Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Megérkeztek a Norton 2010 termékek

A védelmi szoftverek egy hírnéven alapuló új módszerrel fejlődtek.

2009.10.19. 18:35 | szerző: Dino | kategória: Egyéb

A Symantec tavaly megjelent, 2009-es számot viselő vírus- és általános védelmi szoftverei minden eddiginél kevésbé terhelték le a számítógépet, számos szaklap dicsérte a termék sebességét. Az idei évre mindenekelőtt a kártevők keresésére hoztak újabb módszert a cég fejlesztőmérnökei.
A fekete- és fehérlistás megoldások (tehát amikor egy adott file-t az alapján helyeznek tiltólistára vagy a biztonságos alkalmazások listájára, hogy hány felhasználónál okozott gondot vagy egyáltalán nem érkezett róluk hibajelzés) csak olyan esetben alkalmazhatóak, ha egy-egy programot sokan használnak. Ha ugyanis csak felhasználók tucatjánál lelhető fel egy szoftver, akkor arról nem sok információ van a védelmi szoftvert készítő cégeknél. Hasonlóan problémát jelent, hogy míg a kezdeti időkben egy adott vírus ugyanolyan formában fertőzte meg a gépeket, mára szinte egyedi formában kerülnek egy-egy gépre a kártevők, így nehezítve meg azonosításukat. A Norton 2010 családban (azaz a Norton Internet Security 2010 és Norton AntiVirus 2010 programokban) megjelent Quorum erre igyekszik megoldást adni. A 30 millió Norton Community Watch tagjainak gépét vizsgálva és anonim jelentéseket készítve gyűlnek a központi adatbázisban az egyes file-okra vonatkozó információk (például a letöltés forrása vagy a file kora). Ezekből pedig matematikai módszerekkel becslést (a Symantec elnevezésével hírnevet, reputációt) ad a rendszer, hogy egy új file vajon veszélyes-e. A Download Insight funkcióval egybeépülve pedig akár már a letöltés során jelzést kaphatunk, hogy egy adott file-t esetleg kevesen használnak, és veszélyes lehet. Ha a file jellemzői megváltoznak, a hírnevét is frissíti a Quorum.
A Norton 2010 termékek az előző verzióhoz hasonlóan gyorsan telepíthetők, kb. egy perc elegendő az installáláshoz. Futás során a NIS 2010 nem sokkal többet használ 10 MB memóriánál. A Norton Insight funkciók tovább bővültek: a Download Insight a fent részletezett Quorummal együttműködve a telepítést megelőzően ellenőrzi a letöltött szoftvereket. A System Insight segítségével átfogó képet kapunk PC-nk teljesítményéről, különböző grafikonok formájában, részletes információkkal egyes alkalmazások működéséről. A Threat Insight tájékoztat arról, hogy milyen veszélyforrások honnan kerültek PC-nkre. Továbbfejlesztésre került és 2-es verzióhoz ért a SONAR technológia, amely gyanús tevékenységük alapján észleli a veszélyeket. A NIS-ben található új levélszemét-irtó mintegy 20%-kal hatékonyabb az előző verzióhoz képest. A szintén csak a NIS-ben található Norton Safe Web is továbbfejlesztésre került, a Google, Yahoo! és Bing.com keresők találati listáját is el tudja látni jelzéssel, hogy mely site-ok számítanak biztonságosnak.
A Norton Internet Security 2010 és Norton AntiVirus 2010 termékek angol és magyar nyelvű változatai már a boltokban vannak, a NIS egy felhasználós verziója bruttó 15000 Ft körül kapható, míg a NAV 2010 bruttó 11500 forint körül kapható. Mindkét szoftver XP és Vista operációs rendszerek mellett Windows 7 alatt is fut majd.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló