Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» 6.5 MILLIÁRDÍrd ide hozzászólásod:

21647 levél
06.02.28. 08:43
padavan
Látom, megy tovább a filózás a Nagy Kérdésekről. Örülök neki, és csatlakoznék is, amennyiben nem fog ismét szerény személyemre és állítólagos lelki defektusaimra terelődni a szó.

Szerintem a vallások alapja a haláltól való rettegés. Itt kell keresni a szakrális gondolkodás gyökerét, a lélek Isten-keresésének legmélyebb indító okait. Persze ez nem tudatos, de valahol legbelül ez munkálkodhat egy hívő emberben. A vallás, a hit a túlvilági örök élet boldogságával kecsegtet, vagyis azzal, hogy miután magunk mögött hagyjuk ezt a világot, nem szününk meg végleg, sőt, sokkal jobb létformában folytatjuk utunkat. A vallás erre épít, a beígért megdicsősüléssel, a tökéletes, életen túli és azon felüli boldogsággal. Tehát a freudi gyökere mindennek a halál, a végső elmúlás kicselezésének lehetősége, ezért kapaszkodnak olyan sokan ebbe a vékonyka szalmaszálba. Ami persze nem bűn, nem elítélendő, és nem lenézendő dolog, egyszerüen csak így van. Engem nem zavar, lévén nem vagyok se vallásos, se ateista. A vallások azonban nem feltétlenül töltik meg boldogsággal az emberek életét. Szinte betarthatatlan, az emberi természettől életidegen törvények, kötelezvények, követelések nem teszik túl felhőtlenné egy hívő életét, még ha az úgy érzi, hogy minden rendben van. Egy igazi hivőnek egész életében meg kell felelnie Szent Könyveknek, a vallás képviselőinek, illetve hívő társainak. Mondhatni, gúzsba köti a saját személyíségét. Teszi mindezt azért, mert úgy gondolja, hogy ha meghal, elnyeri az üdvösséget, ez által az örök életet. Ám ehhez az egész életét legalábbis látens rettegéssel kell leélnie, hogy valóban így lesz e, Isten megbocsátja e a vétkeit, bűneit, nem kerül e a pokolra. Érdekes az is, hogy azt hírdetik: Isten mindent megbocsát, végtelenül könyörületes. Ha valóban így lenne, akkor a Pokol igen üres hely lehet, hiszen a végtelen könyörületesség révén akármennyire bűnös valaki, Isten megbocsájt neki, és magához emeli a mennybe. Sőt. Ha Isten ennyire elnéző, Lucifer hogy lett letaszított angyal, hogyan volt képes arra, hogy egy angyalát lelökje az égből, és több ezer éven átívelő mocsokba lökje?

Más:

Tökéletesen egyetértek Ericel abban, hogy a nyugati jóléti társadalmak a világ elmaradottabb, kiszolgáltatottabb régióival fizettetik meg saját kis biztonságukat. Egész iparágakat exportálnak keletre, ahol még az ottani viszonyokat tekintve is bagóért dolgoztatnak, kizsákmányolnak, majd a termékeket többszörös extraprofit ellenében hozzák vissza a Vásárló Övezetbe. Onnan szerzik az ásványkincsek, energiahordozók legnagyobb részét is. Szintén bagóért, mocskos politikai játszmák levezénylésével. A nyugati világ valóban élősködik, és közben elégedetten büffent néhányat. Közben az elmaradottabb régiók egyre nagyobb nyomroba süllyednek. Sőt, most már kiapadóban vannak az eddig bőséggel rabolt források. 50-100 év múlva már nem lesz kit kiszipolyozni, és ennek a helyzetnek az előzöngéi manapság is tapasztalhatóak. Gazdasági válságok, növekvő kultúrális szakadékok, stagnáló, vagy pont hogy recesszióval küzdő nyugati ipar, kereskedelem. Vészjósló prognózisok, amelyek a víz háborújáról szólnak... Szóval érdekes lesz, az biztos.

Egyébként ez a túlnépesedés, ilyen ütemben pár éven belül önmagát generáló katasztrófába torkollhat. Mert nem az a kérdés, hogy fizikailag mennyi ember fér el a bolygón, hanem az, hogy mennyi embert képes eltartani a Föld. A szaporulat növekedésével egyre nagyobb mértékben használjuk fel az erőforrásokat, a készleteket, és hamarosan elérkezünk a kritikus tömeg pontjához, amelyet átlépve óhatatlanul beüthet a crach. E problémákat pedig kénytelenek leszünk itt, ezen a bolygón megoldani, mivel semmi remény arra, hogy néhány évtizeden belül Hold, vagy Mars városokat építsünk - ráadásul teljesen önellátókat... -, ahol vígan élhetnénk tovább.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…

Vissza