészséges nemzet az. TÉNYEKKEL, leszel szives cáfolni minden mondatomat, egyiket sem kifelejtve.

Ja, és ugye, messze az USA-ban történik a legtöb ilyen jellegű gyilkosság, a példáid rohadt szorványosak és legfeljebb utánzatok.
www.csinicucc.extra.hu
1344 levél
Válasz 07.04.17. 12:21 #82
yerico
Már megint a félinformációk.

Az USÁban jogosan tartott önvédelmi fegyverekkel minimális bűntényt követnek el, az esetek kb. 95-98%-a illegális fegyverekkel történik. Azokat pedig bárhol meg tudod venni. Jellemzően a rablások az európai turisták ellen irányulnak a nagyobb városokban, mert azoknál nem lehet fegyver, míg egy helyi bármikor előránthat egy klasszikus M1911-est, és akkor bizony vér fog folyni. Itthon mi a helyzet? Aki akar, az vesz fegyvert, és úgyis fegyveresen megy el bűnözni. Max az áldozatnak nincs lehetősége védekezni, de hát ez így törvényes. Ja, hogy a buszon fejbelőnek egy engedély nélkül tartott flóberttel? Fujj, tiltsuk be a fegyvereket, majd akkor nem tartanak otthon engedély nélkül, ugyebár.
Jó példa erre, hogy kimentem a pécsi vásárba, és kb. 30 perc múlva már egy elöltöltős fegyvert nézegettem, 26.000 forintról indult a licit, nem volt eldugva, ott volt kitéve. Igaz, ez itthon nem minősül lőfegyvernek, tehát szabadon tartható, de akkor is, ezzel kis hozzáértéssel (internet - golyót öntesz, puskaport tudsz otthon gyártani) bármikor embert lehet ölni 100 méterről. A fegyver egyébként teljesen működőképes volt. Az általános vélekedés szerint egy AK-t bármikor meg lehet itt venni a déli szomszédainktól, olyan 70-100 ezer forint közötti árfolyamon. Hogy ez nem törvényes? Igaz, de minek is vennék másért AK-t, ha nem akarnám használni? Ha veszek, akkor minimum rabolni fogok vele, ott meg a fegyverhasználat max súlyosbító tényező. Az áldozat a maximálisan engedélyezett gázpisztolyát csak táskában hordhatja. Reális esélye van, mikor megtámadják, lekapja a hátizsákját a válláról, kicippzározza, előkapja a tokból a fegyvert, ráfogja a rablóra, aki persze mindezt végignézi. Rosszabb esetben röhög a szemébe került gáztól, és rátapad az ujja a ravaszra.

Más: Svájcban a katonák otthon tartják a gépkarabélyaikat, mégsem hisztizik az ottani média, hogy hetente kinyúvasztanak teljes családokat begőzölt családapák. Viszont nem is sok a rablások száma, mert komoly a veszélye, hogy az apuka egy kibiztosított SIG-gel meg megnézni, hogy mi mozog a konyhában.
3933 levél
Válasz 07.04.17. 12:18 #81
Samu G
Ez megint tipikusan olyan hozzászólás amikor nem tudom valakiről hogy viccel vagy hülye (nem sértés akart lenni). (Bár értem én hogy divatos (és illik is) amerikát és az amerikaiakat szidni, s ennek az elvárásnak mindenki meg akar felelni.)

Amúgy nyílván egy 200 éves ország tekintetében nem beszélhetünk olyan klasszikus kultúráról mint Európa (de ezért aztán végképp nem kellene szidni őket, nem ők tehetnek arról hogy fiatal az ország).
Kultúrát és kultúráltságot meg megint többféleképpen lehet értelmezni, úgyhogy ebbe megint nem érdemes belemenni.

Az a "degenerált slepp" kifejezés meg téged minősít inkább.

De hogy a lövöldözésről legyen szó : az a fő baj hogy amerikában mindenkinek lehet fegyvere (bár ez is államfüggő - USA-ról beszélve sosem szabad elfelejteni hogy két állam közt óriási különbségek vannak, úgyhogy általánosítani azért is nem szabad). Ha nálunk is lehetne minden őrültnek mi sem úsznánk meg.
Amúgy meg ugyanúgy németeknél is volt ugye nemrég nagy lövöldözés, meg Kanadában. Szóval ez nem épp egyedi jelenség.
Találkoztam én itthon is elég őrülttel (volt akiből ilyet is simán kinéznék).
Glory, Glory Man United !!! Champions of England, Europe and the World!!!
2550 levél
Válasz 07.04.17. 10:55 #80
Pomee
csak egyet tudok érteni az előttem szólóval. egy 300 éves nemzet milyen kultúráról beszél? meg amúgy is... kik mentek abba a drágalátos "új világba"? Európa degenerált sleppje! és most azok degenerált utódai élnek ott.
Never underestimate the power of the Dark Side...
9789 levél
Válasz 07.04.17. 08:03 #79
Gillette
Ezt most komolyan mondod? Az utóbbi 10 évben hány Pénzes Henriáttához hasonló gyilkosság volt Magyarországon és hány iskolai, munkahelyi lövöldözés az USAban?
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
2724 levél
Válasz 07.04.17. 07:08 #78
CitizenX
Amerikai kultúra és művészet. Hol is van ez meggyőzően reprezentálva? Ja, hollywood, meg a jazz, hiphop és comics, hamburger és cocacola? Na, ne vicceljetek már. Egyszerüen nem lehet egy lapon említeni sem az Európai, sem az Ázsiai kultúrkörrel ezeket. Egyrészt idejük sem volt rá, másrészt azon a kontinensen sosem domináltak ezek a trendek, ott csak a napi megélhetés, a dollár, a tözsdeindexek számítanak, az életben nem volt és nem lesz egy Leonardójuk, Shakespearejük, Mozartjuk, és most csak tök ösztönpéldákkal dobálózok.

Ja, ha már az oroszok is feljöttek, hát Tolsztoljuk és Puskinuk sincs, de még egy rohadt ideológust - Pl. Lenin - sem tudnak felmutatni. Nincs ott semmi, semmi emberi, semmi mélyebb, csak a rohadó plaszikvilág, 4 évente cserélendő plasztik termékekkel és rohadt erős hadsereggel. Nulla az az ország, humánus értéke egyenesen minuszos.

Őrült idióta, embertelen élettempó van, ami megszüli a maga kis elmebetegeit, akik a rendszer áldozatai, majd ők is áldozatokat kreálnak. Amerikában a legjobb üzlet lélekbúvárnak menni, annál hálásabb - pénzügyileg - nem igen van. Amerikában egyre nő a hittel élők száma is, ez is jelent ám dolgokat. Pl. a menekülést, a valós élettől, az elkeseredett kapaszkodó keresést.

Ráadásul ez az ország Izraellel együtt kimondva-kimondatlanul public enemy lett a világ szemében, hát tényleg marha jó ez az amerika, és milyen kultúrális, meg minden... LÁL.
www.csinicucc.extra.hu
32233 levél
Válasz 07.04.16. 23:26 #77
szbszig
Ennyire nem akarok általánosítani, de azért azt, gondolom, nem vonod kétségbe, hogy Amerikában egy ilyen vérengzésre jóval nagyobb az esély, mert sokkal több lőfegyver forog közkézen, mint kis hazánkban. Elmebetegek persze minenhol vannak, de amíg nálunk egy ilyen csak a konyhakéshez vagy esetleg egy benzineskannához tud hozzájutni, addig a tengerentúlon akár gépfegyverre is könnyen szert tesz sajnos. És most mondhatnám azt is, hogy ez is hozzátartozik a kultúrához és az ottani életfelfogáshoz. Mindazonáltal én nem akarok most ezzel foglalkozni, majd a felelősök elgondolkoznak és bevezetnek újabb biztonsági intézkedéseket. Én csak az áldozatokat sajnálom. Nagyon.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.