Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

Az NVIDIA bejelentette a GeForce4 processzort

Megtörtént a várva-várt bejelentés, amiről eddig csak nem hivatalos forrásokból lehetett hallani, az NVIDIA bejelentette új grafikus processzor családját.

2002.02.06. 22:53 | Dino | kategória: Hardver

Az NVIDIA bejelentette legújabb grafikai processzor családját, mely a GeForce4 nevet kapta. A cég három legfőbb tulajdonságnak a következőket emelte ki: az eddigi GeForce generációknál akár négyszer nagyobb sebesség, egy újfajta, ún. Accuview Antialiasing élsimítási technológia a sebességcsökkenés nélküli képminőség-javítás érdekében, valamint az nView Display Technology névre keresztelt új technológia a többmonitoros rendszerek számára. Az új GPU-család a normál PC mellett notebookokba valamint Macintosh gépekbe is tartalmaz grafikus processzorokat. A GeForce4 család tagjai:

  • GeForce4 Ti 4600 és 4400: a csúcsmodellek, melyek tartalmazzák a GeForce3-ban bemutatkozó nfiniteFX technológia továbbfejlesztett változatát, az nfiniteFX II-t, az új Accuview Antialiasing módszert, és az nView többkijelzős megoldást.
  • GeForce4 MX 460, 440 és 420: az olcsóbb kategóriájú processzorok, melyekkel a nagyobb vásárlói tömegeket szeretnék elérni. Ezek szintén tartalmazzák az nView és Accuview Antialiasing technológiát.
  • GeForce4 440 Go és 420 Go: a mobil számítógépekhez tervezett processzorok, alacsony fogyasztással.

   A GeForce4 család tagjai a 128 bites DDR (Double Data Rate) memóriát az LMA II (Lightspeed Memory Architecture) interfészen keresztül érik el, ezzel is növelve a hatékonyságot. Az LMA II második generációs "Z-occlusion culling" technológiával is tovább gyorsítja a 3D grafika megjelenítését, ennek során ugyanis a nem látható felületeket kihagyja a számításokból. Emellett a Z-pufferben tárolt távolság értékeket is negyedére tömörítve tárolja a processzor, továbbá négy független memóriagyorsítót (Quad Cache) használ.

  A 3D grafika megjelenítése során sokat javít a képminőségen az élsimítási eljárás (idegen szóval antialiasing). A GF4 tartalmazza a már eddig is meglévő 2X, 4X és Quincunx megoldásokat, melyeket egy újabbal, az eddigieknél gyorsabb 4XS egészítettek ki.

  A GeForce4 MX processzorral felszerelt rendszereket a tengerentúlon már kapni lehet, a dobozos kártyákra még két hetet kell várni, míg a GeForce4 Ti sorozat tagjai kb. 1 hónap múlva lesznek kaphatóak. A notebook processzorok február során lesznek elérhetőek különböző gyártók gépeiben. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (3)

Easynet
Easynet 2002.02.12. 19:23
Azt írtátok, hogy konfigurációban már kaphatóak a Geforce 4 MX-ek. Ebből nagyjából lehet következtetni az árukra. Mennyi ez?
Z-Master
Z-Master 2002.02.12. 19:53
napokban nyilvánosságra került a kiváló minõségû termékeirõl híres ASUS cég legfrissebb roadmapje, azaz ütemterve, melybõl több, a cég új és régebbi termékeivel kapcsolatos információ derül ki. Az ütemterv szerint a napokban immár hivatalosan is bejelentett Nvidia GeForce4 Ti, illetve Nvidia GeForce4 MX chipekre épülõ vadonatúj ASUS grafikuskártyák a várakozásoknak megfelelõen már ebben a hónapban világszerte megjelennek majd a számítástechnikai kereskedések polcain. Különbözõ források szerint az elsõ szállítmányok már napokon belül elhagyják az ASUS gyártóüzemeit, így a fanatikus gamerek akár már heteken belül beruházhatnak egy GeForce4 chipes ASUS videokártyára. Az igazsághoz tartozik, hogy a legnagyobb teljesítményû GeForce4 MX chipes modellre, az ASUS GeForce4 MX460-ra egy picit még várnunk kell, ugyanis ezen újdonság forgalmazása különbözõ okok miatt csak március végén, április elején kezdõdik meg.
Az ASUS roadmapbõl az is kitûnik, hogy amint az várható volt, az ASUS a legtöbb grafikuskártya-gyártóhoz hasonlóan amilyen gyorsan csak lehet, le kívánja építeni a GeForce3-as termékcsaládját. Magyarul ez azt jelenti, hogy az ASUS a napokban már fel is hagyott a GeForce3 Ti 500-as videokártyák gyártásával és kereskedõkhöz történõ szállításával, és hamarosan várhatóan erre a sorsra jutnak a cég jelen pillanatban talán legsikeresebb termékei, a GeForce3 Ti 200-as kártyák is. Az ASUS ezen kiválóan tuningolható grafikuskártyákat mostantól kezdve már csak csökkentett darabszámban szállítja, az idei év második negyedévében pedig véglegesen felhagy majd a gyártásukkal, vagyis a GeForce3 Ti 200-as ASUS kártyákra áhítozóknak a közeljövõben mihamarabb vásárlásra kell adniuk a fejüket, ha nem akarnak lemaradni egy mindenképpen jó vételt jelentõ GeForce3-as termékrõl.

A tajvani gyártó ezzel párhuzamosan megkezdte az Nvidia GeForce2 Ti chipre épülõ ASUS V7700 Ti típusjelzésû grafikuskártyák piacról történõ kivonását, vagyis az ilyen ASUS kártyák napjai is meg vannak számolva, ugyanis hamarosan helyükbe lépnek a különbözõ GeForce4 MX chipes videokártyák. Ezzel szemben a jó öreg GeForce2 MX chipes videokártyák továbbra is megmaradnak az ASUS termékkínálatában, azonban a cég ígéretei szerint a jövõben minden korábbinál alacsonyabb árakon kerülnek majd forgalomba. Végül pedig említésre méltó még az ASUS legolcsóbb grafikuskártyája, mely a V3005-ös típusjelzést viseli magán, és a Silicon Integrated Systems-féle SiS305-ös chip található meg rajta.

"Az idézet az egyik magyar oldalról lett leszedve" Ui:Az árát sajnos nem tudom én sem , De szerintem nem lesz olcsó
Z-Master
Z-Master 2002.02.12. 19:55
Ja bocs a hosszú szövegért.:)
ajánlott olvasnivaló