Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Euro 2000

2000.06.14. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

Elérkezett a labdarúgó Európa Bajnokság kezdete, s ahogy már ilyen nagy események alkalmával már megszokhattuk, az Electronic Arts megjelentette az aktuális fociprogramját: az Euro 2000-et. Bevallom őszintén, hogy nem vártam különösebbet a programtól, mivel az előző évek tapasztalatai alapján azt gondoltam, hogy ez az új játék nem lesz más, mint a FIFA 2000 kicsit átpofozott változata. Nos, csalódnom kellett, de szerencsére kellemesen, ugyanis jelentős pozitív változáson ment keresztül az Euro 2000 az elődjeihez képest.

Euro 2000

Kezdeném először a pozitívumok felsorolásával. Végre a csapatösszeállítások követik az eredeti játékosállomány összetételét, s ami a legmeglepőbb volt, hogy például a magyar válogatottban a nevek - egy-két név kivételével -, magyar ékezettel, helyesen voltak leírva. Természetesen az angol nyelvű kommentátor már a magyar játékosok neveivel nem boldogult, ami elég mulatságosan hangzik időnként. Például Dárdait Derdájnak, Sebőkét pedig Sípóknak ejti, de nem is várható el, hogy minden nemzeti válogatott összes játékosának tökéletes kiejtéssel mondja ki a nevét.

Változtattak az irányításon is, kicsit könnyebb lett, bár a billentyűzetkombinációk ugyanazok, de mégis valahogyan pontosabban tudunk passzolni, vagy lőni. Azért nem árt egy jó gamepadet beszerezni a játékhoz.

Euro 2000

Lehetőséget kapunk arra is, hogy a játékosok arcát saját magunk alakítsuk ki, így némi türelemmel élethűvé varázsolhatjuk az általunk választott ember, vagy akár az egész csapat ábrázatát. Újdonság a sérülés, vagy a fáradság megjelenítése is játék közben, a sérült játékos húzza a lábát, mihamarabb le kell cserélni, mert bizony nem sokra megyünk ilyen állapotban vele. Remek hangulatot teremtenek a meccs alatti közjátékok is, ahogy például egy szabálytalanság után a vétkes felsegíti a másikat, vagy kezet fog vele, vitatkoznak a bíróval egy-egy ítélet után. Ez volt ugyan az előző változatban is, de az elég egyhangú volt, ebben a verzióban már sokkal életszerűbbek és változatosabbak ezek az események. Javítottak a kameranézeteken is, szerintem így jelentősen áttekinthetőbb lett a játék.

Azért a negatívumokról is szólnom kell pár szót. A legdurvább hiba az volt, amikor egy júniusi bukaresti meccsen hó esett, ezt még azonban el lehetne nézni, azt azonban már nem, hogy épp elállt a hó, de egy gól visszajátszásakor a lassítás közben kezdett el újra esni! Megmaradt korábbról az az átkos örökség is, hogy a kapust szinte semennyire sem lehet irányítani, valamint az is, hogy amatőr fokozaton a leggyengébb válogatottal is lehet ugyanazzal az egyszerű taktikával könnyedén Európa Bajnokságot nyerni. A magyar csapat is megnyerte Hollandia ellen, méghozzá 4-2 arányban, úgy hogy Lisztes a kapunak háttal állva ollózta be a negyedik gólunkat. Ez azért már erősen súrolta a sci-fi határát.

Euro 2000

A bírói ítéletek is erősen kétségbe vonhatók, van amikor súlyos sérülést okozó játékos még sárga lapot sem kap, ugyanazon a meccsen a másik meg egy szabályos becsúszó szerelés után már mehet is az öltözőbe. Nagyjából ennyi csak az ami igazán zavaró lehet játék közben, ezektől eltekintve nagyon jó a program.

Amennyiben megnyerjük valamelyik válogatottal az EB-t, akkor megnyílik a lehetőség a Classic módra, ahol a korábbi évek elődöntőit és döntőit játszhatjuk le a 1960-tól napjainkig. Így ami a valóságban nem sikerült, újra esélyünk lehet a magyar csapattal bejutni és megnyernünk a 64-es és 72-es EB döntőt.

Euro 2000

Akinek kedve van hozzá, az mindemellett lehetőséget kap a választott csapatának menedzselésére is. Ki lehet alakítani a különböző támadási stratégiákat, a pontrúgásoknál az ideális felállásokat, stb.

Összességében egy jó hangulatú, jól játszható foci programot kaphat kézbe, aki megvásárolja az Euro 2000-et. A korábbi változatok hibáinak kijavítása után sokkal jobb játékélményt nyújt, mint a FIFA 2000, ezért ajánlom mindazoknak akik szeretik a focit és kedvelik az Electronic Arts sportprogramjait. ■

értékelés

Euro 2000

Pozitívumok
  • Jobb kameranézetek
  • Egyszerűbb irányítás
Negatívumok
  • A bíró nem következetes
8,9
Euro 2000
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Euro 2000

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló