Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Blizzard: A Valve-nak nem kéne levédetni a DotA nevet

Viharfelhők gyülekeznek a DotA név levédetése körül.

2010.10.24. 08:35 | szerző: Playbahnosh | kategória: Üzleti

Mint arról már hírt is adtunk nemrégiben, a Valve gőzerővel dolgozik a DotA 2-n, a sikeres Warcraft 3 mod, a Defense of the Ancients (avagy DotA) feldolgozásán és ehhez már be is adta a kérelmet a név levédetéséhez augusztusban. A kérelmet többen is azonnal megtámadták, többek közt a mod eredeti készítői és a Warcraft 3 játékosközösség tagjai. Ez még valószínűleg lepergett volna a Valve pajzsairól, azonban most maga a Blizzard is beszállt a buliba, mondván nem hiszik, hogy "ez lenne a helyes". Rob Pardo, a Blizzard igazgató-helyettese a Eurogamernek adott interjújában elmondta, "számunkra ez azt jelenti, hogy a Blizzardtól és a Warcraft 3 közösség tagjaitól veszik el [a DotA nevet], ez így nem lenne helyes". Pardo azt is hozzátette, hogy nem érti, hogy egy teljesen más cég miért akarja levédetni a DotA nevet. "Nyilvánvalóan, a DotA a Blizzard játékközösségében született. Elég furcsának tűnik számunkra, hogy a Valve valami olyasmit akar levédetni ami eddig a kezdetektől fogva szabadon elérhető volt számunkra és a Warcraft 3 közösség minden tagja számára."
Elég nyilvánvaló, hogy a DotA 2 miatt a Valve levédetné a nevet, meg akarja védeni a befektetését, viszont a Blizzard indítékai nem annyira tiszták. Egyrészt igen figyelemreméltó, hogy ennyire törődnek a rajongóikkal, másrészt viszont nem hunyhatunk szemet afelett sem, hogy a napokban ők is kihozták a saját DotA változatukat a StarCraft II-höz. Ha a Valve és a Blizzard, a játékipar két óriása összecsap, akkor a repeszekből jut majd mindenhova, az biztos. ■

hozzászólások (5)

Zomil
Zomil 2010.10.24. 11:48
Nevetséges amit a blizz müvel...most hirtelen eszükbe jutott a dota-val foglalkozni, mikor meglátták, mennyi embert érdekel a valve dota-ja? Meg, h "nem lenne helyes levédetni" hahaha, persze, h nem lenne helyes, mert akkor ök nem használhatnák a nevet...A valve játékainak nagy része ingyenes modbol készült, vagy indie fejlesztök munkája(cs,portal,dod,tf ami ugye ráadásul quake mod volt)) és olyan sokat hozzátettek ezekhez, h senkit nem zavart...
Playbahnosh
Playbahnosh 2010.10.24. 12:35
Ez mind totál igaz, viszont most a Valve nem egy saját játékuk modját készül feldolgozni, hanem egy totál más cégét, ami alapból nem lenne gond, sőt én is örülök neki, mert imádom a Valve játékait, itt a név levédetésről van szó. A modok amit felsoroltál mind Valve-os játékok modjai, a DotA viszont a Blizzardos WC3 modja. Egyébként a Blizzard csak az ellenzi, hogy a Valve exkluzívan levédesse a DotA nevet, ők nem akarják levédetni, inkább hagyni mindenféle kopirájt nélkül a játékosok kezében. Persze biztos benne van az is, hogy ők is használni akarják a nevet a saját SC2-es DoTájukhoz, de azért valahol igazuk van szerintem.
.:[Kain]:.
.:[Kain]:. 2010.10.24. 12:41
ez is igaz, valóban jó kezekben lenne a brand a Valvenál, soha nem hanyagolták el a mostohagyermekeiket, sőt, segítettek a felfuttatásukban is.
azonban a DotA egy ízig vérig Blizzard név, a warcraft lévén. én pl szívesebben látnék egy Warcraft IV modként kiadott DotA 2-őt, mint egy önálló játékot, de nem teljesen ellenzem az előbbi verziót sem.
Zomil
Zomil 2010.10.24. 17:20
Mint a zárojelben megjegyeztem, a team fortress egy quake mod volt...
De amugy ez olyan, mintha pl. a Zeno Clash valve-hoz tartozna, mert source motorral készült...a w3, kb. "csak" az engine volt a dota alá...
Amugy meg nehogy azt hidd, h a blizz akkora jófej, h a community érdekeit nézi...ugyanugy pénzért fogják majd adni a mapot, mert ugye sc2-ben már pénzért is lehet mapot letölteni...
Playbahnosh
Playbahnosh 2010.10.24. 18:16
Szerintem olvass híreket, mert odaírtam feketén-fehéren, hogy ingyenes lesz az összes tribute mod, köztük a Blizzard All-Stars is. itt.

Amúgy meg azt mondani, hogy a Warcarft 3 CSAK engine volt a dota alá, egy kicsit erős. A hősök, a környezet, a tárgyak és kb minden más is a WC3-ból van. De nem vitatkozom, majd a Valve meg a Blizzard lerendezi egymás közt.
ajánlott olvasnivaló