Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Wargamer: Napoleon 1813

1999.11.22. 00:00 | szerző: harkov | Ismertető/teszt

A számítógépes játékok történetében már pár alkalommal feldolgozták a napóleoni háborúk eseményeit több-kevesebb sikerrel. Az Empire Interactive által kiadott Wargamer: Napoleon 1813 is ezt tűzte ki célul maga elé. Amint azt a címéből is kitalálhatjuk, az 1813 utáni időszakban tesztelhetjük stratégiai érzékünket. Maga a játék rendkívül összetett, ebből kifolyólag - összehasonlítva az eddig megjelent stratégiai játékokkal - nagyon realisztikus is. Hogy így az elején csak egy kis példával illusztráljam a dolgot, aki megszokta a Dune II óta elterjedt "kiadom a parancsot és az egységem már rohan is" stílusú irányítást, annak most egy kis szemléletváltásra lesz szüksége. Így jobban átláthatjuk, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenéznie egy majdnem 200 éve parancsokat osztogató hadvezérnek a fejlett kommunikációs eszközök nélküli korban, amikor nem elég pusztán átlátnia az eseményeket egy adott időpontban, hanem időben is tudnia kellett gondolkodni. Hiszen egy távoli egységnek kiadott parancs jobb esetben is csak pár nap múlva ért célba, egy beérkező hír az ellenséges csapatok mozgásáról pedig szintén a pár nappal korábbi állapotokat tükrözte. Ezután a kis ízelítő után nézzük a játékot.

Wargamer: Napoleon 1813

A történelmi környezet

A belépés után választhatunk, hogy egy egész hadjáratot végig akarunk játszani, vagy csak egy csatát. Az előbbi esetén a több időpontban kapcsolódhatunk az eseményekbe. Ilyenkor az időpontnak megfelelő erőviszonyokból kiindulva különböző célok elérésére kell törekednünk. Ha a csatákat választjuk, akkor a nagy történelmi ütközetek egyikében kipróbálhatjuk taktikai képességeinket.

Wargamer: Napoleon 1813

A kezelőfelület

Bár a program nem mondhatni, hogy túl erőforrásigényes, és hogy csillog-villog, de nem árt, ha van egy jó monitorunk. Ugyanis a térképet úgy tervezték meg, hogy jól csak 1024x768-as felbontásban használható. Legalábbis ezt írja a kézikönyv. Ehhez én csak annyit tennék hozzá, hogy valóban a legkisebb nagyításban ekkor nem kell görögni ide-oda, viszont ha egy kicsit is nagyítunk a térképen, már használni kell a görgetősávot (más módja nincs a tologatásnak), ami szerintem egy normál egérrel elég körülményes művelet.

Wargamer: Napoleon 1813

Ebből már mindenki kitalálta, hogy egy windows-os programmal van dolgunk, legalábbis ami a felületét illeti. Részemről nem vagyok nagy híve az ilyen megoldásoknak, de érdekes módon a játékban elmerülve valahogy el is felejti az ember. Mivel a dolgok nagy részét úgyis fejben kell tartani (hol milyen egység állomásozik, kire támad stb.), szinte a térkép nagyobbik része a fejünkben kell, hogy legyen.

Aki sokat játszott a Windows című játékkal, az gyorsan eligazodik itt is. A menük nagy részét így nem kell bemutatnom. Csak az "eszköztárra" térek ki kicsit. Az egyik csoportba az információ lekérdező ikonok tartoznak. Itt kérhetünk időjárásjelentést. Kis egyszerűsítés, hogy Európa egész látható részén ugyanolyan időjárási körülmények vannak. Ezen kívül beállíthatjuk, hogy kijelezze-e a csapatok mozgását szemléltető nyilakat, információkat a különböző erőforrásokról stb. Az ikonok másik említésre méltó csoportja a kereső funkciókat hívja elő. Így lehetőségünk van a csapatok, hadvezérek vagy akár a városok megkeresésére is.

Wargamer: Napoleon 1813

A játék alapvetően real-time stratégia, ami azt jeleni, hogy az események az általunk beállított sebességgel zajlanak. Az erre vonatkozó utasításokat a képernyő jobb alsó sarkában adhatjuk ki. Ha egy kis időre van szükségünk, mert túl sok utasítást kell kiadnunk, vagy egyszerűen csak át akarjuk gondolni a helyzetet, akkor az időskála mellett balra található gombbal meg tudjuk állítani az időt. Ha viszont inkább a körökre osztott stratégia hívei vagyunk, akkor arra is van lehetőségünk a skála mellett lévő két gombbal. Megmondhatjuk, hogy egy forduló egy hét vagy egy nap legyen.

Játékmenet a főtérképen, avagy az átfogó stratégia kialakítása…

Wargamer: Napoleon 1813

A térkép

Nos. Mi vagyunk a főhadvezér. Eddig világos. Ezen kívül van a különböző alegységekre osztott hadseregünk, amelyek élén egy ismert vagy kevésbé ismert parancsnokunk áll, ugrásra készen várva utasításainkat. A térképen pedig vannak különböző tartományok néhány településsel. Ezek lehetnek falvak, városok vagy a főváros. Ezeken kívül a fontosabb folyókon emelt hidak és egy-két hegyszorosnál találkozhatunk stratégiai pontokkal, amik birtoklása meghatározó jelentőségű lehet. Vannak olyan részek is, amik nem fértek volna rá a főtérképre, mivel messze vannak, így egy kis elkülönített részre kerültek.

Mindegyik település rendelkezik bizonyos számú - nyílván a jelentőségével arányos - diplomáciai ponttal, amit úgy szerezhetünk meg, ha elfoglaljuk az adott települést. Ha egy országban megvan a megfelelő számú diplomáciai pontunk, akkor az azt jelenti, hogy az egész ország a mi fennhatóságunk alatt áll. Ez bizonyos előnyökkel jár, például új katonai egységeket állíthatunk fel itt. Továbbá egy ország szolgáltatja az egységek kiképzéséhez és felszereléséhez szükséges nyersanyagokat és embereket is. A településeken felállíthatjuk az utánpótlást biztosító raktárakat. Fontos, hogy csak korlátozott számú raktár áll rendelkezésünkre, így mindig a legelőnyösebb helyeken állítsuk fel őket, feleslegeseket pedig bontsuk le. Minden egyes település a méretétől függő vonzáskörzeten belül képes az ott található sereg utánpótlását biztosítani. Ezekre mindig nagyon figyeljünk. A játékban legalább annyira fontos az utánpótlási vonalak kiépítése és ellenőrzése, mint egy-egy csata megnyerése. Ne feledjük, hogy az információáramlás is ezeken keresztül bonyolódik. Nagy kavarodást lehet okozni egy ilyen vonal elvágásával.

Egységek irányítása

Az egységek számára különböző parancsokat adhatunk, amelyeket akkor hajtanak végre, ha a futár odaért velük. Egy-egy parancs meglehetősen összetett lehet. Először is megadhatjuk, hogy hova menjen a csapat. Beállíthatjuk a menetsebességet is. Gyors, lassú vagy normál. Ettől függ, hogy milyen gyorsan merülnek ki. Aztán megmondhatjuk, hogy a célpontnál mit csináljanak. Pihenjenek, adjanak őrséget, vagy építsenek raktárat, stb. Elképzelhető, hogy menet közben útjukba akad egy ellenséges csapat, ennek méretétől függően is kiadhatunk utasítást, hogy például nagyobb méretű csapattól óvakodjanak. Mivel az időzítés elég kényes pont a játék folyamán, és a reakcióidő nem mindig számítható ki, van lehetőség arra is, hogy csak a megérkezés dátumát adjuk meg.

Egy katonai egység élén egy tiszt található. A játék egyik kulcsa, hogy a megfelelő hadvezérnek a megfelelő posztot adjuk. Képességeiket mindig nézzük meg, és ennek megfelelően rendeljük hozzá az egységekhez. Ezek lehetnek taktikai képességek, karizma, agresszivitás stb. Valamelyik a lovasság élén tud csodákat művelni, valamelyiknek pedig a tüzérség a specialitása.

Egységeink a játék folyamán mindenféle üzenetet küldenek, ezek segítségével láthatjuk át az eseményeket. Ilyen például, hogy x egységünk látta y ellenséges sereget itt és itt. Vagy elfoglaltuk ezt és ezt a várost (vagy nem). Ilyenkor mindig automatikusan előhívhatjuk az üzenetet küldő egységet. Van lehetőség arra is, hogy a számunkra lényegtelen üzeneteket letiltsuk.

Új egységek felállítása

Ennek előfeltétele, hogy a mi ellenőrzésünk alatt legyen a főváros, és a tartomány politikai pontjainak több mint 50%-át is magunknak mondhassuk. Az egész játékban mintegy száz különféle egység szerepel. Ezekből csak korlátozott számú áll rendelkezésünkre egy adott tartományban, annak szintjétől függően. Mindegyik felállításához bizonyos számú emberre és erőforrásra van szükség. A gyalogság a legemberigényesebb, és viszonylag a legkevesebb felszerelést igényli, a lovasság számára mindkettőből közepes mennyiségű kell, a legtöbb nyersanyagot pedig a tüzérség felállításához kell biztosítanunk. Az egységek tulajdonságait is érdemes szemügyre venni, mikor egyik-másik mellett döntünk. Sok múlik az kiképzési időn és az egység ütőképességén. A három alaptípuson kívül van lehetőségünk műszaki alakulatok hadrendbe állítására is. Ezeknek az ostromoknál és a hidak lerombolásánál és felépítésénél van jelentőségük.

Játékmenet a csatamezőn, avagy a nagy taktikai húzások színtere…

A játék folyamán természetesen rengeteg kisebb-nagyobb csata alakulhat ki. Ilyenkor két lehetőségünk van. Vagy a gépre bízzuk magunkat, és az az erőviszonyokat alapul véve kiszámítja a csata végeredményét. Ha például egyértelmű a túlerő az egyik oldalon, vagy ostrom közben csapataink őrségre vannak utasítva (és még pár speciális esetben), akkor automatikusan ez hajtódik végre. A másik lehetőség, hogy mi irányítsuk a csata eseményeit. Ekkor kiválaszthatjuk a csatateret egy nagyobb területen. Ezt érdemes a rendelkezésünkre álló egységek fajtájától függően megtenni. Például ha nagyrészt lovasságból áll a hadseregünk, akkor lehetőleg ne valami erdőt válasszunk. Mindegyik terepfajtán különböző sebességgel tudnak haladni egységeink, sőt, még az is befolyásolja ezt, hogy milyen formációban haladnak.

Ahogy a főtérképen, itt is négy nagyítási fokozat van. Viszont rendelkezésünkre áll egy kis ablak, amely az egér alatti területet nagyítja ki, és egyéb információkat is szolgáltat az ott jelenlévő egységre vonatkozóan (típus, morál, létszám stb.). Az egységeknek sokféle parancsot adhatunk.

Különböző alakzatba rendezhetjük őket attól függően, hogy mi a szándékunk. A gyors meneteléshez a tömött oszlopok a legalkalmasabbak, rohamhoz a többsoros elrendezés, viszont ha ágyúval vették tűz alá egységünket, akkor a szétszóródás a legbiztonságosabb.

A formáció megadásán kívül végrehajthatunk mindenféle manővert is. Fordulat balra, félfordulat jobbra stb.

Ezeken kívül megadhatjuk az agresszivitást is. Ha defenzívre utasítjuk a hadtestet, akkor nem nagyon támadnak, inkább a tűzerő maximumon tartását helyezik előtérbe. Ha viszont offenzívre állítjuk őket, akkor amint lehet, megpróbálnak áttörni az ellenséges tűzvonalon, és ott igyekeznek minél nagyobb káoszt okozni.

Nagy szerepe van itt is a tiszteknek. Minden hadtest egy tiszt alá tartozik. Ő befolyásolja az egységek morálját, jelenléte csökkenti egy esetleges támadás utáni hadrendbe rendeződés idejét. Ezért vigyázzunk a hadvezérek biztonságára. Nagyobb az esélye, hogy találat éri őket, ha hozzájuk rendelünk egy-két hadtestet.

Záró gondolatok

A Wargamer - Napoleon 1813 egy nagyon összetett és realisztikus stratégiai szimuláció. Ennek megfelelően sok türelmet, és legfőképpen sok időt igényel. A kezelés és irányítás terén tapasztalható hiányosságokat és kevésbé praktikus megoldásokat talán kompenzálja az előbb említett nagy részletességű szimuláció élménye. Azt a "kis" apróságot még megemlíteném, hogy a program 2-3 percenként szabálytalan műveletet hajtott végre. Eszembe jutott, hogy esetleg a gépem nem bír veszíteni, és inkább kilép a programból. De ugyanez volt a helyzet egy másik gépen is, igaz ott kb. fél óráig is bírta egyszerre a szégyent… :-)

Ettől eltekintve nagyon tudom ajánlani a megszállottaknak, de tényleg csak azoknak… ■

értékelés

Wargamer: Napoleon 1813

Pozitívumok
  • Nagyon realisztikus
  • Hangulatos
Negatívumok
  • Nehézkes irányítás
Minimális rendszerigény: Pentium 150, 32 MB RAM, 2xCD-ROM
8,1
Wargamer: Napoleon 1813
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Wargamer: Napoleon 1813

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló