25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Neolec Spitfire 4D és AirView 405 RF optikai egerek

A Neolec két egerét teszteltük az elmúlt hetekben.

Írta: Delta

Év elején kezdtek feltünedezni a hazai boltok polcain a német Neolec cég termékei. A Neolec számítógépházak, hűtőbordák és ventillátorok, emellett többféle számítógépalkatrész és kiegészítő gyártásával illetve forgalmazásával foglalkozik. A legnagyobb hangsúlyt a mutatóeszközökre fektetik, így mi is most két Neolec egérfajtát teszteltünk. A tesztelt egerek közös jellemzője, hogy mindkettő optikai letapogatással működik. Ezt a pozíció-meghatározási mód egyre jobban kezd elterjedni a mai pozícionálók közt, ami annak köszönhető, hogy a hagyományos görgős megoldáshoz képest szinte csak előnyei vannak.

A Neolec Spitfire 4D egy USB buszra csatlakozó optikai egér, már első ránézésre is ismerős lehet. Látszólag nem egy saját termékről van szó, hanem inkább egy OEM egér saját változatáról. A választás azonban jó volt, mivel az egér kissé ugyan szokatlan, de mindazonáltal pozitív összhatású kialakítású. Az egér ugyan nem kapott "ergonómikus" külcsínyt, de mégis tenyérbemászó, sőt kissé széles kialakításával tenyeret kitöltő, így a stabilitás érzetét kelti. Szintén érdekesek a gombok kialakításai. Sok funkcióssá alakítható, 5 gombos egérrel van ugyanis dolgunk, amelyből ugyebár az egyik görgőként is funkcionál. Az utóbbiról csak jót lehet mondani, kellemes, megfelelően tapadó anyagból készült, szakaszosan görgethető, a tartását is jól eltalálták. Sajnos a gombokról már nem csak jót lehet mondani: a jobb és bal billentyű kicsit szélesre sikeredett, legalábbis a középsőhőz képest, így nem igazán található jó ujj-kiosztás. Főleg ha még ehhez azt is hozzávesszük, hogy a két extra gomb alakja (fektetett S alak, középen domborítva) és elhelyezése is hagy kívánnivalót maga után. A legfontosabb azonban a pozícionálás, amit egerünk rendesen végre is hajt. Természetesen nem igényel különleges felületet a működéséhez, bármilyen általunk próbált egérpadon és a puszta asztalon is hibátlanul működött a vörös fénnyel működő optika – ami egyébként éjjel látványnak sem utolsó :-)

A Neolec AirView 405 RF, ahogy már a nevéből is kiderül – bár nem olyan egyértelműen mint a Logitech "Cordless" jelzővel ellátott termékeiről – egy vezetékkel kevesebbel rendelkezik, mint társai általában. Rengeteget írtunk már a magazinban a vezeték nélküli pozícionálók előnyeiről, itt csak arra a vonzatra térünk ki, hogy az egeret hogyan is látják el Neolec-ék táplálékkal. Jópofa megoldás, hogy az egér hasába bújtatott két darab AAA akkut nem kell kiszednünk a helyéről, mivel az egéren keresztül tölthető. A töltő pedig nem más, mint a láthatatlan vezeték másik vége, azaz a vevő alkalmatosság. Ez ugyanis olyan kialakítást kapott, hogy stabilan megáll benne az egerünk, és a kialakított "egérfészek" alján lévő két érintkezőnek köszönhetően az egeret parkolóállásba helyezve – például éjszakára – egyúttal az elemek is töltödnek. Erre bizony szükség is van, mivel kiadós használattal egy töltés nem bírja 2-3 napnál tovább (végkimerüléshez közeledtét a görgőn átszüremlő kellemes vörös fénnyel adja tudtunkra), bár sokféleképpen spórol az energiával. Bizonyára ennek tudható be az is hogy felbontása némileg kisebb mint fentebb leírt madzagozott társáé, annak 600 dpi-jével szemben állatkánk csupán 400 dpi-vel bír. Ez még nem is lenne probléma, nagyobb gond viszont az, hogy a PS/2 portra csalakozó vevő rész csak kb. 80 Hz-es frissítést bír produkálni, ami érezhető a mozgás simaságán, így néhány esetben bizony kevés lehet (egyébként ez valószínűleg nem mindenkinek tűnik fel, csak a PS2Rate programot használóknak, az ezt nélkülözők ugyanis általában a Windows alapbeállításául szolgáló frissítést használják, ami szintén 80 Hz körül van).

A külsejét megeshet, hogy fent megismert zug-tervező mesterünk alkotta, de talán még fényesebb kedvében. Tenyérhez illő, gusztusos egeret kapunk, a két gomb, a középső görgős gomb és az extra negyedik és ötödik gomb (az egér két oldalán) is jó kialakítást kapott. Különösen tetszett az egér súlya, a két elem miatt kicsit nehezebb a szokásosnál, ami némi tekintélyt és kényelmes használatot kölcsönöz, de még pont nem fárasztó.

Talán még egy terület, ahol a Neolec-nek fejlődnie kell az a terméktámogatás. A fenti egerek egyikéhez floppy-n(!) mellékelt driver sérült volt, szerencsére a meghajtóprogram közös, így használhattuk a másikhoz mellékeltet. Zavaró, hogy a telepítő német nyelvű, de szerencsére maga a meghajtó és a segédprogram már angol. A meghajtó elég puritán, talán egyetlen érdemi funkciója (a kettő közül :-) az extra gombok viselkedésének beállítása, ráadásul a két egeret egyszerre használva összevesznek, ugrál a kurzor, miegymás. Egyszóval ha az ember már használta a Logitech MouseWare-t, hát ég és föld.

Összességében abszolút pozitív volt a benyomás a két egérről, az említett hibák ellenére jó irányban keresgél a Neolec, főleg kitűnő kezdeményezés az optikai és a drót nélküli technológiák házasítása, és nem utolsó sorban mindezt elérhető áron kapjuk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Neolec Spitfire 4D és AirView 405 RF optikai egerek
  • Neolec Spitfire 4D és AirView 405 RF optikai egerek
  • Neolec Spitfire 4D és AirView 405 RF optikai egerek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!