Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kultúra

Magyarul is megjelenik Zachary Mason Void Star című regénye

Magyarul is megjelenik Zachary Mason Void Star című regénye

A tavaly megjelent könyvet sokan a legjobb és legszebb számítógépes regénynek tartják a Neurománc óta.

2018.09.23. 20:51 | szerző: GeryG | kategória: Kultúra

Zachary Mason neve talán itthon kevésbé cseng ismerősen, de ez jó eséllyel nemsokára gyökeresen megváltozik. Tavaly megjelent Void Star című regénye ugyanis hamarosan itthon is a könyvesboltok polcaira kerül.

„A nem túl távoli jövőben a tengerszint megemelkedett és az Egyenlítő menti területek kiürülőben vannak, de még mindig jó gazdagnak lenni San Franciscóban, ahol felfegyverzett drónok tartják távol az elszegényedett tömegeket. Irina nem gazdag, legalábbis nem annyira, de mesterséges memóriával rendelkezik, aminek köszönhetően mindenre tökéletesen emlékszik. Közvetítőként dolgozik a megbízói és azok átláthatatlanul összetett mesterséges intelligenciái között. A munka jól fizet, Irina évente egyszer még a Mayo Klinikára is el tud menni belőle, ahol különböző kezelésekkel késleltetik az öregedését.

Kern nem mondhatja el magáról mindezt. Egyike azon menekülteknek, akik a várost körülvevő, drónok építette, állandóan terjeszkedő favelákban nyomorognak. A napjait szerzetes módjára tölti, könyörtelenül gyakorolja a különböző harcművészeteket, miközben tolvajként és utcai harcosként próbál napról napra túlélni. Thales egy teljesen másik világban mozog — egy brazil politikus klán sokadik ágának sarja, aki Los Angelesbe menekült, miután egy támadásban megölték az apját, őt pedig megnyomorították.

Egy rongyokba öltözött idegen egy nap leszólítja Thalest, és megkérdezi, hogy mire emlékszik az érkezése előtti időkről. Kern az életét mentve kénytelen menekülni, miután rossz célpontot rabol ki. Irina pedig szörnyű titokra bukkan az emlékeiben, amikor felidézi legutóbbi találkozóját a megbízójával.

Mindhármuk élete veszélyben van, ráadásul a sorsuk elkerülhetetlenül összefonódik ebben a gyönyörűen megírt történetben, aminek központi témái a mesterséges intelligenciák, az emlékek, a halhatatlanság, valamint a könyörtelen erőszak, amit mindezek birtoklásáért egyesek hajlandóak alkalmazni.”

A Void Star Farkas Veronika fordításában fog megjelenni október 2-án az Agave Könyvek jóvoltából. ■

hozzászólások (9)

Juraviel.Ihuan.Bedvin
Juraviel.Ihuan.Bedvin 2018.09.24. 14:20
Itt a beleolvasó, akit érdekelne.

Jön Brandon Hackett 'Isten gépei' c. regények évfordulós újrakiadása is

Illetve Ed McDonaldtól az 'Éjszárny' is

Szerk: Bocs, lusta voltam linket szerkeszteni, begépelgetni. :D
Dino
Dino 2018.09.24. 20:11
Sebaj, linkesítettem. ;-)
Peace
Peace 2018.09.25. 07:52
Akkor ezentúl az enyémet is!!! Utálok itt linkelni! :-P
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Juraviel.Ihuan.Bedvin 2018.09.25. 17:07
Köszönöm! :)
Peace
Peace 2018.09.26. 06:41
"Isten gépei"-t nagyon szerettem!
ajánlott olvasnivaló