Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

NASCAR Racing 2002

A Sierra idén se hagyta ki az Amerikában népszerű autósport szimulátorát.

2002.07.09. 00:00 | szerző: Peac | Ismertető/teszt

Vajon tudnak-e még nekünk újat mutatni a szimulátoroknak ezen ágazatában? - merülhet fel jogosan a kérdés, hiszen lassan már a könyökünkön jön ki, és mivel hazánkban az autósport amerikai változata nem örvend túl nagy népszerűségnek, sokan nem is értik igazán, mi a lényege. Hiszen látszólag csak körbe-körbe mennek a többségében középkorú amerikai versenyzők az ovális pályán órákon keresztül, és néha, ha történik valami baleset, vagy kicsúszás, sok-sok körön keresztül csak biztonsági autó mögött körözgetnek a pilóták.

NASCAR Racing 2002

Kérem szépen, ez többé-kevésbé így igaz, de a szimulátor fejlődése alatt leginkább a fizikai modellezés fejlődését és a beállítási lehetőségek fejlődését érthetjük. Hozzá kell tennünk természetesen, hogy a szimulátor fejlesztői erre a kiadásra szinte tökéletes grafikával és hanghatásokkal leptek meg bennünket.

Egyre meggyőzőbbé válik a játék fizikai modellezése, értem ez alatt a gumik melegedését, a kanyarodási képességnek és a fordulatszámnak összefüggést, és egyáltalán minden összetevőt, ami végül hozzájárul ahhoz, hogy egy autó és egy pilóta végigfusson egy ilyen versenyt. Bár az autó törését még erre a kiadásra sem sikerült egészen realisztikussá varázsolni, de bízom benne, hogy ez a probléma is nemsokára megoldódik.

NASCAR Racing 2002

Egy-egy versenyre természetesen szinte mindent be lehet állítani, ami beleszólhat a befutó alakulásába. Ezek között szerepel az elmaradhatatlan „versenyhossz”-beállítás, ahol kiköthetjük, hány körön szeretnénk eldönteni a verseny befutóját. Lehetőségünk van természetesen 100%-os versenyt futni, amit csak és kizárólag a sok szabadidővel és a nagy rutinnal rendelkező játékosoknak ajánlanék, ugyanis egy vérbeli Nascar-verseny akár órákig is eltarthat, és igencsak monotonná tud válni. Másik fontos beállítási lehetőség az ellenfelek erősségének beállítása. Bár nem vagyok egy NASCAR-menő, de legtöbbször a maximum 85%-os erősségű versenyzőkkel tudtam tartani a lépést kormányzási rásegítés mellett. E felett sajnos annak, aki nem érzi magát otthon az ovál-pályán, reménytelenné válik a küzdelme.

De éppen ezek miatt nyújt kellemes élményt és jó izgalmakat a játék, éppúgy a 3 körös időmérésen (kvalifikáció), mint a versenyen. Belemehetünk a játék során igazán nagy csatákba, de vigyáznunk kell, mert ha összeakadunk egy ellenfelünkkel, elég könnyen a menetiránnyal szemben találhatjuk magunkat, hátrafelé gurulva, hozzádörgölve a falhoz az autó bal felét, és az ilyen helyzetből bizony elég nehéz gyorsan visszajönni.

NASCAR Racing 2002

Ha már meguntuk az egyszemélyes játékot és a CPU-ellenfeleket, természetesen játszhatjuk a játékot barátaink ellen LAN-on (helyi hálózaton) és interneten is. Maximum 42 ember játszhat egymás ellen, amire azért kíváncsi volnék, hogy hozzák össze egy internetes játéknál a 42 különböző gép szinkronját, főleg egy ilyen pörgős játéknál, hogy ne akadjon. Sajnos ezt a teszt során nem volt lehetőségem ilyen szinten kipróbálni, de a látottak is elég meggyőző élményt nyújtottak.

Kíváncsian várjuk a folytatást! ■

értékelés

NASCAR Racing 2002

Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Élethű hanghatások
  • Élethű rádiókapcsolat a boksszal
Negatívumok
  • Egy kissé bonyolult és lekorlátozott menü
8,5
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 8
NASCAR Racing 2002NASCAR Racing 2002
NASCAR Racing 2002
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
NASCAR Racing 2002

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló