Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Sid Meier's Civilization V: Brave New World

A Sid Meier’s Civilization V-ben reprodukálták a Skynetet

A Cambridge-i Egyetem egzisztenciális kockázatokat kutató központjában elméleti síkon reprodukálták a Terminator filmek híres mesterséges intelligenciájának ténykedését.

2018.01.08. 08:49 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Amikor egy átbulizott éjszaka után rádöbbensz, hogy telefonod éjjel kettőkor elkezdte végighívogatni a telefonkönyvedet, egy pillanatra akaratlanul is átfut az agyadon, hogy a Skynet életre kelt. Aztán rájössz, hogy csak tánc közben oldódott fel a billentyűzár, vagy még rosszabb esetben az alkohol oldotta fel gátlásaidat, és telefonos ámokfutásba kezdtél…

De visszakanyarodva a Skynethez, ki ne ismerné a Terminator filmek híres-hírhedt mesterséges intelligenciáját, amely előbb atomcsapást mért az emberiségre, majd a maradék ellenállókat robothadseregével tiporta el. Ez persze csak egy remekül megálmodott sci-fi története, de így is elegendő ahhoz, hogy a Cambridge-i Egyetem kutatóit munkára ösztönözze. Az Egzisztenciális Kockázatokat Kutató Központ (vagyis a Centre for the Study of Existential Risk – CSER) egy videojátékot hívott segítségül, hogy szimulálják a Skynet ténykedését.

A szóban forgó játék a Sid Meier’s Civilization V, amelyhez egy modot készítettek a kutatók. Ebben az ellenőrizetlen mesterségesintelligencia-kutatások kockázatait szimulálják. Ez két véglet felé viheti el a játékot: vagy elhozza a tudományos kutatások aranykorát, vagy egyszerűen eltörli az emberiséget a digitális térképről. A mod bárkinek elérhető a Steam Workshopon keresztül, futtatásához viszont a Brave New World kiegészítőre is szükség van. Mivel a Superintelligence mod hatásai csak a modern időben lesznek érezhetőek, érdemes eleve ebben a korszakban indulni. A mod egy sor új kutatási ágat ad a játékhoz, amelyek kifejezetten a mesterséges intelligenciához kapcsolódnak. Így fejleszthetjük a számítógépek tanulási képességét, valamint kifejleszthetjük az első mesterséges szuperintelligenciát is. Csakhogy ha nem fordítunk kell figyelmet a kontrollra és a biztonsági óvintézkedésekre, akkor az általunk életre keltett MSI könnyen átveheti az irányítást, és elpusztíthatja az emberiséget – persze csak a játékban.

A Superintelligence mod első ránézésre csupán egy játéknak tűnhet (és valójában az is), de a boncolgatott téma nagyon érdekes. A CSER-t pedig már csak azért is érdemes komolyan venni, mivel a kutatásokat olyan szakmailag alig ismert alakok is támogatják, mint Elon Musk vagy Stephen Hawking... ■

Sid Meier's Civilization V: Brave New World
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Sid Meier's Civilization V: Brave New World

hozzászólások (3)

ivanova36
ivanova36 2018.01.08. 09:33
Hm...annak idején a wow-ban kutakodtak a vírusok terjedéséről és az emberek reakcióiról, amikor ZG raidből "kihoztak" élelmes játékosok egy fertőzést ami a raidinstán kívül is keményen pusztított.

Érdekes lenne egy hasonló mod a sims-ben amikor is az okoskütyük "lázadnak" fel és a tele hűtő előtt, az automatán szabályozott, de felemelt hőmérséklettől, éhen hal a simünk...majd miután elporladt, a robotporszívó feltakarítja.

Volt a Civnek korábban is hasonló lépése, hogy 7 gépi ellenfelet küldtek egymásnak. Kezd kicsit sok lenni a marketing. Ennyire nem menne a Civ6, vagy rájöttek hogy több kell már, mint a Civ5 és dlc-i újra kiadása. És itt jutott eszembe a Tron: legacy idevágó jelenete:
"
- Azért a pénzért, amit az iskoláktól kérünk, milyen újításokkal bővült a Flynn, vagyis az Encom OS12?
- Ráírtuk a dobozra hogy 12.
"
davkar9
davkar9 2018.01.08. 11:24
Akkor a Skynet ezentúl nem a Connor famíliára, hanem Gandhira küldi a Swarci robotokat?:-D
szbszig
szbszig 2018.01.15. 01:44
Gandhi egymaga képes kiirtani az emberiséget a játékban. :-D
ajánlott olvasnivaló