Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Messiah

2000.04.21. 00:00 | szerző: LeMon | Ismertető/teszt

Azt már megszokhattuk, hogy a Shinytól nem várhatunk megszokott játékot. Gondoljuk az első nagy idétlenségre az Earthworm Jimre, vagy a klasszikus MDK-ra. Ezek a játékok, ha nem is stílust, de új világot teremtettek, és ilyen szempontból túl is szárnyalta az akkori elvárásokat. Nos, a Messiah ismét egy olyan játék, ami maga mögött kívánja hagyni a stílus összes képviselőjét.

Messiah

A történet valahol a jövőben játszódik, amikor is az emberi élet már nem túl sokat ér. A vezető emberek nem törődnek a Föld sorsával, az egyetlen dolog, ami számít, az a pénz. A tudomány megpróbál minden misztikumra magyarázatot találni, ennek következtében aztán el is szabadul a pokol. A Föld sorsa az Atyák kezében van, akik egy titkos átjárót építenek a Holdon, egyenesen a pokolba. Isten ad még egy esélyt az emberiségnek, és leküldi a Földre Bobot, az angyalt. Rá vár a nehéz feladat, hogy messiásként megtérítse a Föld lakóit.

El kell, hogy mondjam, személy szerint én undorodom a puttóktól, de Bobnak van valami különleges kisugárzása. Tényleg jó fej a gyerek. Pláne, hogy a segítségével az lehetek, aki csak akarok. A játék fő erénye ugyanis, hogy Bob akármilyen élőlénybe bele tud bújni - még patkányba is -, és onnantól azt az egyedet irányítjuk. De ha csak ennyi lenne a dolgunk, irtó könnyen boldogulnánk. Ennél azonban sokkal bonyolultabb a szituáció, mind történetileg, mind stratégiailag. Az Atyák ugyanis sejtik, hogy Isten tevékenykedik, tehát Bob küldetése már nem is annyira titkos. A játék szempontjából pedig azért nehéz a helyzetünk, mert nem mindegy, hogy kibe, mikor, hogyan szállunk bele. Vannak embertípusok, akik ha meglátnak minket, mint angyal, azonnal megtámadnak minket. Ha egy ember bőrébe bújva közelítjük meg a zsernyákokat, még nekünk tisztelegnek. Kivéve, ha olyan embert mozgatunk, akinek léte illegális, ilyenek például a csatornalakó lázadók (chot), akik úgy néznek ki, mint Chewbacca szőr nélkül. Egyébként ők is ellenünk vannak. Akik nem bántják Bobot, azok az utcalányok, tudósok, munkások. Minden egyéb nép veszélyt jelent számunkra.

Messiah

Külön művészet a "bőrcsere" is. Olyan helyen kell csinálni, ahol más ellenség nem látja, és lehetőleg gyorsan. Legegyszerűbb, ha hátat fordítunk az elfoglalni kívánt személynek, tőle kb. 1 méterre. Ha szerencsénk van, ahogy kiléptünk a testből, rögtön a másikba zuhanunk. Mindkét félnek egyébként 2-3 másodperc, mire magához tér, tehát ha rendőrből lépünk ki, és elég gyorsak vagyunk, nem lát meg minket. A játék indításakor választhatunk nehézségi szintet, aminek hatása ilyenkor jelentkezik. Ha könnyű fokozaton megyünk, elég csupán a pacák hátába ugrani, nehéz szinten viszont pontosan a vállát kell eltalálnunk.

Még nem említettem, hogy ha meglátják, hogy belebújtunk valakibe, nem számít, ki vagyunk, munkás, rendőr vagy Bill Clinton, azonnal végeznek velünk. Vagyis csak a testtel, amibe belebújtunk. Bob ettől függetlenül életben marad. Viszont így nagyon sebezhetőek vagyunk. Ha viszont újra belemászunk valakibe, Bob életereje ismét százra nő vissza. Nem egyszer lesz olyan csata, mikor egymás után kell váltogatnunk a testeket, mert a jó szándékú emberek egymást kezdik öldösni. Ha szerencsénk van, egy test mindig meg marad nekünk. Maguk az emberek irányítása nem sokban különbözik. Mindegyik karakterrel át tudunk váltani szubjektív nézetbe, ilyenkor oldalazni is tudunk. A rendőröknél zoomolásra is van lehetőség. Ez az üzemmód természetesen csak mesterlövészkedésre alkalmas (átmenekített ötlet az MDK-ból).

Messiah

Vannak emberek, akik tudnak eszközt vagy fegyvert használni, de vannak olyanok is, akik nem, pl. a behemótok, a roham rendőrök és maga Bob. A behemótoknak nem is igazán kell fegyver, mert egy csapásra szétüti az a pacák fejét. A rohamrendőrök szintén csak közelharcban jók, viszont nekik van pajzsuk, ami mindenféle lövedéktől megvédi őket. A fegyver vagy eszközhasználat egyébként eltér a megszokottól. A bal egérgomb a használat, alap módban ajtónyitás, gombok nyomogatása, tárgyak felvétele. A space-szel tudunk küzdő módba lépni, függetlenül attól, hogy van e nálunk fegyver vagy nincs. Feleslegesen viszont ne legyen, mert elég furán néz ki egy amúgy szolid természetű radioaktív dolgozó kezében a rakétavető, és ezt a rendőrök is tudják.

Rengeteg jópofa fegyver van. A szokványos géppuska, rakétavető mellet megtalálható a lángszóró, a lézer fegyver, ami lassúsága miatt nem igazán használható és a szigony puska. Utóbbi hihetetlenül pusztító hatású. Mindenkit egy lövéssel a falra tud szegezni. Ezen kívül vannak még különféle metsző, forrasztó szerszámok, melyek csak közelharcban használhatóak.

Messiah

A Messiah alapjában véve egy külsőnézetes akciójáték, de a program rengeteg elgondolkodtató feladat elé állít, és nemegyszer kell Bobbal hihetetlen magasságokat megmászni. Emiatt aztán nem csak változatos lett a játék, hanem borzasztó nehéz is. Viszont vannak olyan esetek, amikor az ember automatikusan bonyolultabb megoldást keres, mikor egyszerűen is meg lehet oldani a problémát. Ilyen például, hogy ahelyett hogy megkeressük egy lézerfal kikapcsolóját, Inkább Bobbal másszunk át alatta, stb. Viszont néha tényleg el kell gondolkodni, hogy most melyik karakterrel kéne tovább menni. Ha teljesítünk egy Isten által megadott küldetést, emberünk feje azonnal elkezd csengeni. Ilyenkor Urunk szól ismét hozzánk, és mondja el következő teendőnket.

Játszhatóság szempontjából tehát nem igazán találtam kivetnivalót, és az az igazság, hogy a program külsejét is csak isteníteni tudom. A játék különleges grafikai motorral jelentkezik, aminek segítségével a karakterek kinézete és mozgása sokkal élethűbb, mint az már megszokhattuk egyéb játékokból. Ennek oka az, hogy a karaktereket a csontvázukból kiindulva modellezték, erre helyezték rá aztán a bőrt. Ha közel megyünk egy karakterhez, láthatjuk, hogy poligonjai furán elmozognak. Ez a nem igazán zavaró tényező a Shiny új 3D technológiájának köszönhető, ugyanis az állandó frame-rate érdekében a nem túl lényeges, alig látható objektumok poligonszámát futás közben csökkentik, így kímélve a processzort a sok számítástól. Az amúgy is tökéletes hangulaton a különböző hangok és beszédek még egyet dobnak. A Messiah zenéjét pedig az egyre több játék zenéjét szolgáltató Fear Factorynek köszönhetjük, igaz az a legtöbbször csak az akció részeknél hallható.

Messiah

Egy szó, mint száz, a Shiny megint nagyot alkotott. A Messiah nem csak szép és jól játszható, hanem humoros is. Nem is tudom, mit lehetne még ebből az akció stílusból kihozni, szerintem semmit. Eljött a stílus messiása! ■

értékelés

Messiah

Pozitívumok
  • Humoros, ötletes, tökéletes
Negatívumok
  • Kissé nehéz
9,5
MessiahMessiahMessiahMessiahMessiah
Messiah
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Messiah

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló