25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Championship Manager Season 00/01

Írta: Jay [PCD]

Nem könnyű olyan játékról objektíven cikket írni, amely mély nyomokat hagy az emberben, legyen az pozitív vagy negatív értelemben. Bevallom a tesztelt játékkal kapcsolatban meg kellet küzdenem ezzel a problémával. Annyit már előre el is árulhatok, hogy a Championship Manager bennem sajnos negatív értelemben hagyott mély nyomokat. Lássuk is akkor részletesebben, hogy mi nem nyerte el a tetszésemet.

A gyors telepítés után egyből el is indítottam a programot. Már az elején hiányérzetem támadt, elmaradt ugyanis a manapság már olyannyira megszokott bevezető videó. Semmi látványos képanyag, semmi lenyűgöző zene, egyszerűen elindult a játék. A "kurtára" sikeredett bevezető után, talán pontosabb lenne azt mondani, hogy a nagy semmit követve, meg kell határozni, hogy melyik bajnokságban szereplő csapatok közül szeretnénk majd választani. Fontos tudni, hogy az adott bajnokság kiválasztása egy végletekig leegyszerűsített felsorolás egyik elemére való klikkelléssel történik. Sajnos már itt sejteni lehetett, ami később be is igazolódott, hogy szép menükre, ötletesen kivitelezett választási megoldásokra nem nagyon lehet számítani a programban. A menü szintjének szinte megfelelően semmi térkép, vagy valami látványos grafika Európáról, csupán egy csapatról készült fénykép a felsorolás hátterében. Ami a nemzet kiválasztása után jön az talán még siralmasabb. Körülbelül 5 percig, ezt vegyétek szó szerint, nem történik semmi, csak az adatbázist tölti be a program. Igaz kis vigaszként szolgál, hogy e hosszú művelet befejeztével már akár ki is vehetjük a CD-t, mert arra már nem lesz szükség a játék további része folyamán.

Végre valahára megjelennek a csapatok. A megjelenítés megint a végletekig leegyszerűsített. Bevallom nekem körülbelül 10 percembe került, mire rájöttem, hogy hogyan is lehet csapatot választani. Lehetőség van mindenféle statisztika, értékelés és egyéb adat megtekintésére a csapattal és a játékosokkal kapcsolatban. Sőt egy játékosra klikkelve megtekinthetjük a focista korábbi csapatait és ezekhez a csapatokhoz kapcsolódó összes adat között is böngészgethetünk. Egyedül csak az nem egyértelmű, hogy hogyan is tudjuk végre megjelölni a kívánt klubot. A választásban a nehézséget az jelenti, hogy észre kell venni a képernyő jobb felső sarkában időnként (egész pontosan pont akkor megjelenő, amikor egy választható csapat főbb adatai láthatók a képernyőn) feltűnő gombot, amellyel véglegesíthető a szelekció.

Sorolhatnám, hogy még hány és hány helyen ért kellemetlen meglepetésként a nehézkes, nem egyértelmű, vagy egyszerűen csak lehangoló megoldás, amelyet a program készítői egy adott szituációban választottak. Annyit még mindenképpen szeretnék kiemelni, hogy a játékban nincs lehetőség a meccsek megtekintésére! Csupán szöveges közvetítések nézhetsz, illetve ha kellően lassú "lejátszási" sebbeséget választasz, akkor még némi hangos kommentárt is hallhatsz a játék menetéről. Nem is folytatom a negatívumokkal, inkább megpróbálom összefoglalni azokat az érveket, amelyek legalább egy kicsit a program mellett szólnak.

Talán az egyik legfontosabb, hogy teljesen egyedivé varázsolható a játékos adatbázis. Ha van elég türelmed, akkor játékosok egész armadáját hozhatod létre, akik közül a programban csapatod összeállítása során válogathatsz is. A türelemre azért van szükség, mert a legapróbb részletekig meg kell mondanod, hogy az éppen "kreált" játékos milyen tudású is pontosan. Csak, hogy egy párat említsek: aggresszivítás, kezdeményezőképesség, kreativitás, döntéshozatali képesség, határozottság, hatás a többiekre, tisztesség, munkakedv és természetesen minden egyéb játéktudással kapcsolatos paraméter, mint a gyorsaság, fejelési, passzolási, lövési mutatok stb. stb. stb. Ezek az adatok persze minden, a CD-n található, játékosról is rendelkezésre állnak. Ha már a CD szóba került, akkor gyorsan megjegyzem, hogy ugyancsak dicsérendő az adatbázis frissessége. A legújabb játékos állománnyal rendelkezik minden csapat, ami azért növeli a hitelességet és egy jó pont a programnak.

Az talán sejthető, hogy nem csak a játékosok jellemzőinek leírásakor voltak ennyire részletesek a programozók. Minden egyéb csapattal, egyesülettel kapcsolatos adat és paraméter a végletekig módosítható, egyéni elképzeléseid alapján beállítható. A legfelsőbb vezetőségtől kezdve a takarítónéniig szinte mindenki előfordul a programban. Edzők sora biztosítja számodra, hogy a játékosok megfelelő tudás birtokában vegyék fel ellenfeleikkel a küzdelmet. Orvosok, pszichológusok, megfigyelők, asszisztensek és még sokan mások segítenek, ahol csak tudnak, hogy minél jobb eredményt érjél el a bajnokságban. Amennyiben például a stadionnal kapcsolatos javítás elképzeléseid vannak, akkor ezt - akárcsak a valós életben - a vezetőséggel kell megbeszélned.

A játék menetének megvalósításáról, a csapat irányításáról még annyit, hogy a manapság már igen elterjedt megoldást választották a Championship Manager fejlesztői is, nevezetesen az elektronikus levelezést. Szinte minden információ email-ek formájában jut el hozzád, és te is a legtöbb ügyet levélben tudod elintézni.

Zárásként azt emelném ki, hogy bár a menedzseri teendőket a legapróbb részletekig lehetőséged van szabályozni, a programban használata során - elvileg - jelentkező igazi játékérzés valahogy elmarad. Ha nagyon kritikus akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy csupán egy okos és sajátos formába öntött adatbázis kezelő a Championship Manager és semmi több. Persze ennél a valóságban jóval többről van szó. Több mint valószínű, hogy mind az, ami látvány terén kimaradt a játékból az "tudásban" került implementálásra, de bármilyen jó legyen is egy kocsi motorja, azt nem fogja a gyártó sohasem nagy példányszámban eladni, ha azt egy külalakra gyenge kaszniba rejtik. Azoknak, akik a focimenedzselést egy nagyon magas szintre akarják emelni egy játék során, és akiknek nem annyira fontos, hogy pontosan milyen is a megvalósítás, biztosan sok örömöt fog szerezni a program. Valóban nagyon részletes minden téren a játék, ha az adatokra, a meccsre kitalált taktikai lehetőségekre, az összeállításokra, vagy egyéb klubbal kapcsolatos teendőre gondolunk. Csak az egészet nem sikerült épp szép köntösbe önteni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

62%
Pozitívumok
  • Rengeteg beállítási lehetőseg
  • Részletes és friss adatok
Negatívumok
  • Bonyolult irányítás
  • Nincs grafikus megjelenítése a meccseknek

További képek

  • Championship Manager Season 00/01
  • Championship Manager Season 00/01
  • Championship Manager Season 00/01
  • Championship Manager Season 00/01
  • Championship Manager Season 00/01
  • Championship Manager Season 00/01

Championship Manager Season 00/01

Platform:

Kiadó: Eidos Interactive

Forgalmazó: Automex

Megjelenés: 2000. november 7.

Minimális rendszerigény: Pentium 133, 16 MB RAM, 4xCD-ROM

Ajánlott konfiguráció: Pentium 200, 64 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!