25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

World League Soccer

Írta: Jay [PCD]

Az Eidos-nak igazán magas mércének kellett megfelelnie, amikor elhatározta, hogy a fociprogramok között is labdába akar rúgni. A konkurencia régóta készít a bőrlabda kergetésével foglalkozó programokat, amelyek színvonaluk folyamatos javulásával egyre több foci hívet ültetettek a gép elé. A Word League Soccer-vel az Eidos minden elvárásnak megfelel. A grafika, hang és a játékosok mesterséges intelligenciája a kellemes szórakozás biztosítékai. Csupán az UEFA/FIFA licencek megszerzése nem sikerült nekik. A licencek hiányában viszont nem használhattak igazi neveket, illetve a játékban nem szerepelhetnek az UEFA és FIFA által rendezett tornák.

Klubcsapatot az amerikai, angol, francia, holland, japán, német, olasz, skót és spanyol bajnokságokból, válogatottat pedig a világbajnokságra kijutott illetve a nem kijutott, de említésre méltó (a magyar válogatott nem tartozik sajnos ide) nemzeti tizenegyek közül választhatunk. Ha klubcsapatot választottunk, akkor játszhatunk az adott ország bajnokságában, kupájában illetve az általunk létrehozott nemzetközi kupában. Válogatottakkal pedig különböző tornánkon vehetünk részt. Természetesen játszhatunk barátságos és edzőmeccseket is.

A játékot a kezdeti nehézségek után viszonylag könnyen irányíthatjuk. Az irányíthatóságot illetően nincs különbség a billentyűzet, a joystick és a game pad között. Minden, ami a billentyűzeten megoldható, az a többi irányításra alkalmas eszközzel is elvégezhető. A játék szépségét és hatékonyságát növelhetjük a különböző passzolási típusok alkalmazásával. Lehetőségünk van kényszerítőzni, felpörgetett labdát kérni, illetve arra is rávehetjük a gépet, hogy a passz után ő vigye tovább a labdát, és csak akkor adja azt vissza, amikor kérjük. Az irányítási nehézségek közé tartozik, hogy ha a levegőben szálló labdát akarjuk megjátszani, akkor a labda kívánt haladási irányát is nekünk kell meghatározni. Ez akkor nagyon bosszúságos, amikor a gyönyörűen beívelt labdánkat finoman a kapu jobb-felső sarkába akarjuk helyezni, és az egészből felszabadító rúgás lesz csupán azért, mert a felfelé nyilat túl határozottan nyomtuk meg.

A hanghatásokra és a grafikára nem lehet panaszunk. Igaz "csak" egy kommentátor ecseteli a pályán történteket (míg kollegája összefoglaló megjegyzéseket tesz félidőben és a játék végén), de időnként kimondottan szellemes megjegyzéseivel nagyban feldobja a játék színvonalát. A közönség akciókhoz mért reakciói pedig mindig felpezsdítik a hangulatot.

A meccs minden kellékét kívánságaiknak megfelelően állíthatjuk be. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy havas, jeges, száraz, nedves vagy sáros pályán szeretnénk játszani, akkor még mindig rábízhatjuk a döntést a számítógépre. Hasonlóan részletesen állíthatjuk be a játék színteréül szolgáló stadion típusát, illetve a levegő hőmérsékletét. Módunkban áll a játékosok nevének megváltoztatására is. A meccs kezdése előtt pedig a csapatok tudását határozhatjuk meg. Így akár a japán bajnokság sereghajtói is komoly ellenfelei lehetnek braziloknak.

Játéktudásunkon kívül az okosan megválasztott taktikával növelhetjük csapatunk ütőképességét. A játék elkezdése előtt dönthetjük el, milyen formációban is szeretnénk az ellenfél előtt kiállni. Védőink, középpályásaink valamint csatáraink számának meghatározása után minden egyes játékost az előre beállított helytől eltérő pozícióra helyezhetünk. Továbbá kioszthatjuk azt is, hogy ki kit fogjon. Ha nem szoros emberfogás a taktikánk, akkor védőinket zónázásra vagy a legközelebbi ellenfél fogására ösztönözhetjük.

A program minden gólt magától ismétel, és minden lehetséges kameraállásból megmutatja a sorsdöntő találatot. Ha valamilyen más akció kialakulását akarjuk elemezni, akkor a játékot meg kell szakítanunk és a Replay opciót választanunk. Érdemes kipróbálni, mert igazán könnyű kezelhetőségének köszönhetően kimondottan szórakoztató látvány a becsúszás vagy a rúgás pillanatát megörökítő képkockák előre- és visszapergetése.

A számítógépünk erőforrásaitól függően akár 1152x864 képpontos felbontásban is játszhatunk! Ha gyengébb géppel rendelkezünk, akkor az 512x384 felbontás mellet is élvezhető grafikát biztosít a program. Külön állíthatjuk a játékosok, a pálya és az árnyék részletességét is. Ha több mint két hangfalakkal rendelkezünk, akkor akár a surround hanghatás minden előnyét is élvezhetjük.

Végül néhány jó tanács az Eidos-tól a játékkal kapcsolatban:

  • ne játssz ha fáradt vagy, vagy keveset aludtál
  • biztosítsd a számítógépszobád kellő megvilágítását
  • játék közben óránként minimum 10-15 percet pihenj.

:-)

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

83%
Pozitívumok
  • Extra mozdulatok
  • Jó csapatok szépen és okosan játszanak
  • Részletes taktikai beállítási lehetőségek
Negatívumok
  • Egeret még a menük között sem lehet használni
  • Nehézkes kezelhetőség
  • Nincs magyar csapat

World League Soccer

Platform:

Fejlesztő: Silicon Dreams

Kiadó: Eidos Interactive

Minimális rendszerigény: Pentium 90, 16 MB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!