Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

PowerPlant

2000.09.25. 00:00 | szerző: Delta | Ismertető/teszt

Bár a PC Dome-on elsősorban számítógépes játékok híreit olvashatjátok, ezúttal a Linux kapcsán szeretnénk egy rövid ízelítőt adni a szoftver készítéséről, illetve az ehhez szükséges eszközökről. A Loki már jól ismert csapata most egy kisebb cég, a TheKompany.com programcsomagját mutatta be, mely nagy segítséget ígér a szoftverfejlesztőknek.

A TheKompany.com programozóit a Linuxos közösség már régebb óta ismerheti - ugyan nem ezen a néven, hanem a KDE ablakkezelő rendszer és a hozzá tartozó alkalmazások (pl. KWord szövegszerkesztő, KDE Studio fejlesztőkörnyezet) készítőinek soraiból. A PowerPlant egy szabad szoftverekből összerakott szoftvergyűjtemény, mely a fejlesztés és tesztelés minden fázisához támogatást nyújt a programozónak. A csomag összességében mintegy 250 szoftvert tartalmaz, amely a programozási nyelvek illeve feladatok egész palettáját betölti, a támogatott nyelvek elég széles skálája (C++, BASIC, Perl, Python, Java...) minden feladathoz megfelelő hátteret biztosít.

A csomagot a fejleszők több kategóriára osztották. Az első nagyobb részben a fejlesztőkörnyezetek és fordítók kaptak helyet a különböző nyelvekhez. Elég sok Java szoftver került a CD-re, fordítóktól kezdve ingyenes Java virtuális gépeken át Java kódvisszafejtőig minden, ami az elterjedt platformfüggetlen nyelvhez kellhet. Találunk még fordítót Pascal nyelvhez, C, C++, BASIC, valamint a Unixok alatt elterjedt Python és Perl nyelvekhez is. Jó ötlet, hogy gondoltak a webfejlesztőkre is, és helyet kapott ebben a részben a PHP 4-es verziója.

A programozási nyelvek mellett sok hasznát vehetjük a CD-n elhelyezett programkönyvtáraknak. Különösen a játékfejlesztők találnak itt csemegéket maguknak: rengeteg 3D könyvtár, teljes ingyenes 3D engine, 3D hangkönyvtár, mpeg lejátszó, hálózat-támogató könyvtár került a korongra.

Mellékelten kapunk még rengeteg finomságot, Windows-emulátort, az X legújabb verzióját, debuggereket, automatikus dokumentáció-generáló rendszereket, KDE és GNOME specifikus fejlesztőeszközöket és könyvtárakat, adatbáziskezelést megkönnyítő programokat. A TheKompany írt a programgyűjteményhez egy saját installálóprogramot, amely szintén elérhető forráskódban.

A fejlesztők jó munkát végeztek a package-ek összerakásával, mellékelnek debian és redhat formátumú csomagokat is, valamint forráskódot, mivel minden CD-n szereplő program szabad forráskódú. Ez persze azt is jelenti, hogy minden egyes program letölthető ingyenesen az internetről. Ezért aki szeretné megspórolni magának a letöltés idejét, a csomagok konfigurálását és fordítását, és egy általános fejlesztői környezetre vágyik, annak jó választás a PowerPlant. ■

értékelés

PowerPlant

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló