25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Céginfo

Blizzard Entertainment

Blizzard Entertainment

Michael Morhaime, Allen Adham és Frank Pearce eredetileg Silicon & Synapse néven alapították meg játékfejlesztő cégüket 1991-ben. Kezdetben játékok portolásával foglalkoztak, majd jöttek a saját játékaik is, mint a The Lost Vikings vagy a Blackthorne. 1993-ban Chaos Studiosra rövid időre nevezték át a csapatot, majd egy évvel később már mai nevén, Blizzard Entertainmentként tevékenykedtek.

Az első igazi nagy sikerük azonban az 1994-es Warcraft: Orcs & Humans volt. A valós idejű stratégiai játék aztán több folytatást is kapott, az abban megalapozott fantasy világ pedig alapja lett a 2004-ben indult – 2010-re 12 millió feletti előfizetővel rekordot is felállító – World of Warcraft MMORPG-nek is. Közben pedig olyan sorozatokba is belekezdtek, mint a Diablo és a StarCraft, amelyek szintén óriási népszerűségre tettek szert. Az utóbbi e-sportként is hihetetlen utat járt be világszerte, különösen Távol-Keleten. De nekik köszönhetjük még a Overwatch és Hearthstone játékokat is.

A cég a Sierra On-Line részeként 1998-ban a francia Havas kiadóhoz került, akiket a Vivendi vásárolta fel még abban az évben. 2006-ban az Activision vetett szemet rájuk, és a 2008-ban lezárult összeolvadás után Activision Blizzard néven folytatta a kiadó a tevékenységét – a Vivendi Games megszűnt, a Blizzard Entertainment viszont megmaradhatott önálló egységként.

2005-ben saját (szinte) éves rendezvényt indítottak: azóta a főbb bejelentéseiket a BlizzConra tartogatják, ahol rajongók tízezrei vesznek részt a programokon, és a záróceremónián olyan fellépők zenélnek, mint a The Offspring, Ozzy Osbourne, a Metallica, a Foo Fighters, a Muse vagy a Linkin Park.

Játékok

Diablo II Resurrected

2021. szeptember 23.

PC, PS4, PS5, X1, XSX, Switch

» Játékadatlap: Diablo II Resurrected

Diablo III

2012. május 15.

PC, PS3, PS4, X360, X1

» Játékadatlap: Diablo III

Diablo Immortal

2022. június 2.

PC, iOS, Android

» Játékadatlap: Diablo Immortal

Diablo IV

2023. június 6.

PC, PS4, PS5, X1, XSX

A világ talán leghíresebb hack'n'slash szerepjátékának negyedik része.

» Játékadatlap: Diablo IV

Overwatch

2016. május 24.

PC, PS4, X1, Switch

» Játékadatlap: Overwatch

Overwatch 2

2022. október 5.

PC, PS4, PS5, X1, XSX,

» Játékadatlap: Overwatch 2