25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Starship Troopers

A pár évvel ezelőtti mozifilmből egy stratégiai akciójáték készült.

Írta: LeMon 2 hozzászólás

Kicsit feldobta a napom, mikor kezembe vette a Starship Troopers dobozát. Már szinte el is felejtettem a játékot, pedig emlékszem, jó benyomásokat tett rám a játék bemutatója a múlt évi E3 kiállításon. Nos, rovarirtó társaim, a játék megérkezett, és nem is akármilyen kivitelezésben.

Gondolom azt sokan tudjátok, hogy a játék egy film alapján készült, amit talán 2-3 évvel ezelőtt vetíttettek a mozik felemás visszajelzésekkel. Volt aki hányni tudna a filmtől és voltak olyanok akik ódákat zengettek róla. Én magamat az édes középútra sorolom. A film tetszett, de nem tapétázom ki a szobám falait nagy természetkutatók bogaras képeivel. Amit a filmről el lehet mondani, hogy nem egy tipikus hollywoodi mese. Az igaz hogy megannyi gyilkolás és bélfürdő után valamelyest hepienddel végződik a film, de igazából egy olyan tükröt tart az amerikai fogyasztók és a társadalommal szemben, mely jócskán kifigurázza annak esetlenségét és butaságát. Értem ezalatt a filmbeli "reklámokat", és társadalmi célú "hirdetményeket". Az ötletet egyébként a Blizzard felhasználta a Starcraft átvezetőiben, kár hogy pont ebből a játékból maradtak ki. De mindezek hiányában is érdekes megközelítése a film az emberiség szánalmas pusztulásának. A tény, hogy a tápláléklánc hirtelen hátraarcot véve, és a rovarok helyett az ember kerül a „piramis” aljára, elég bizarr ötlet. Felhasználva a történet technikai felszereltségét, a cselekmények brutalitását jött létre a számítógépes változat.

Hadd kezdjem rögtön a játék kevés, de annál szemet szúróbb hiányosságaival. Nincs multiplayer opció, ami igencsak ront a játékélményen és a program szavatosságán. Nem értem hogy manapság hogy képes egy fejlesztő gárda megfosztani a játékost attól az élménytől, melyet egy hálóparti nyújt. Pláne egy olyan játék esetében, melyben könnyen el is lehetne képzelni a többjátékos módot. A másik probléma a játék grafikájával van. Nem is igazán a kivitelezéssel, mert az tényleg hangulatos. Hanem a részletességgel. Ez igaz a textúrázásra és a modellekre egyaránt. Ha ráközelítünk embereinkre, azt kell hogy mondjam, ráfért volna mégy egy kis szobrász munka a szereplőkre. De ez igazából nem egy eget rengető probléma. Nos igen, majdnem kihagytam valamit, ami mostanság sokaknál volt vita tárgya: a mentés. Én inkább azt mondom: sajnos nincs játék közbeni mentés, a program csak missziók után ajánlja fel a lehetőséget. Ez a hiány elég idegesítő, úgy a negyedik misszió után, mert ott már igazán nem ártana néha menteni.

Mondhatnánk azt is, hogy a program a Warcraft 3 előfutára. Legalább is részben. Egy olyan akció szimulátorról van szó, melyben egy maroknyi csapatot kell irányítani különböző missziók véghez viteléhez. Az akció része abban nyilvánul meg a dolognak, hogy halomra kell kaszálni az ízeltlábúakat, de nem mindegy, hogy hogyan. Nem mindig áll majd a rendelkezésünkre vagonnyi lőszer, és nem is mindig vagyunk elegendően a horda ellen. Egy közepes szinten kivitelezett bevezető animáció után, akár neki is láthatunk a ciánozásnak, de én előbb a gyakorló küldetésekkel kezdeném. Itt parancsokat teljesítve sajátíthatjuk el a játék irányítását. Első lépésként megtanulhatjuk az egér és a billentyűzet kezelését, majd szépen lassan fény derül az egyes funkciókra. A legfontosabb az a kis grafikus menü, mely a képernyő bal sarkában van. Saját tapasztalataim szerint érdemesebb megtanulni az egyes billentyű konfigurációkat, úgy több esélyünk van célba érni. Különösen az olyan mozdulatoknál, mint amikor hajót kérünk, nehéz tüzelünk, nagy bevásárlunk, vagy gyógyítunk. A jobb alsó részen látható az egységeinket számon tartó panel. Itt adhatunk ki a csapatnak különböző formációk felvételéhez a parancsot. Láthatjuk embereink egészségi állapotát, illetve átkapcsolhatunk a felfegyverzés megtekintéséhez is. Ha egy emberünket elveszítjük, egy koponya jelenik meg, vagy egy kis kereszt, ha orvossal még el tudjuk vitetni. Mindkét esetben érdemes a testhez menni, mert ha megmenteni nem is tudjuk, de a dögcéduláját érdemes visszaszerezni az azonosításhoz. A képernyő bal felső sarkában látható a szakaszvezető, vagy a kiválasztott személy arcképe, annak állapota és fegyverzete. Itt tudjuk kiválasztani, hogy a katona melyik fegyvert használja elsődlegesen. Illetve beállíthatjuk az ember, vagy az egész szakasz viselkedését. 4 mód közül választhatunk. A Sneak Mode-ban embereink a legóvatosabbak és a leglassabbak. A Normal Mode-ban a csapat már gyorsabb, de addig nem tüzel, míg az ellenfél nincs lövésztávolságban. Az Agressive Mode esetében az egész csapat futólépésben halad és azonnal támad. A Berserker Mode-ban aztán elszabadul a pokol, mindenki a saját haja után rohan, és azonnal letámadja a rovart, ha talál egyet. Ilyenkor azonban lehetetlen a csapatot kordában tartani. A játék terepen is felfedezhetünk zöld ikonokat, melyek a misszió szempontjából fontosak. Ilyen lehet egy felfedezni szükséges terület felett, a már említett dögcédula vagy kereszt stb. Szerencsére embereink felett is vannak ikonok a könnyebb tájékozódás miatt. Külön kék megjelölést kap a szakaszvezető, az orvos és az egyéb specialisták.

Térjünk át az egyik legfontosabb részhez, minden akció bölcsőjéhez, a csapat toborozásához. Miután végighallgattuk a ránk várakozó szörnyűségeket felettesünk szájából, érdemes alaposan átgondolni mire is lesz szükségünk. Az első pár missziónál nem kell sokat töprengeni, a lényeg, hogy legyen nálunk rakétás gyerek. A későbbiekben aztán már alaposan meg kell válogatnunk a fegyvereinket. Szükségünk lesz majd rovarfogó fegyverekre, mechanikusokra, stb. Kezdetben csak sima rohamosztagosok állnak rendelkezésünkre, ezeket még elláthatjuk egykét útravalóval, páncéllal, baktával. Későbbiekben megjelennek a különleges egységek, mint pl. az orvos, különleges képességekkel rendelkező katonák, mérnökök… Az igazság az, hogy a katonáknak megnézhetjük az egyes tulajdonságait úgy, mint erőnlét, sebesség, célzás, de ezekkel nem igazán érdemes foglalkozni, mert egy idő után, ha kellő képen vigyázunk embereinkre, úgyis fejlődnek és úgysem akarunk helyettük mást. Sőt minél több kitüntetést kap emberünk, annál nagyobb súlyú cókmókot is vihetünk magunkkal. Tehát lehet egyszerre emberünknél két nehézfegyver, nagyobb páncélzat stb. Megijedni nem kell, a fegyver arzenál sem csupán annyiból áll, melyekből kezdetben választhatunk. Minden sikeres misszió után kapunk bonusz pontokat, melyeket eloszthatunk fegyvereink között. Ezáltal tudjuk mi magunk manuálisan fejleszteni fegyvereinket és használati tárgyainkat.

Az egész játék hangulata nagyon el lett találva. Akinek tetszett a film, annak a játék is be fog jönni. A grafika szépséghibáját már említettem. Amúgy szépek, és változatosak a helyszínek. Ellátogathatunk olyan helyekre, ahová a filmben nem volt módunk, mert a gané rovarok már lebombázták. Apropó, rovarok. Ezek talán a játék fő erényei. Hihetetlen élénkekre sikerültek. A legszebb momentuma a játéknak, mikor a földből előmászik a kapisztrális tűzfújó bogár. Persze itt nem kell majd akrobata mutatványokat véghezvinni a dög likvidálásához, beéri ő egy NUKE rakétával is. De igazából nem ezek jelentenek veszélyt, sokkal inkább az Arachnidok, méghozzá nagy számban. És bizony ennek is hamar eljön az ideje. A kis rohadékok főként a földből kibúvó rovarlyukakból másznak elő, de alapból is lesznek elegen szétszórva a pályán. Ezeknek a dögöknek a repülő változata szintén kemény dió, el ugyan nem viszi embereinket, de elég nagy sebzést tudnak okozni. A hanghatásokkal szintén semmi gond, igazán jó hangulatot kölcsönöznek a játéknak. A zene kellemesen meghúzódik a háttérben, a szereplők hangjai pedig jópofák. Különösen a katonák beszólásai.

Szerintem senki sem bánja meg, ha egy kis időt szentel a játéknak. Pár perc után, úgyis a gép elé ragad. És nekem ne mondja senki, hogy nincs kedve néhány ízeltlábút hidegre tenni. Mert nincs annál jobb, mikor a "rakéta befigyel a fészekbe!"

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

75%
grafika
7
hangok
8
játszhatóság
7
hangulat
8
Pozitívumok
  • Jól visszaadja a film hangulatát
Negatívumok
  • Nincs hálózati játék
  • Hamar lesz nehéz
LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Screw
Screw [476]
Szia, én most vettem meg a Media Markt-ban, 5e pénzért.Best of Infrogames sorozat Strategie -ben található.
Fogas Gergő százados
Fogas Gergő százados [20]
SZiasztok, na most lenne n3ekem egy nagy próblémám mert nem tudom sehonnan megszerezni ezt a játékot!Boltból sem senkitől sem kérlek segiccsetek.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)