Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Squad Leader

2000.10.16. 00:00 | szerző: Lacko | Előzetes

Pár évvel ezelőtt megjelent egy II. Világháborús, körökre osztott, szakasz szintű játék, a Soldiers at War. Hihetetlenül megörültem neki, mivel addig csak álmodoztam egy olyan játékról, ami hasonlít az X-Comhoz, de nem sci-fi alapú, hanem valódi fegyverekkel lehet harcolni. Neki is álltam és le sem szakadtam a gépről, amíg el nem értem az egyetlen hozzá adott küldetés végére. Aztán vártam, hogy kiadjanak hozzá egy Mission Discet vagy valami... De semmi. A játékot elfelejtették. Lekerült a listákról és csak a nagyon fanek cserélgették az általuk írt scenariót. Na akkor leírtam magam, hiszen azokért a játékokért élek-halok, amiknek nincs piaca...

Squad Leader

De most - tatatatam! - a Hasbro gondozásában hamarosan újra itt egy nagyon hasonló játék, a Squad Leader.

A Squad Leader sajtóanyagában ugyan nem szerepel a fejlesztőcsapat neve, de a megemlített "mely játékokra épül" rovatban csak a Random Games előző fejlesztései találhatók - többek közt a Soldiers at War - ezért nagyon gyanús, hogy akár SAW2-nek is nevezhetnék. A névválasztás azért is furcsa, mert ez egy létező táblás játék neve - amely azonban a Hasbro tulajdona, így aztán nyugodtan felhasználhatja másra. Azonban nem esett messze az alma, hiszen már az X-Com és a SAW is "Squad Leader" típusú játékok voltak, így az új játék is méltán megérdemli ezt a nevet.

Squad Leader

A játék kvázi 3D-s világban játszódik, izometrikus szemléletmódban. Ezen a pályán kell az osztagunka beosztott katonákat tologatnunk a küldetés megoldása érdekében. Kicsit hasonlít a sakkra a játékmenet, mivel körökre osztott, de azért természetesen sokkal több féle akciót hajthatunk végre a "bábukkal". Ezek a bábok egyébként mindannyian különbözőek (és háromszázan lesznek az előrejelzések szerint) saját tulajdonságokkal rendelkeznek a fegyverkezelés, erő, főnöki képességek terén és még egy csomó más tulajdonságban is. Ezek persze kihatással vannak teljesítményükre és a csata közben ért élmények pedig ezekre a tulajdonságokra. Bepánikolhatnak vagy megsebesülhetnek a harc hevében. Külön érdekesség, hogy a csaták között is megváltozhat egy katona morálja, ha pl levelet kap otthonról. Az már csak a szerencsén múlik, hogy jó vagy rossz hírt kap-e.

A korábbi játékokhoz hasonlóan természetesen rengeteg fegyver és felszerelés is lesz a játékban és sok harcjárművet is ígérnek, ami eddig nem tengett túl. Most már három kampány is lesz az utóbbi egy helyett: Normandia (amerikai szemszögből), Ardennek (német), Arnhem (brit). És természetesen scenario editor azoknak akik hamar végigfutnak a küldetéseken... A mesterséges intelligenciára is nagyobb hangsúlyt fektettek, mint az előzőekben, mert most egy többszintű programagy irányít majd: a legfelső szinten az egész csapatot koordináló döntéshozó áll, a legalsón pedig az egyes karaktereket irányító. Remélhetőleg ebből egy félelmetes ellenség kel életre...

Squad Leader

Külön érdekesség, hogy a motort három játékra alapozva - Wages of War (modern, terroristás), Soldier at War (II. Világháborús), Warhammer 40000 (fantasy) - készítették el úgy, hogy a későbbiek során más típusú játékokat is készíthessenek rá. Úgyhogy akik nem szeretik a világháborús játékokat, azoknak sem kell elszomorodniuk, bár eddig semmi konkrét ígéret nem hangzott el, de máskülönben miért csináltak volna egy flexibilis motort.

Bevallom férfiasan, a megjelenéséig még nem törlöm le a SAW-ot a gépemről. De aztán... ■

Squad LeaderSquad Leader
Squad Leader
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Squad Leader

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló