25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Midtown Madness

Írta: Peac

Itt Magyarországon ugyan nem volt nagy reklámja, de valószínűleg a következő hónapok erről a nagyszerű Microsoft-játékról fognak szólni... Hogy miért? A játék magában foglal egy eddig nem igazán használt játékstílust, amiben éppen az a lényeg, hogy egy amerikai nagyvárosban (történetesen Chicagóban) higgadtan, szabályosan autózzunk. - És milyen régóta vártuk már ezt... Igaz, az 1.0-verzióban rengeteg a hiba, nagyon sok a hiány, és a város sem nagyon hiszem, hogy az eredeti mása Chicagónak, de ennek ellenére egy élvezetes játékot kaptunk.

Szóval a játék autóközpontú, és minden szerepel a játékban, ami a városi autózáshoz hozzátartozik. Üvöltözések, csattanások, piros lámpák, szabálysértések és persze a nagy fékezések. Természetesen pályák hiányában valamivel színesíteni kellett a programot, ezért a sima autókázás mellé kaptunk háromféle versenyzési lehetőséget is (Checkpoint Race, Circuit Race, Blitz Race). A Checkpoint Race a nevéből adódóan arról szól, hogy lényegtelen sorrendben érintsünk adott számú ellenőrzőpontot. E játékmódnak előnye, hogy ellenfeleink is sérülnek, és ha az autó megadja magát (minimum 1 kereket elveszít), sporttársunk (vagy mi) a verseny feladására kényszerül. Hátránya: a forgalom igen gyakran avatkozik bele a versenyek kimenetelébe. A Circuit Race nevű versenyzési mód lényege az, hogy a kijelölt pályán rójuk a köröket, ám itt is vannak ellenőrzési pontok. Amennyiben itt annyiszor odacsapjuk az autót, hogy egy kereket elveszítünk, öt másodperc bűntetőidőt varrnak a nyakunkba. Ez persze egy szoros versenyben elég sok hátrányt jelent. A Blitz Race, mint versenyzési mód egyáltalán nem ismeretlen számunkra, bár ha jól emlékszem, a Network Q Rac Rally Championship óta nem találkoztunk ezzel a móddal, mely talán a legnagyobb kihívást állítja elénk, mely egy játékban, vagy talán egy sportban lehet. Az időt. Mert az ilyen versenyek bizony visszaszámlálásra mennek, és ennél könyörtelenebb ellenfél nincs. Ilyenkor mondjuk nincsenek ellefelek a pályán,m de a forgalom ennél a játékmódnál is be van iktatva. Szóval a versenyek nehezek, de van miért harcolni. Ezen versenyágak közül hálóban az összeset, és plusz még egy féle módot alkalmazhatunk. Ez az egy pedig egyfajta "Hot pursuit", vagyis valaki kénytelen rendőrként szerepelni, és neki kell elkapnia a többieket (hálóban egyébként maximum 8 ember játszhat).

A harchoz viszatérve fontos, hogy miért is folynak a küzdelmek magányos játékban. Ugyanis a játékban választható tíz autóból öt van átmenetileg lezárva, vagyis mondhatnám, a játék továbbjutós. A játékban a futamokat két fokozatban teljesíthetjük (normal/pro), és a továbbjutás feltétele mindkét fokozatban más. Normál módban elég, ha adott számú/stílusú versenyen első, második vagy harmadik helyen érünk célba, de professzionális fokozatban mindezt az első helyen kell teljesíteni, és az egyik autó (Panoz GTR-1) csak úgy szabadítható fel, ha pro-fokozatban 8000 pontot gyűjtünk össze, amely nem kevés. A választható modellek: az új VW Bogár, egy városi busz, Cadillac Eldorado; Ford Mustang Cruiser (rendőrautó), Ford F-350, Ford Mustang Fastback, Ford Mustang GT, Panoz GTR-1, Panoz Roadster, és egy kamion, a Freightliner Century. Szóval autók terén van választék bőven, és ami nagyon tetszik, az az, hogy minden autóról látható egy-egy fotó, leírják a tulajdonságait és még a webkikötőt is megjelölik, ahol az autóról még többet is megtudhatunk.

És hogy a játszhatóságot is szóba hozzuk, el kell mondjam, hogy a vártnál jobb és még billentyűzettel is igen korrekt irányíthatósággal dicsekedhet a program. Természetes, hogy van Force Feedback támogatása is, de ennek terén néha túlzásokba estek a fejlesztők, de lényegében nincs vele semmi gond.

A grafikáról annyit, hogy minden csaknem tökéletes, ellenben óriási hiányérzetet kelt a féknyomok hiánya, ami már (szerintem) a '90-es évek közepe óta szinte ternészetes, hogy van. Ezt azért ellensúlyozza a jó játszhatóság és az izgalmas versenyhangulat.

Szóval a játékkal különösebb probléma nincs, és ahogy a Microsoft-gárdát ismerjük, nem hagyják abba a progi javítását, és valószínűsíthetjük, hogy születnek majd a Chicago Edition-ön kívül más városokat felhasználó kiegészítések is.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

82%
Pozitívumok
  • Sajátos hangulat
  • Izgalmas versenyek
  • Durva ellenfelek
Negatívumok
  • Grafikai fogyatékosságok

További képek

  • Midtown Madness
  • Midtown Madness
  • Midtown Madness
  • Midtown Madness

Midtown Madness

Platform:

Fejlesztő: Angel Studios

Kiadó: Microsoft

Megjelenés: 2002. november 7.

Minimális rendszerigény: Pentium 166, vagy Pentium 133+3D gyorsító, 32 MB RAM, 2xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!