25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Aztec

Írta: Đuke

Az aztékok, az azték kultúra bizonyára sok embernek jelent egy fajta misztikus, rejtélyes kultúrát, egy barbár, de valahol egy izgalmas, sőt akár vonzó világot. Ez nem csoda, hisz mint számos más ókori kultúra - így pl. az egyiptomi is - tele van még a mai napig is titkokkal, talányokkal. Az Aztékokkal - s a régi indiánkultúrákkal - kapcsolatban azonban kevesebben foglalkoztak, s ezért zömében kevesebb információink is vannak ezekről. Számos kérdés felmerülhet a fejünkben: vajon kik voltak ők? Hogyan éltek? Milyen isteneik voltak? E kérdések és nyilván még sok más egyébre adhat a modern technika segítségével, szórakoztató módon választ az Aztec. Azt hiszem, nem állok messze a valóságtól, ha azt mondom, hogy kevés olyan program jelent idáig, mely a kalandjátékot a régészettel keverte volna, s így egy szórakoztató, de egyben tudományos és tanító unikum jött volna létre. Nos az Aztec ezt a stílust próbálja megvalósítani. Őszintén szólva így elsőre én egy kissé szkeptikus voltam, amikor betöltöttem. Hogyan lehet a kalandot a régészettel vegyíteni?

A játék elején egy elég jó intro tárul elénk. Mi egy azték fiatalember szerepét fogjuk alakítani, aki éppen vadászgat, a települése közeli erdőben, amikor is kicsit beljebb menvén látja, ahogyan egy díszes ruhába öltözött - valószínűleg magas státust viselő - férfit egy másik megöl. Emberünk persze ijedten húzódik be a bokrokba, de amikor a gyilkos elmenekül odamerészkedik, hogy jobban szemügyre vegye a holttestet. Ahogy ott vizsgálódik, kisvártatva megjelenik a gyilkos egy csoport katonával a nyomában. Sajnos a katonák azonban nem őt üldözik. Mivel minket vádol meg, hogy, hogy mi gyilkoltuk meg a férfit és ő mindent látott, ezért bennünket kezdenek üldözőbe venni. Ekkor egy nagy rohanás veszi kezdetét. Annyi szerencsénk van, hogy a településünk melletti kis erdőt jól ismerjük, hisz itt nőttünk fel, így hamarosan egérutat nyerünk és elbújunk a bukszusba. A veszély elmúltával visszatérünk a faluba. A játék során arra kell megkeresnünk a választ, hogy tulajdonképpen mi is történt. Ki volt az az illető, akit megöltek és természetesen ki volt a gyilkos?

Itt kezdődik el a játék. Rögtön az első képekből láthatjuk, hogy a grafika igazán lenyűgöző. A stílus leginkább first person-szerű. A mozgás/mozgatás azonban eltér a megszokottól. Ahol állunk, ott tulajdonképpen majdnem 360 fokban vagyunk képesek nézelődni. A haladás már más: ahol az ikon megjelenik, arra tudunk menni, és ez képernyőváltással történik, tehát nem folyamatosan. Ez lehet, hogy kissé "konzervatív" megoldás, de ahhoz, hogy egyes helyszíneket ilyen maximális részletességgel tudjanak kidolgozni, ahhoz erre volt szükség. Szerintem nem (sokat) ront ez az egészen. Tulajdonképpen a régészet és vele együtt a rekonstrukció már ott bejön, hogy közlekedhetünk egy azték településen. Érdemes körbenézni. Azt ugyan nem tudom, hogy régészek, vagy bármilyen szakemberek dolgoztak-e a program elkészítésében, de annyi bizonyos, hogy elég hitelesen ábrázolják a viszonyokat, amelyeknek egy része egészen biztosan ilyen lehetett "akkor". Egy képernyőn - mint írtam - arra nézünk amerre akarunk és szinte azt vizsgálunk meg, amit akarunk. Az olyan tárgyaknál, melyeket felvehetünk vagy megvizsgálhatunk, külön ikon jelenik meg. Itt jön be a program másik régészetileg is érdekes része: információt tudunk kérni a lehetséges tárgyakról. Ezzel bejön egy külön képernyő, mely képekkel, sokszor tetemes mennyiségű szöveggel és eredeti azték rajzokkal írja le a tárgyról, azt, amit tudni illik (lehet). Ezek lehetnek gyógynövények, kultikus tárgyak, fegyverek, ételek és még sok minden más. Ezek segítségével bepillantást nyerhetünk nemcsak az aztékok mindennapi életébe, de sok egyéb információ segítségével sok kérdésre választ kaphatunk, ami talán hozzásegíthet minket, hogy valamelyest feloldódjon az a misztikum az azték kultúrával kapcsolatban, ami jelenleg van. A játék célja természetesen a valódi gyilkos megtalálása, és magunk tisztázása ezért nem árt a katonák jelenlétét kerülni. Egyébként a játék során szinte mindenkivel lehet beszélni. Az persze nem tartozik, a korhűséghez, hogy mindezt angolul tehetjük, de azt hiszem, ezt csak kevesek bánják.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy az Aztec egy kellemesre sikeredett, szép program. Én őszintén egy kissé...hogy is mondjam..."sótlannak" tartom a programot, talán egy picit unalmas lehet azoknak, akik csak a kalandra összpontosítanak. Akiket azonban a kaland mellett valóban érdekel az azték kultúra azok valószínűleg haszonnal fogják forgatni ezt a klassz programot, ami segítségével sokat lehet tanulni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Sok információ
Negatívumok
  • Kicsit unalmas játékmenet

További képek

  • Aztec
  • Aztec
  • Aztec
  • Aztec

Aztec

Platform:

Kiadó: Cryo Interactive

Forgalmazó: Automex

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!