25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Waitec Frisby CD-RW

Írta: Dino

A WAITEC egy egészen újszerű CD újraíróval bővítette választékát, a Frisby névre keresztelt külső CD íróval, melyet ráadásul rengetegféle csatolón keresztül köthetünk rá gépünkre.

Az, hogy a készülék egy külső CD író, nem a hagyományos módon értendő, azaz nem arról van szó, hogy egy normál CD írót beleraktak egy külső dobozba, és tápegységet adtak hozzá. Ennél sokkal több a Frisby: egy discman kinézetű CD író. Valóban, már a dobozon látható képből is kitűnt, hogy a szerkezet külsőre teljesen úgy néz ki, mintha egy korai designú discman lenne, és erre a kicsomagolás után se cáfol rá, maximum a számítógéphez jobban illő szürke színével. A Frisby mellé legfontosabb tartozékként két kábelt kapunk, az egyikkel az USB portra kapcsolhatjuk, a másik pedig az áramellátáshoz szükséges, egyik végén egy igen kisméretű táppal. A tesztelt készülékhez USB kábelt kaptunk, de a Frisby rendelhető más csatolási felülettel is. Kétféle PC Card (16 bites PCMCIA vagy 32 bites CARDBUS), valamint FireWire/IEEE 1394 csatolón keresztül is ráköthetjük a számítógépre a szerkezetet.

A Frisby sebességi adatai részben függnek a géppel való összeköttetés típusától. A CD írás illetve újraírás sebessége minden esetben 4-szeres (600 k/sec), az olvasási sebesség USB csatlakozás esetén maximum 6-7-szeres, PCMCIA kapcsolat esetén 12-szeres, CARDBUS ill. FireWire kapcsolat alkalmazásakor pedig 24-szeres sebességet érhetünk el.

Az USB csatolás miatt az installálás nem okozhat sok gondot, a Frisby csatlakoztatása után a Windows 98 felismerte, hogy új eszköz került a rendszerbe, és kérte a meghajtót tartalmazó lemezt. Két újraindítás után már használhatóvá is vált a drive. A meghajtó fedele kicsit nehezen nyílt, az első szakaszon a vártnál nagyobb erőt kellett kifejteni rá. Miután beraktunk egy korongot, a CD olvasásához egy gomb megnyomásával rögzítenünk kell a fedőt, ekkor egy nagy kattanás hallható, és ezután már nem tudjuk felnyitni a tetőt. A rögzítettséget egyébként a Ready lámpa is jelzi.

A Frisby mellé a kábeleken kívül egy driverlemezt, egy Nero 4.0 CD író programot, valamint egy (WAITEC márkájú) CD-R és egy CD-RW lemezt találhatunk. Ezekkel aztán bárki azonnal megkezdheti a CD írást. A mellékelt Nero egy nagyon jól használható program, személy szerint nekem is ez a kedvencem, mert nagyjából - a CD-Extra formátum kivételével - mindent tud, amire általában szüksége van az embernek. A tesztelés során a CD írás gyorsasága megfelelt a dobozon megjelölt 4-szeres sebességnek, az adatokat átlagban 550 k/sec-cel (kb. 3,7-szeres sebesség) írta fel, így a lead-in és lead-out megírásával együtt 20-25 perc alatt elkészülhetünk egy koronggal, függetlenül attól, hogy egy CD-R vagy CD-RW lemezt írunk. (Amire oda kell figyelni, ha újraírni szeretnénk, az az, hogy CD-RW lemezekből a régebbi típusok nem írhatók négyszeresen, így ha ilyet veszünk hozzá, akkor jól nézzük meg a megjelölt számot.)

A Frisby egy praktikus szerkezet, azonban nem általános célú felhasználásra tervezték. Ezt mutatja ára is, mely nagyjából kétszerese egy hasonló tudású hagyományos belső CD írónak, körülbelül nettó 110 ezer forintba kerül. Elsősorban notebookhoz lehet hasznos, de egyéb felhasználási területeket is el lehet képzelni, ahol jól jöhet egy ilyen hordozható CD író egység, például egy munkahelyen elég egy CD író, amit aztán bárki odavihet a saját gépéhez. A hordozhatóság maximálisan biztosítva van vele, annyira kicsi az egész, hogy könnyen magunkkal cipelhetjük bárhova (az író egység mindössze 450 gramm), és a kis tápegység se növeli az egész tömegét jelentősen. Az USB csatoló pedig ma már minden új gépen megtalálható, így bárhol percek alatt életre lehelhetjük a Frisbyt, ha szükség van rá.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!