Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Tízéves lett az iWiW

Kerek évfordulójához érkezett a magyar közösségi oldal.

2012.04.16. 18:09 | szerző: Retee | kategória: Üzleti

2012. április 14-e különleges dátum a magyar internet történetében, ugyanis 10 évvel ezelőtt ezen a napon született meg az iWiW, s hódította meg a következő években a hazai webet. A jubileumról természetesen ők sem feledkeztek meg, így ennek alkalmából ünnepi jelmezt ölt az iWiW. A szülinapi aloldalon tíz napon keresztül, összeválogatott cikkek, filmelőzetesek és slágerek révén lehet emlékezni arra, mi történt az elmúlt tíz évben április 14-én.
„A kezdetekben az iWiW sokak számára egyet jelentett az internettel. Sokan azért iratkoztak be a helyi könyvtárba, hogy hetente egyszer felmehessenek az iWiW-re.” – mondta Kovács Gergely, az iWiW vezetője. Hozzátette, hogy minden magyar embernek vannak iWiW-es történetei nagy találkozásokról, vagy sikerélményei az iWiW apróról.
2002. április 14-én Várady Zsolt egy domain és dizájn nélküli közösségi oldalt indított el, amelyet egyre többen fedeztek fel és kedveltek meg. Az év végére 16 ezren, két évvel később 100 ezren iWiW-eztek. A negyedik évfordulót egymilliós tábor ünnepelte. A rákövetkező évben megduplázódott a regisztráltak száma. 2010-től pedig 4.700.000-en vannak fent a honlapon, ami szinte teljesen lefedi a magyar internetező közönséget.
Igaz, a hazai közösségi site-nak finoman szólva sem tett jót a Facebook feltűnése, ami lassan átvette tőle az irányítást. Várady Zsolt véleménye szerint erre az a magyarázat, hogy „Zuckerbergék biztosan bátrabbak, rugalmasabbak, ügyesebbek és talán szerencsésebbek is voltak. Nekünk hátrányt jelentett, hogy a magyar nyelv kevésbé elterjedt az angolnál. Amerikában könnyebb lehetett pénzügyi befektetőt találniuk, a hazai lehetőségek ennél jóval szűkebbek.”
Ezzel együtt a 2004 óta a Magyar Telekomhoz tartozó iWiW ma is az egyik legkedveltebb oldal. Jelenleg az ötödik leglátogatottabb hazai weboldal, amelyre havonta 2,6 millió ember lép fel. A felhasználók eddig 150.000 klubot hoztak létre, több mint 85 millió képet osztottak meg. Ezzel a képgyűjteménnyel az iWiW lett Magyarország legnagyobb képmegosztó oldala is. ■

előző
következő
Tízéves lett az iWiW
Tízéves lett az iWiWTízéves lett az iWiW

hozzászólások (7)

sipec
sipec 2012.04.17. 05:36
fu, hat igen, iwiw. pontosabban mi csak wiwnek hivuk. nem is olyan regi, megis kb ugy gondolok a korra, mint az ircre, vagy a napsterre.
szerintem ott mondtak ki az ament ra, hogy az uzenofalat leszedtek.
Snapsz
Snapsz 2012.04.17. 12:53
Az iwiw számomra mindig is egy olyan oldal volt, amin fent voltam, de minek. myvip szintúgy. facebookon vagyok csak fent már, de lassan az is átcsap a minek kategóriába. :D Lehet az én maradi felfogásom miatt van, de nekem nincs szükségem ilyen oldalakra, hogy valakivel ápoljak egy kapcsolatot. Annak meg végképp nem látom értelmét, hogy tizenéve elfeledett embereket (általános iskola, stb) keressek fel, és jelöljem be őket a semmiért. Jók ezek az oldlak, félreértés ne essék, csupán az emberi gondolkodásban látok valamiféle defektet, hogy jelölgetjük egymást, és ebben kimerül. Találkozni nem találkozunk, mert "nincs időnk, "sok a dolgunk". Sokan elkényelmesedtek, egyszerűbb az ilyesmi oldalakon a kapcsolatot tartani, mintsem találkozni. Tisztelet a kivételnek, és akinek nem inge... ;) Csupán ez az észrevételem, hogy nagyon sok embernek több száz ismerőse van, de jó ha kb. 10 emberrel tartja a kapcsolatot ténylegesen.
Dark Archon
Dark Archon 2012.04.17. 13:05
Arra jó az iWiW, hogy esetleg rég látott iskolai haverodat megtaláld, ha másfelé sodort az élet. Vagy osztálytalálkozók szervezésére.

A fiataloknak viszont ez az "élet", ahogy nekünk anno az IRC volt avagy bármely más chat oldal. Szóval semmi új nincs ebben, legfeljebb a felhasználói felület változik, de attól még minden marad a régi.
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2012.04.17. 13:17
bevallom én azért óriási telefonszámlát spórolok meg azzal, hogy forgatásokat, meg hasonló nagyobb szervezést igénylő dolgokat itt beszélek meg, mmint fbookon ha már felmerült az is
Dark Archon
Dark Archon 2012.04.17. 13:22
Na igen, ez is egy szempont. Erre volt anno az ICQ is :) Mára már feledésbe is merült, pedig durván úttörője volt a közösségi oldalaknak.
ajánlott olvasnivaló