Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

South Park Rally

2000.02.19. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Az Acclaim újabb játékot adott ki a South Park licenc felhasználásával, ezúttal egy arcade versenyprogramot, melyben South Park lakóival száguldozhatunk a rajzfilm főbb helyszínein.

South Park Rally

Két egyszemélyes játékmód található a programban. A bajnokság módban egymás után kell teljesítenünk a pályákat, míg az arcade játékmódban a rendelkezésre álló, a bajnokságban való játékban már elérhetővé tett pályákon versenyezhetünk.

A bajnokság vagy egy arcade verseny előtt első feladatunk az, hogy kiválasszuk játékosunkat a South Park szereplői közül. Kezdetben itt is korlátozva van a választék, a négy főszereplő gyerek (Stan, Cartman, Kyle és Kenny) mellett csak 2-3 más versenyző közül választhatunk, de ahogy jutunk előre a bajnokságban, úgy válik választhatóvá például Ike vagy maga a sátán. Mindegyik szereplőnek más autója van, de hogy igazságos legyen a verseny, technikailag mindegyik ugyanolyan, azaz gyorsulásuk és maximális sebességük gyakorlatilag megegyezik, csak kinézetben különböznek.

South Park Rally

A bajnokság rengeteg pályából áll, melyekben más-más feladatot kapunk. Ezek egy része igen hasonló, általában fogócska jellegű a dolog, de akadnak gyűjtögetős játékok és hagyományos ellenőrzőpontos versenyek. Az utóbbiban a cél egyértelmű: elsőként végighaladni a pályákon lévő ellenőrzési pontokon, megfelelő számú kört teljesítve. A fogócskás játékokban meg kell szerezni egy tárgyat, ami lehet például egy kupa vagy egy gyógyszer, és úgy végighaladni a pályán, hogy az végig nálunk van, vagy egyszerűen meghatározott ideig meg kell őriznünk azt. Ilyenkor a többiek célja az, hogy velünk karambolozva, vagy ránk lőve elvegyék tőlünk a tárgyat.

Ötletes, hogy a versenyek egy év eseményeit követik, és a pályák "története" is ehhez igazodik. Húsvétkor például tojásokat kell összegyűjtenünk, hálaadáskor pulykákat kell elkapnunk, karácsonykor pedig a fogócska egy ajándék birtoklása körül forog. Kár, hogy nem menthetjük el bajnokság közben a játékállást, így ha valamiért félbe kell hagynunk, elölről kezdhetjük az egész versenysorozatot. Egy verseny elvesztése nem jelenti azonban rögtön a bajnokság újrakezdését, mert van öt kreditünk, melyeket felhasználhatunk a folytatáshoz. Ha ezek is elfogytak, akkor már semmi nem ment meg az egész játék elölről kezdésétől...

South Park Rally

Arcade játékról van szó, így nem csoda, hogy fegyverek és egyéb extrák is találhatók benne. Több csoportra osztották a készítők ezeket, különböző színű kockákkal jelezve a pályán, egy csoportba azonban nem feltétlenül azonos viselkedésű power-upok tartoznak. Akadnak védő extrák (pl. Mr. Hankey lebeg autónk körül), gyorsítók (Terrance-végbélszél), vagy az ellenfelet lelassító "fegyverek", mint például Stan kutyája, ami belekapaszkodik az utolért ellenségbe, vagy egy egyszerű lövedék, mely pillanatra leállítja az eltalált járművet. Egyszerre mindegyik csoportból egy tárgy lehet nálunk.

A játékban multiplayer lehetőség is van, de csak hálózatban játszhatunk vele, osztott képernyős mód nincs. Az egyedül is játszható versenyek mellé bekerült egy plusz játékmód is, mely tulajdonképpen egy kidobós játék: mindenkinek négy élete van, a cél pedig lelőni a többieket. Hálózaton igazából sokan jó versenyezni, ketten még unalmassá válhat a játék, főleg, ha ismeretlen pályákon folyik a küzdelem.

South Park Rally

A játék grafikája a South Park licencre épülő játékoknál megszokott színvonalú, a rajzfilm hangulatához jól illeszkedik, de nem valami komolyabb 3D engine-re építettek a készítők. Ez persze nem baj, hiszen a rajzfilm se az igényes kivitelezéséről, hanem humoráról híres. A játék hangjai is inkább átlagosak, az autók hangja olyan, mintha elektromos kisautók lennének, emellett még egy-egy szereplő beszólásai hallhatók a futamok során, néha egy sípolás kíséretében.

A South Park Rally maximálisan visszaadja a rajzfilm hangulatát, és annak ellenére, hogy grafikailag nem egy túl profi engine-re épül, élvezetes játékot nyújt, bár a bajnokság pályáinak teljesítése igen gyorsan nehezedik. A sorozat kedvelőinek mindenképpen érdemes megnézni, aki viszont nem ismeri a rajzfilmet, annak nem biztos, hogy túlzottan tetszeni fog a játék. ■

értékelés

South Park Rally

Pozitívumok
  • Igazi South Park hangulat
  • Változatos versenyek
Negatívumok
  • Gyorsan nehezedő bajnokság
Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 3D gyorsító
7,8
South Park RallySouth Park Rally

hozzászólások (3)

n.j.k.t
n.j.k.t 2001.09.27. 19:49
király a játék
AriAmi
AriAmi 2001.09.27. 19:53
Okay, értettük, nem kell 2x elmondani...
Audiopra
Audiopra 2006.11.19. 15:36
Ha valaki tudja hogy honnan lehet letölteni, megvenni, megszerezni, az légyszi szóljon!!!!!!
ajánlott olvasnivaló