25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor

Írta: Đuke

A fenti név hallatára a hőskort megélt számítógépesek egy része valószínűleg a szívéhez kap. Nos igen, valóban annak a hőskorban méltán nagy sikert aratott programnak a folytatásáról van szó, mely az egyik első AD&D játék volt anno. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e még sok olyan korábbi AD&D program, melyet korunk szintjére felhozva újra kiadnak vagy folytatnak. Szerintem hasonló stílusból akadna jó pár, ha egy kicsit visszautaznánk az időben úgy a nyolcvanas évek második felébe. A Pool of Radiance csak egy csepp a tengerből, hisz azért volt C64-en még számos mestermunka (pl. egyik kedvencem, a Bard's Tale sorozat, hogy a többi klasszikusról ne is szóljak). Na, hát akkor lássuk röviden.

Az SSI/Mattel megbízásából a programon dolgozó nagy múltú és méltán sok kiadó által foglalkoztatott Stormfront (ők készítették amúgy az eredeti PoR-t is) úgy tűnik, hogy a Baldur's Gate babéraira tör. 2000 IV. negyedévére ígérik minden idők egyik leglátványosabb és legjobb szerepjátékát, mely - minő véletlen - a Forgotten Realms világban fog játszódni. Újdonság természetesen akad bőven, amivel a figyelmet a PoR-ra tudják irányítani. Külön kiemelik, hogy míg az eredeti Pool of Radiance volt az első olyan AD&D, mely a második kiadású szabályrendszer alapján játszódott, úgy a készítők ígérete alapján Ruins of Myth Drannor lesz az első, amely a D&D (Dungeons & Dragons) harmadik szabályai alapján kell majd játszani.

A történet az eddigi Pool of Radiance sorozat folytatása. New Phlan városából indulunk, ahol a misztikus Pool of Radiance-et eredetileg megtalálták. Egy mágus, Elminster bérli fel csapatunkat, hogy felkutassunk egy újabb hasonló medencét, mely egy elf város, Myth Drannor közelében található.

Újdonságként említik az aprólékos animációkat és a hatalmas szörnyeket, ám ez önmagában manapság nem nagy kunszt (ld. például az Icewind Dale-t). Az előzetesen kiadott videót szemlélve azonban el kell ismernem, hogy a szörnyek nagysága és az animáció részletessége minden eddigit felülmúlni látszik. A technika is más: a szörnyeket 3D-ben, sokszögekből összeállítva jelenítik meg, hasonlóan a 3D akciójátékok grafikájához, nem úgy, hogy minden mozdulatot előre rajzolnak meg, mint például a Baldur's Gate vagy az Icewind Dale esetében. Persze mind a kettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, hisz míg az előbbi életszerűbb, addig az utóbbinak valamivel szebb a grafikája.

A játékosokat illetőleg lehetőségünk van már az elején 4 figurát generálni magunknak a 6 férőhelyből, a maradék kettőt majd a játék során vehetjük magunk mellé. Az új D&D szabályoknak megfelelően több osztályba tartozó karaktereket is előállíthatunk, fajokat pedig a következők közül választhatunk: ember, elf, fél-elf, törpe, félszerzet, fél-ork. Egyedülálló interaktív környezet fog bennünket körbevenni, ahol pl. asztalokat és egyéb tárgyakat tolhatunk ajtók elé, hogy eltorlaszoljuk, vagy hordókat, ládákat, dobozokat üthetünk szét, hogy ne akadályozzanak minket, vagy hogy tartalmukat felfedjük.

Akinek gondjai vannak, hogy a játék túl akcióorientált vagy pont, hogy nem, azok külön ezt is beállíthatják. Fontos megjegyezni továbbá, hogy a játék nem lineáris jellegű lesz (tehát ha Bábi néninek nem csókolok kezet, attól még megtalálhatom Pista bácsit). Azt hiszem ez nagyon fontos, mert egy lineáris játéknál könnyen elakadhat az ember és akkor oda az egész.

Varázslatokban sem lesz hiány, hisz több mint 100 varázslat fog szerepelni és karaktereink akár a 16. szintre is feljuthatnak, míg varázslóink/papjaink 8-as szintű varázslatokra is képesek lesznek. Az új D&D szörnyeken kívül természetesen számos új tárgy is helyet kap a játékban. Végül érdekes újítás, hogy a labirintusok, erdők, egyszóval a környezet mind-mind véletlenszerűen lesznek generálva, tehát nem lesz gondunk azzal, hogy "déja vu" érzésünk lenne.

Hát... így a végén nem akarok olyan kijelentéseket tenni, hogy új király születik és (főleg a Baldur's Gate-re gondolván) "meghalt a király, éljen a király", de tény, ami tény: lélegzetelállító képeket láttam és a video úgyszintén nem volt piskóta. Azt hiszem, év vége felé nagy csata várható a Pool of Radiance és a Baldur's Gate II között. Győzzön a jobb!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor
  • Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor
  • Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor
  • Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor
  • Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor
  • Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor

Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor

Platform:

Fejlesztő: Stormfront

Kiadó: S.S.I.

Megjelenés: 2001. II. negyedév

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!