Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mobil

Fighting Fantasy - hamarosan

Visszatérnek a "Kaland, játék, kockázat" könyvek.

2009.12.10. 15:33 | szerző: Retee | kategória: Mobil

Ha a kedves olvasó már tudja, hogy mit értünk a KJK könyvek alatt, akkor lapozzon egy picivel lejjebb, ha viszont nem, akkor kalandja itt véget ért. Talán jobban is járt, mert borzalmas volt rájönni általános iskolás korban, hogy mindenki micsoda csaló fajzattá válik, ha az előbb említett "kalandod itt véget ért" bejegyzéssel találkozik. Márpedig a leginkább Ian Livingstone nevéhez köthető "Kaland, játék, kockázat" könyvekben elég gyakran futhattunk össze ezzel a szívderítő mondattal, mely után persze a többség vállvonogatva (kevésbé jól neveltek anyázva) visszalapozott az előző számhoz.
A képet egyszerű volt: megvettünk egy kis könyvecskét, mely általában valamely fantasy (néha sci-fi) világba vitt el minket, ahol is karakterünket pátyolgatva nem csak úgy simán olvastuk az oldalakat, mint általában, merthogy itt a lapok számozott "bejegyzéseket" tartalmaztak. És ha a harci, vagy egyéb helyzetben valamit tenni óhajtottunk, akkor választásunktól függően a megfelelő sorszámhoz lapoztunk - persze mindig a másik lehetőség lett volna jobb. A harcokhoz kockák is szükségeltettek, s ha valaki addigi életében még nem találkozott a kísértéssel, az ilyenkor megtapasztalhatta a bibliai jellegű érzést, főleg mikor a várt hatos helyett egyest dobott.
Na de ennyit a múltról, már csak azért is, mert a népszerű könyvsorozat ezúttal iPhone-on tér vissza. A Fighting Fantasy: The Warlock of Firetop Mountain egész pontosan iPhone és iPod tulajok számára válik elérhetővé a közeljövőben, és bizony ismerjük el, a platform tökéletes lehet egy ilyen játék megvalósításához. A könyveknél persze jóval nagyobb interaktivitást kaphatunk majd az arcunkba, ráadásul itt már a csalás sem fog működni, úgyhogy felköthetjük az alsóneműt, ha ki akarjuk végezni az emlegetett boszorkánymestert.
A Ian Livingstone és Steve Jackson által írt művet feldolgozó játék pedig már idén karácsonykor az Apple Store-ba vándorol - sajnos csak angol nyelven, de pont ezért mérsékelt mennyiségű szöveggel a belsejében. ■

előző
következő
Fighting Fantasy - hamarosan
Fighting Fantasy - hamarosanFighting Fantasy - hamarosanFighting Fantasy - hamarosan

Forrás: Mobilize.hu

hozzászólások (16)

Ossua
Ossua 2009.12.11. 12:25
Nekem egész nagy gyűjteményem van e könyvekből. Nagyon imádtam régen. 40 körül biztos van, Skorpiók mocsara is. :D
Kedvenc íróim: Ian Livingstoon és Steve Jackson. Tőlük egy átfogó könyvem is van, a saját könyveikről és az általuk kitalált világról. Nagyon baró!
Ossua
Ossua 2009.12.11. 12:26
Ja igen, kiskoromban még én is próbálkoztam egy ilyen könyv írásával. Mondanom sem kell, hogy mostanában mennyit röhögtünk a szerény kis próbálkozásom írásos maradványain. :D
Pangloss
Pangloss 2009.12.11. 16:07
Igen, ezek a nagy klasszikusok!
Köszönöm a képet.

Közben még tegnap este rájöttem, hogy nem a Halállabirintus, hanem A rémület útvesztője volt az első ilyen könyvem (kicsit belekavarodtam: labirintus-útvesztő).
A képen szereplő összes könyvet olvastam (játszottam), és Az országút harcosa kivételével mindegyik meg is volt nekem. Csak aztán idővel kézen-közön elveszett, elkeveredett.
A pusztítás maszkjait viszont nem sikerült "végigvinnem", valami nyomdahiba volt a könyvben emlékeim szerint (vagy csak nem voltam elég ügyes?).

Az általad említett Steve Jackson féle négykötetes is nagyon jó volt. Csak mire megjelent az utolsó kötet, megváltoztak benne a varázslatok, ha jól emlékszem.:-)

A Titan c. könyvet is olvastam, ez magának a világnak volt a leírása. (Már említettem, hogy még ma is kapható néhány ezen könyvekből, köztük ez a világleírás is.)

A Skorpiók Mocsara könyvvel nekem is meggyűlt a bajom, talán ott tettem meg először, hogy "térképet" rajzoltam. A Bajnokok próbája c. könyvben pedig emlékeim szerint 13 aranygyűrűt kellett összegyűjteni, nem többet és nem is kevesebbet...
A Gyíkkirály szigetében pedig idővel egy kisebb sereg gyűlt körénk, az is érdekes volt.
Legjobban talán a Tolvajok városa tetszett, a hangulata miatt. De a többi is jó volt. Emlékszem, hogy mindig igyekeztem bolhapiacon rálelni egy-egy olyan darabra, amelyik még nem volt meg, de az osztálytársak révén már ismertem.

Később pedig többféle sorozat is elindult. Azok sem voltak rosszak, sok példány megvolt azokból is, de ez a Rakéta Könyvek volt az igazi.

Az Éj-trilógia emlékeim szerint a Harcos Képzelet sorozatban jelent meg. Ebből a sorozatból nekem is ez a vérfarkasos (Elátkozott bárd) tetszett a legjobban, de a címe most nekem se jut az eszembe. Az volt a legjobb benne, hogy kvázi nyomozni kellett egy kis faluban, igazán hangulatos volt.

Egy nagyobb sorozatra emlékszem még, ez pedig a Fantázia Harcos nevet viselte. Itt többnyire sci-fi könyvek voltak.

Egyébként közben keresgéltem az interneten, és még mindig megvan egy régi szerepjáték bolt, ahol szintén lehet kapni néhány ilyen könyvet.
gothmog
gothmog 2009.12.11. 16:52
A pusztítás maszkjában az volt a csalás (illetve a fordítói baki), hogy az áruló a varázsló volt, akinek Ifor Tynin volt a neve, és amikor közölte a könyv, hogy ha tudod ki az áruló, akkor azt is tudod, hova kell lapozni, sokan szívtak, mert kevesen gondoltak rá, hogy varázsló barátunk nevében, bár némileg megfacsarva, de el van rejtve a negyvenes szám:-)
De különben ilyen fordítói baki volt a Démonlovagokban is, illetve A Káosz Fellegvárában meg kellett egy gyógykenőcs, amit, amikor megtalálod, még ne gyógykenőcsnek neveznek:-D De ezek a szívások is hozzátartoztak a könyvek nyújtotta élményhez.
Különben nekem az Elátkozott bárd mellett (ami, most gyorsan ránéztem: A Fenevad nyomában címmel jelent meg, és egy démonkoponyából előbújó bögyös maca van az elején:-D) a Nagy féregfutam volt a másik kedvencem a harcos képzelet sorozatból.

De volt egy olyan sorozat, ahol matricákat kellett ragasztgatni a karakterlapra (és nem kockadobás, hanem a tapasztalati pontjaid és a fegyvered együttese határozta meg, hogy melyik ellenfél ellen hogyan teljesítettél), az is hangulatos volt nagyon. Nekem két rész van meg belőle (bár lehet, több nem is jött ki): az egyik a Riveti utcák, a másik a Sziklatorony, és Mark Evans néven írta valaki (gondolom amúgy magyar jóember:-) ).
Pangloss
Pangloss 2009.12.11. 19:08
A Káosz Fellegvárában olyan jellegű elírás volt, hogy valamelyik másik könyv utolsó lapján közzétettek egy "helyreigazítást" is.:-D

A Nagy féregfutam nekem is tetszett, talán az volt az első olyan könyv, ahol különböző fajú karaktereket lehetett választani.

A matricás könyvekre is emlékszem, szerintem se volt több, csak ez a kettő, amit Te is említettél. Mondjuk ennek megvolt az a hátránya, hogy azokat a matricákat csak egyszer lehetett ráragasztani a karakterlapra, míg a "hagyományos" könyveknél akármennyi karakterlapot csinálhattál (ugyanis természetesen nem a könyvbe írtunk). (Bár volt olyan könyvem is, amelynek a karakterlapját az előző tulajdonos igencsak összefirkálta, ezért majdnem lyukasra kellett radíroznom.:-D)
ajánlott olvasnivaló