Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Shadoan

2000.11.03. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A DVD szélesebb körű elterjedésével a játékfejlesztők is egyre inkább elkezdik kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. A Digital Leisure ezúttal egy olyan játékkal állt elő, amit nemcsak PC-n, hanem egy asztali DVD játszón is játszhatunk.

Shadoan

A program - melynek első része a pár évvel ezelőtti Kingdom: The Far Reaches volt - a Dragon's Lair készítőjének, Rick Dyernek a nevéhez fűződik, így nem véletlen, hogy a játék stílusa is hasonló: egy interaktív rajzfilmben kell a főhőst, Lathant irányítanunk. A történet alapjai s emlékeztet valamennyire a korábbi játékra: varázslókkal, királylánnyal, sárkányokkal, stb. A Shadoan-ben feladatunk két ereklye felkutatása, hogy a Mobus Kezét alkotó öt ereklye együtt legyen, és segítségével legyőzhessük az Öt Királyság második legerősebb varázslóját, a gonosz oldalra átállt Torlock-ok.

A játék során legtöbbször filmjeleneteket láthatunk, amikor pedig mi is döntéshozó helyzetbe kerülünk, egy egyszerű, könnyen átlátható interfész jelenik meg a képernyőn. Innen érhetjük el többek között a térképet, a nálunk lévő tárgyak listáját, és naplónkat, ahova a fontos dolgok feljegyzésre kerülnek. Általában nincs sok választási lehetőségünk, de elég ahhoz, hogy ne legyen teljesen lineáris a játék, gondolkodnunk is kelljen valamennyit, és néha bolyonghassunk a különböző helyszínek között. Látszik, hogy nem a komoly kalandjáték-rajongóknak, hanem inkább a fiatalabbaknak, illetve a kalandjátékok terén nem túl tapasztaltaknak készítették a programot. Szinte bármikor elmenthetjük a játékállást, de amúgy is elég sokat hibázhatunk a rózsákkal jelzett három élet elvesztéséig.

Shadoan

Sajnos a döntési helyzetekben annak ellenére, hogy kevés választásunk van és nem kell sokat gondolkodni se, nem mindig szerencsés, hogy egy véletlen rossz döntés azonnali halálunkat okozza. Egyes helyzetekben pedig egy tárgyat kell kiválasztanunk, és ha rosszat veszünk elő, akkor is bajba kerülhetünk. Az irányítás hibája még az is, hogy valahányszor újra és újra visszatérünk egy helyszínre, kénytelenek vagyunk általában ugyanazt az animációt megnézni, ugyanazt a beszélgetést végighallgatni.

A grafika viszonylag jó, de látszik, hogy nem a PC-k nagyfelbontású grafikáját tartották szem előtt a készítők. Az animációk nagyszerűek, a Shadoan külön érdekessége pedig, hogy a hangot a DVD korong Dolby Digital 2.0 és DTS hangrendszerben is tartalmazza.

Shadoan

A Shadoant tehát nem ajánlanám a komoly kalandjáték-rajongók számára, azok jobban járnak egy igazi PC-s kalandjátékkal, annak ellenére, hogy egyre kevesebb van belőlük. Akinek viszont nincs számítógépe, csak DVD játszója, annak jól jöhet egy kis kikapcsolódáshoz ez a program.

értékelés

Shadoan

Minimális rendszerigény: Asztali DVD vagy DVD-ROM
7,3

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló