Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and FireÍrd ide hozzászólásod:

32689 levél
19.05.21. 16:21
szbszig
SPOILER
Én azt a leosztást még el tudom fogadni, hogy közös megegyezéssel Sansa megtarthatja Északot, míg Bran uralkodik a többi királyság felett. Az előbbi tehát annak ellenére, hogy Deres urának címére valóban Bran tarthatna elsősorban igényt, hiszen férfiként az örökösödési rangsorban ő áll előrébb. Arra azért a történelemben már többször is láthattunk példát, hogy ha egy család birtokába több nagy uradalom is került, akkor ezt elosztották egymás között. Konkrétan Robert lázadását követően például a három Baratheon fivér úgy állapodott meg, hogy Roberté (és utódaié) a Vastrón; Stannisé (és utódaié) lett Sárkánykő; végül a legfiatalabb testvér, Renly (és majdani utódai) kapták meg az eredeti családi birtokot jelentő Viharvéget.

Ennél sokkal nagyobb problémának látom Gendry kinevezését Viharvég urává. Erről már korábban is írtam, de a finálé alakulásával a döntésnek még sokkal komolyabb súlya lehet. Azzal, hogy Dany, amikor még királynő volt, törvényesítette Gendryt, rögtön alapot szolgáltatott neki arra, hogy bejelentkezzen a Vastrónra (vagy ami maradt belőle...). Az utolsó részben Dany meghalt, Jon pedig elvonult anélkül, hogy az emberek túlnyomó többsége számára kiderült volna a valódi származása(*). Mivel a sorozatban nincs VI. Aegonunk (valamint Viharos Edricünk sem), Shireent pedig idő előtt elégették, ezért a régi rendszer szerint Gendry a trón igazi és egyetlen szóba jöhető várományosa. Na most azok az uraságok, akiknek nem tetszik ez az új, liberális rendszer a királyválasztósdival, vagy csak egyszerűen nem bírják Bran egykedvű, unott pofáját, az első adandó alkalommal rohanni fognak Gendryhez, hogy meggyőzzék, nyújtsa is be ezt a trónigényt. A történelem során pedig többször is láthattuk (II. Aegon, Daemon Blackfyre), hogy eredetileg alapvetően jó szándékú és uralkodni nem is igazán vágyó férfiak is meggyőzhetők arról, hogy véres polgárháborúkat robbantsanak ki a hatalomért. Személy szerint néhány békés évnél többet nem tippelek Bran számára, mielőtt újra harcok nem robbannak ki a Viharföldek és a Koronaföldek határán...

Ráadásul Arya lelépett hosszú időre, mivel még ha sikerül is a vállalkozása, és körbeéri a bolygót, az is bőven évekig, vagy inkább évtizedekig tartó kaland lesz. Szóval még a kis szerelme sem lesz ott Gendry mellett, hogy értelmet beszéljen a fejébe. Egyedül, ráadásul paraszti sorból hirtelen felugorva, nulla tapasztalattal a politikában és az uraságok világában, sajnos nagyon könnyen manipulálható lesz, ebben biztos vagyok.

(*)Apropó, mi lett azokkal az üzenetekkel, amiket Varys küldött ki, mielőtt megégettetett? Vagy én értettem félre, és azokat a leveleket, amikben leírta Jon származását, nem a Hét Királyság vezető uraságainak szánta? A királyválasztón gyanúsan senki sem tud erről semmi, Jon neve szóba sem kerül. Ami elképzelhetetlennek tűnik, ha a jelenlévők tudtak volna a származásáról.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

Vissza