25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Gyalog Galopp DVD

A Monty Python csapat filmje két korongos DVD változatban jelent meg, nagyszerű extrákkal.

Írta: Dino

Júniusban jelenik meg a Monty Python csapat egyik legismertebb filmje (és sokak szerint a leghumorosabb alkotásuk), a Gyalog Galopp második DVD kiadása. Az első változat inkább előtanulmány volt ehhez, annak egyrészt képminősége nem volt az igazi, másrészt extrákból se volt valami kiemelkedő. Szerencsére a Special Edition verzióban már javították a képminőséget, plusz mellécsaptak egy extrákkal jól megpakolt második korongot, egy igen jó DVD kiadványt összeállítva.

A filmet gondolom már mindenki ismeri. Ha esetleg mégis lenne valaki, aki kihagyta volna az angol humor eme alapművét, azok kedvéért röviden leírom a történetet. Artúr király lovagokat gyűjt maga köré, akikkel elindul a Szent Grál megkeresésére. Miután összeáll a csapat, rengeteg mókás kaland vár a lovagokra. Az egyik például lekaszabol egy egész vendégsereget, hogy megszabadítsa fogságából a segélykérő levelet küldő királylányt. A toronyba felérve azonban kiderül, hogy nem is királylány, hanem királyfi volt az üzenet küldője... A Grálhoz vezető barlang bejáratát pedig nem más védi, mint egy vérszomjas nyúl. De mindez leírva nem is az igazi, ezt a filmet mindenkinek látnia kell, aki nem veti meg a nevetést.

Az első lemezre került a film (mely ráadásul 24 másodperccel több, mint amit eredetileg látni lehetett!), szélesvásznú képpel, angol, magyar és orosz hanggal, valamint két audio kommentárral. A magyar szinkron szerencsére a jól megszokott régi szinkron, a tököt cipelő fecskével meg a kedvenc vasár- és ünnepnapi mérleggel. A hangminőségen kicsit talán érezni, hogy nem egy friss felvétel, de nem zavaró.

Az egyik audio kommentár a két rendező, Terry Jones és Terry Gilliam megjegyzéseiből áll, míg a másikat John Cleese, Eric Idle és Michael Palin közreműködésével rögzítették. Feliratból rengeteg áll rendelkezésre, a filmhez mintegy 15 közül választhatunk (köztük magyar feliratokat is). Ráadásul néhány nyelven extra feliratok is vannak. Az egyik ilyen a forgatókönyv felirat formájában (angolul és hollandul), a másik pedig „felirat azoknak, akiknek nem tetszik a film”. Ez nem más, mint Shakespeare IV. Henrik drámájából vett szövegek eltorzítva és a filmhez illesztve (és ez van magyarul is). Egy példa (a boszorkányos jelenet alatt olvasható ez a szöveg):

- Bűnös a lelke?
- Golyóálló ő, uram!
- Ide gyere, gazdasszony!
- Nincs itt olyan. Nincs itt olyan.
- De ócska ruhában.
- Fiad tette ezt ilyenné.
- Nem úgy, uram!
- Úgy adta, mint egy udvariatlan herceg.

Feliratozták a két kommentárt is (szintén választható magyarul is), ami nagyszerű ötlet volt. Extraként kapunk még egy „Kövesd a gyilkos nyulat” feature-t is, mely a Mátrixhoz hasonló, a néha megjelenő nyúlra kattintva további információkat kapunk képernyőnkre.

A második lemez fő extrája egy háromnegyed órás, 2001-ben felvett film, melyben Michael Palin és Terry Jones útra kelnek, hogy végiglátogassák a forgatás helyszíneit. Kiderül például, hogy az összes vári felvétel mindössze két kastélyban történt, megtudhatjuk, hogy a nyulat madzagon rángatták vérengzése közben, és megismerhetjük a Halál Hídjának felépítőjét is. Egy másik, 18 perces, interjúkkal tűzdelt dokumentumfilmet is találunk, melyet még 1974-ben, a forgatás során készített a BBC. Ráadásul ezen extrák is feliratozhatók.

A bónusz anyagok sorát egy mókás kis „oktatófilm” folytatja, melyben Michael Palin bemutatja, hogyan használhatjuk a kókuszdiót a lovak hangjának imitálására. (Ami ugyanis a magyar szinkronban tök lett, az eredetileg kókuszdió.) Megnézhetjük a film eredeti előzetesét, valamint a 2001-ben felújított változat amerikai bemutatóját, de belepillanthatunk a japán szinkronos film két jelenetébe is. Ha énekelni támad kedvünk, három dal feliratozott változata is elérhető a menüből, mégpedig a Knights of the Round Table, Sir Robin és a szerzetesek dala. Ez utóbbihoz még használati útmutatót is kapunk, hogyan csapjuk fejbe magunkat a DVD tokjával.

Rápakoltak a lemezre egy adag képet is: fotókat a forgatásról, a filmplakát különböző változatait, Terry Gilliam vázlatait, stb., és természetesen a főbb szereplőkről is kapunk egy fotógalériát. Igazi különlegesség még a Camelot várbeli zenés jelenet LEGO figurákkal elkészített változata, melynek koreográfiája szinte 100%-osan megegyezik a filmmel. Végezetül egy rendezői kommentár paródiát is megnézhetünk.

A DVD képminősége jó, bár érezhető rajta, hogy egy elég régi filmről van szó, és azért óriási csodákra nem képes a digitális technika sem. A hangról is hasonlót lehet elmondani, kis alapzajra felfigyelhetünk. A menü tervezésekor sajnos nem vették figyelembe azokat, akik PC-n nézik a filmeket. Míg a távirányítón a nyilakkal egyszerűen bóklászhatunk a menüben, egerünkkel sokáig kereshetjük, hogy egy-egy helyen hol van az a kis terület, ahol a gombnak hatása van. (Persze a kurzornyilakkal leegyszerűsíthetjük a dolgot, de valahogy mégis mindig az egérrel próbálkoztam. :-)

A Gyalog Galopp egy igen jó DVD kiadvány lett, rengeteg extrákkal. A sokféle felirat és több kommentár miatt a film többszöri végignézése sokszor hoz újat, de már az eredeti verzió újra és újra megnézése is megéri. A dokumentumfilmek igen érdekesek, az angolul nem perfekt szinten beszélőknek pedig sokat segít, hogy mindent feliratoztak az itthon forgalomba kerülő lemezeken. Egyetlen Python-rajongó polcáról se hiányozhat ez a júniusban megjelenő film!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Támadnak a franciák
  • A vérszomjas nyúl akcióban
  • A barlang bejáratánál a forgatáskor és 2001-ben
  • Camelot kastélya LEGO-ból
  • Aaaaaaaaargh vára egykor és most
  • Terry Jones és Michael Palin filmüket nézi a skót hegyek között
  • A barlang bejárata és a vérszomjas nyúl
  • A Halál Hídjának őrzője
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!