Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Christopher NolanÍrd ide hozzászólásod:29706 levél
20.08.30. 12:56
Germinator
Egy-két benyomást szeretnék megosztani a Tenetről, különösebb koherencia nélkül:

SPOILER
Elképesztően izgalmasnak találtam a reptéri jelenet alatti nagy ökölharcot, amiben a Protagonist harcol... nos, önmagával. Spoilers, hehe. Mindenesetre a koreográfia mellett a zene és az egész jelenet felvezetése olyan szintű feszültséget teremt - már most az egyik kedvenc jelenetem lett Nolan filmográfiájában. És ami kurvára érdekes, hogy amikor ugyanezt látjuk a másik nézőpontból, legalább ennyire ütős. Ez az egész reptéri sequence mind oda-, mind visszafelé elképesztően erős pillanatai a filmnek.

Amikor a tallini úton haladva a Prot. és Neil először megpillantják a hátrafelé mozgó autót, ami elkezdi üldözni őket... ugyanígy egy különleges pillanat. Onnantól kezdve pedig az egész jelenetsor, ahogyan először szembesülünk a kék-piros termekkel, az őskáosz, amibe a Prot. a nézővel együtt kerül, ahogyan próbálja befogadni azt az oda-vissza párbeszédet Branagh főgonoszával. Ritkán találkozol nyári akciófilmben egy ennyire kibillentő, bizarr jelenettel.

Amikor a Prot. még korábban elköszön Michael Caine karakterétől: "Farewell, Sir Michael"... ne mondjátok, hogy ez nem Nolan elköszönése a legendától. Kicsit meg is hatódtam, hogy őszinte legyek, amikor először hallottam.

Bár sokan fikázzák a film érzelmi gerincét, szerintem igenis van emberség a moziban. Kiemelném például a nagy finálé utáni felismerését a főhősnek, miszerint Neillel már nagyon régi barátok. Ott Washington játéka, elkeseredése, a helyzet elfogadásának képtelensége, szerintem elég erős pillanat, mindez megfűszerezve Neil, pontosabban Robert Pattinson lazaságával. Az egész Pattinson figura szerintem óriási fénypontja a filmnek.

És itt emelném ki, hogy ezek az úgynevezett "egydimenziós karakterek" is nagyon jól működnek nálam. Nem hiszem, hogy egy karakter csakis akkor működhet, ha nagyon komplex motivációk mozgatják - lásd Batman, aki folyamatosan morális dilemmákba fut bele saját, megfejtésre váró személyisége és motivációi miatt. Itt ezek a figurák 1-1 nagyon jól érthető dologért küzdenek, ami nekem egy teljesen üde, tiszta akciófilm élményéhez vezetnek. Mind Washington, mind Pattinson karaktere ebbe a kategóriába esik, és szerintem nem véletlen, hogy ők adják a film valódi karakterét és sármját.

A teljes finálé első megtekintésre kicsit "jellegtelennek" tűnt a film többi részéhez képest, de második megtekintésre eltűnt ez az érzésem. Kíváncsi leszek, a jövőben ez hogyan változik. Még egyszer minimum szeretném megnézni, márcsak az IMAX utánozhatatlan élménye miatt.

A nyitójelenet is szerintem baromi erős, nemcsak képileg, de tempóban és zenében(!) is beledob a film világába.
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can think back and laugh.

Vissza