Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mobil

Androiddal érkeznek a Nokia X okostelefonok

A Lumia készülékek felhasználói felületéhez hasonlóra szabták az új készülékeket.

2014.04.09. 10:40 | szerző: Dino | kategória: Mobil

A megszokottak helyett egy újabb operációs rendszer kerül a Nokia egyes okostelefonjaira. A gyártó eddig kitartott a saját rendszerszoftverek mellett (plusz a Windows Phone oprendszer mellett, de ha úgy nézzük, gyakorlatilag az is „házon belül” van már, még ha fordítva is), azonban úgy látta, hogy sok felhasználó bár szívesen választaná a régi márkanevet, idegenkedik a telefonjaikon futó szoftverektől, és inkább az androidos készülékek között keresgélnek maguknak. Nos, nekik kínál alternatívát az új Nokia X széria, amelynek első tagja (a Nokia X) hamarosan hazánkban is kapható lesz. Az egész X sorozatra jellemző, hogy külső megjelenésükben a Lumia sorozatra hasonlítanak, és a fekete és fehér mellett különböző élénk színekben is a boltokba kerülnek. Belsejét tekintve a Nokia X modellben egy 1 GHz-es, kétmagos Snapdragon processzor dolgozik, 512 MB RAM mellett, 4 GB-os belső memóriája 32 GB-ig bővíthető, kijelzője 4 hüvelykes (480*800 pixeles felbontással), akkuja 1500 mAh-s, 3 megapixeles, fix fókuszos kamera található a hátoldalon, és ami fontos még, hogy az itthon hamarosan elérhető modellbe két SIM kártya helyezhető (így várhatóan a mobilszolgáltatók palettájára nem is fog felkerülni, azok ugyanis idegenkednek még nálunk az ilyen megoldásoktól).

Androiddal érkeznek a Nokia X okostelefonok

Az új telefonokon az Android 4.1.2-es verziója fut, pontosabban annak egy, a Nokia által testre szabott változata. Kivették ugyanis a Google szolgáltatásokat (pl. Maps, Play Store, push szolgáltatás), és helyettük a Nokia megfelelő szoftverei futnak (HERE térképek, Nokia Áruház stb.). Sajnos így az Android egyik legcsábítóbb feature-jétől esnek el a felhasználók, konkrétan a Play áruház óriási szoftverválasztékától. Szerencsére a fejlesztőknek jó esetben nincs sok dolguk, ha androidos programjukat a Nokia X felhasználói számára is elérhetővé kívánják tenni: ha a program nem használja a Google szolgáltatásait, akkor simán feltölthetik a Nokia Áruházba (jelenleg pár tízezer program található meg ott), más esetben pedig a Google API helyett a Nokia programozói felületeihez kell illeszteniük programjukat. Mint Dankovics Tamás, a Nokia régiónkért felelős üzletfejlesztési igazgatója elmondta, nagyon fontos különbség az áruház esetében, hogy míg a Google-nél mindenképpen bankkártyás vásárlásra van szükség, a Nokia esetében mindhárom hazai szolgáltatóval megvan a megállapodás, hogy a felhasználók mobilszámlájukon fizessenek az áruházban történő vásárlásért. Ez pedig tapasztalataik szerint a hazai felhasználók számára döntő szempont lehet, mert akármennyire is biztonságos, nagyon sokan még mindig idegenkednek a mobiltelefonon történő kártyás vásárlástól.

Androiddal érkeznek a Nokia X okostelefonok

Fontos még megemlíteni, hogy akármennyire is Android alapú a Nokia X, a Google rendszerét használóknak elsőre igencsak szokatlan lehet a kezelőfelület. A Nokiánál ugyanis teljesen átszabták a megjelenítést, és a Lumia készülékeknél megszokott, „csempés” designhoz hasonló felhasználói felület fogadja a felhasználókat. A kezdőképernyőn több, színes hátterű csoportba rendezve találjuk a programokat és widgeteket, ha pedig oldalra simítunk a kijelzőn, megjelenik az Asha telefonoknál bevezetett Fastlane képernyő, ahol a legutóbb használt programok, előző hívások és egyéb tevékenységek listáját találjuk meg, ami kényelmes használatot ígér.

Androiddal érkeznek a Nokia X okostelefonok

A két SIM kártyás Nokia X várhatóan április folyamán kerül a hazai boltokba, élénkzöld, élénkpiros, ciánkék, sárga, valamint fekete és fehér színekben, közel 40 ezer forintos áron. A 768 MB memóriájú X+ megjelenése nem várható Magyarországon, azonban az 5 hüvelykes (és szintén 768 MB RAM-mal felszerelt) Nokia XL előbb-utóbb kapható lesz itthon is. ■

Fotók: Tyukodi László - tyukifoto.hu

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló