Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játékhírek

Uru Live - újabb feltámadás

Ingyenesen játszható a Cyan Worlds online kalandjátéka.

2010.02.10. 11:25 | Norfren | kategória: Játékhírek

Pontosan két évvel ezelőtt adtunk hírt róla, hogy a Cyan Worlds online kalandjátéka, a Myst Online - Uru Live egy éves tündöklés után ismét meghalt, a GameTap nem támogatta tovább. Az aránylag - legalábbis a Second Life-hoz vagy WoW-hoz képest - kicsi, de nagyon lelkes rajongói tábor nem tette gazdaságossá a fejlesztést, fenntartást. A Cyan nem sokkal később bejelentette, hogy igyekeznek visszaszerezni a jogokat a GameTaptől, aztán valami módon megpróbálják az Urut újra indítani, miközben egyéb projekteken is dolgoznak. Közbejött azonban a 2008-as őszi gazdasági válság, amely a Cyant is majdnem elvágta - legalábbis az Urut egyelőre jégszekrénybe helyezték. 2009-ben röppent fel a hír, hogy az online Uru open source program lesz, elérhetővé teszik a kódot és fejlesztői eszközöket. Ez azonban igen vontatottan halad, részben jogi, részben technikai okok miatt. Közben a grafikus formátum, az adatfájlok visszafejtésével beindult a fanek által készített világok gyártása - a Cyan kicsit morogva, de szemet hunyt a dolog fölött. Nagyon szép alkotások is születtek, bár ezek legtöbbje csak nézelődésre való, nincsenek benne interaktív rejtvények. Egy csokorra való kép látható ezen az oldalon.
Pár nappal ezelőtt futótűzként terjedt a hír, hogy a Cyan ismét beindította az online Urut, Myst Online - Uru Live again néven. Méghozzá ingyen! Az Uru Live honlapján lehet accountot készíteni és az installer programot letölteni. Igaz, ezzel érdemes pár napig várni, mert e sorok írásakor is a hirtelen roham miatt a szerverek fuldokolnak. Az újabb feltámadás pontosan ott folytatja, ahol két évvel ezelőtt abbamaradt - semmi új, és nem is lesz egyhamar, mivel a Cyan mással van elfoglalva manapság, nincs ember és pénz az Uru fejlesztésére. Egy darabig tehát a régi játékosok inkább csak afféle online találkahelynek és chatroomnak használhatják, de remélhetőleg hamarosan a Cyan hozzájárulásával megjelennek a "külsősök", a hozzáértő rajongók által készített Korok, vagyis világok is. (A Cyan egyébként jelenleg az online 3D MagiQuest c. varázslós kalandjáték projekttel van elfoglalva.)
Aki tehát kedveli az erőszakmenetes kalandjátékokat és akár ismeri, akár nem az Uru CD változatát, szeretné kipróbálni az online verziót, rajta, most ingyen megteheti! ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Myst Online - Uru Live
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Myst Online - Uru Live

hozzászólások (4)

LordMatteo
LordMatteo 2010.02.15. 17:28
Wtf, új hírezők? :)
Dino
Dino 2010.02.15. 18:40
LM: Nem, csak egy lelkes Myst/Uru rajongó, aki évente 1-2-szer küld egy-egy hírt, ha történik valami a Cyan játékával kapcsolatosan.
LordMatteo
LordMatteo 2010.02.15. 18:45
Jaaa, értem, így mindjárt más, már azt hittem felborulni látszik a misztikum és a rejtély egyensúlya amit Retee és Madrac tölt ki. Köszi a választ!
ajánlott olvasnivaló