25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Star Trek: Away Team

Írta: Thomas

A ST: Away Team egy külső, izometrikus nézetű, csapatszintű, valós-idejű stratégiai játék lesz, ami a Star Trek sorozatok egyik legérdekesebb részére, a külső missziókra koncentrál.

A történet a Star Trek: The Next Generation univerzumában, a Dominion Háború után játszódik. A háború sok mindent megváltoztatott, az egyik ilyen változás egy titkos küldetésekre specializálódott föderációs csapat létrehozása volt, akik olyan problémákkal foglalkoznak, amiket diplomáciai eszközökkel már nem lehet megoldani. A csapat amolyan föderációs Navy Seal-ként a legveszélyesebb feladatokat kapja meg, és végig a föderációs direktívák határán tevékenykedik. Rendelkeznek egy különleges hajóval is, melynek kapitányaként a mi feladatunk lesz a csapat kiválasztása, felszerelése és irányítása, valamint az új felszerelési tárgyak fejlesztése.

A csapat kiválasztása nagyon fontos része a játéknak, hiszen 17 eltérő képzettséggel és képességekkel rendelkező karakter közül kell kiválasztani a 3-6-ot, akinek van esélye a következő küldetés teljesítésére. Nem lesz olyan emberünk, aki mindenhez ért, mindegyiknek meglesz a maga szakterülete. Az egyik oldalon ott lesznek a tapasztalt veteránok, akik magas szinten kezelnek bizonyos fegyvereket, de lassabban sajátítják el az új technológiákat. A másik oldalon lesznek a zöldfülűek, akik gyorsan tanulnak, de el fog tartani egy ideig, míg igazán használhatóak lesznek. Mindegyik karakter képzetségei alapján öt kategóriába sorolható: orvosi, parancsnoki, biztonsági, kutatási és mérnöki. A kutatási és a mérnöki kategórián belül további képességek is találhatóak. Ilyenek pl. a számítógépes adatbázisba való betörés képessége, a kódok feltörésének és ajtók kinyitásának képessége, a sérült terminálok és gépek javítási képessége, a fegyverek és más eszközök módosításának képessége, stb. Ezeket a képességeket fejlesztve a karakterek egyre hatékonyabbak és használhatóbbak lesznek.

A Star Trek sorozatokban látható fegyverek és felszerelési tárgyak kínálata elég szegényes, ezért mellettük még számos olyan újdonsággal fogunk találkozni, amit a játékhoz dolgoztak ki, mint pl. aknák, bénítók, gránátok, stb. Ezek használata a karakterektől különböző képzettséget és képességeket követel meg. Míg az alap phasert és a tricordert mindenki használhatja, addig a phaser puskához, a távcsöves puskához és az aknához már biztonsági, a hypospray-hez orvosi, a tetemeket eltűntető teleportációs bójához pedig mérnöki képzettség szükséges. Lesznek még különleges képességek is, mint pl. a vulcan idegfogás, amit természetesen csak a vulcan karakterek ismernek.

A környezet nem csak dísznek lesz ott, minden tárgy letapogatható lesz a tricorderrel, és különböző módon fel is tudjuk majd használni őket. Egy konzol pl. sok lehetőséget kínál egy jó mérnöknek. A játékos stílusa és a különböző karakterek különböző játékmódot jelentenek, ezért a legtöbb küldetés több módon is teljesíthető lesz. Várhatóan csak kevés küldetésben lesz időlimit, tehát többnyire meglesz a lehetőség, hogy minden lépésünket alaposan átgondoljuk.

Az előzetes képek alapján nem a grafika lesz a játék legemlékezetesebb része, de ez nem is olyan fontos, ha a történet és a játszhatóság rendben van. Az összesen 18 küldetés a készítők szerint 45-60 óra játékidőt biztosít, és változatos helyszínekre kalauzol el. A történet egy klingon előőrsön indul, majd egy föderációs hajó és egy romulan kolónia következik. A történet során még olyan helyszínekre is eljutunk, mint pl. Romulus, Qo'nos (a klingon anyabolygó), Csillagflotta Akadémia, Borg kocka, romulan Warbird, stb. A Star Trek sorozatokból két szereplővel találkozhatunk majd, Data parancsnok a csapat technikai tanácsadójaként folyamatosan visszatérő szereplő lesz, Worf nagykövet pedig a klingon anyabolygón fog segíteni nekünk.

A hardverigény az ígéretek szerint nem lesz túl magas, egy 266 MHz-es Pentium II, 64MB RAM-mal és egy legalább 4MB-os videokártyával már elég is lesz a futtatáshoz.

A Star Trek Away Team játszható demója március folyamán jelenik meg, és a tervek szerint az első két küldetést fogja tartalmazni. A teljes játék 2001 április 1-jétől lesz kapható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Star Trek: Away Team

Platform:

Fejlesztő: Reflexive Entertainment

Kiadó: Activision

Forgalmazó:

Megjelenés: 2001. április

Minimális rendszerigény: Pentium II 266, 64 MB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!