25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Star Wars: Jedi Knight

Írta: Viper

Ha valaki azt mondja, Jedi Knight, talán mindenki tudja melyik játékról is van szó. Az Activision újrakiadásában megjelent 3 CD-s boxban az eredeti játék mellet megtalálható a Mysteries of the Sith küldetéslemez is, ami viszont már a felmérések szerint kevésbé ismert, noha egy igazi Star Wars rajongó számára ezek a plusz pályák is sok élvezetet rejtegetnek.

A küldetéslemez rengeteg alapvető újítást is tartalmaz. Az eseményekbe a Jedi Knight története után 5 évvel kapcsolódhatunk be 14 küldetésen keresztül. Ez alatt az idő alatt Kyle tapasztalt Jedivé vált, aki felismervén Mara Jade képességeit, a császár korábbi jobb kezének tréningezésébe kezd. Marát még a császár kezdte el tanítgatni az Erő használatára, de tanítványának kiképzését ismert okok miatt nem fejezhette be. A játék ott veszi fel az események fonalát, amint Mara és Kyle éppen az Altyr 5 nevű bolygón gyakorolják a kardforgatás művészetét. A felkelők bázisát azonban váratlan birodalmi támadás éri. Miután kimenekültünk Kyle-lal, egy-két küldetés erejéig Mara Jade személyében kell tovább küzdenünk. Kyle ugyanis egy misztikus Szith templomról szerzett értesüléseket, aminek természetesen feltétlen utána kell járnia. Ez alatt az idő alatt Marával a felkelők oldalán harcolhatunk egy kalózbanda ellen, illetve az ismert alvilági vezérnek, a Hutt Ka' Pa-nak is kénytelenek vagyunk pár küldetést elvállalni, miután átverekedtük magunkat jellegzetes palotáján. Hamarosan azonban Marán is felülkerekedik az aggodalom, miután jó ideje senki sem hallott Kyle felől. Így nemsokára Mara egy Wampáktól nyüzsgő mocsáron, és a Szith templom föld alatti katakombáin keresztül indulhat újdonsült tanítója után. A történetet a játék grafikus motorjával készített átvezető képsorok viszik előbbre. Az egyszemélyes küldetéseken felül 15 darab multiplayeres pálya is található a korongon, amelyek közül a Death Matach pályák olyan jól ismert helyeken játszódnak, mint a császári trónterem, a karbon-fagyasztó terem, Cloud City, vagy a Tatooine.

A küldetések során számtalan ismert űrhajótípussal találkozhatunk, amelyekkel ugyan nem tudunk repülni, de gyakran szállnak el az orrunk előtt a legnagyobb lézerpárbaj hevében. Az ellenséges hadtest ritkításában pár új fegyver is a segítségünkre lesz, mint például a carbonite gun, amivel lefagyaszthatjuk az adrenalintól túlfűtött ellenfelet, vagy a nagyobb hatótávolságú BlasTech BH-35 electroscope, illetve a nagy tűzerővel rendelkező ismétlő blaster cannon, továbbá a sokak által kedvelt hőkövető rakéták, villanó gránátok, és egyéb nyalánkságok. Jedi képességeinket 5 teljesen új elemmel gyarapíthatjuk: Force Push, Chain Lightning, Lightsaber Throw, Force Projection, és Far Sight. Mindezeket túl természetesen 20 különböző új karakter is megjelenik a harctéren, amelyek közül érdemes külön is kiemelni a félelmetes Rancort, amivel Luke is kénytelen volt megküzdeni Jabba palotájában, továbbá a különböző droidokat, kalózokat, valamint a Szith templom katakombáinak lakóit. A grafikus motor ezeken felül több látványos újításon is átesett.

A pályák hangulata amúgy rendkívül jóra sikerült, köszönhetően az új helyszíneknek, és az ott felbukkanó eddig ismeretlen személyeknek. Az eddigiekhez képest azonban több olyan szituációval is találkozhatunk a játékmenet során, ahol az átlagosnál több ügyességre, nagyobb gyorsaságra, vagy éppen nagyobb találékonyságra lehet szükségünk. A korábbi digitalizált átvezető képek után némi visszaesést jelentenek a játékból készült átvezető képsorok, de ennyit igazán el lehet viselni a rengeteg új pozitívum mellett.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

89%
Pozitívumok
  • Ötletes, szépen kivitelezett újítások
Negatívumok
  • Néhol próba-szerencse jellegű akadályok

További képek

  • Star Wars: Jedi Knight
  • Star Wars: Jedi Knight
  • Star Wars: Jedi Knight
  • Star Wars: Jedi Knight

Star Wars: Jedi Knight

Platform:

Fejlesztő: LucasArts

Kiadó: Activision

Megjelenés: 1999. I. negyedév

Minimális rendszerigény: Pentium 133, 16 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!