25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Europa Universalis II

Az EU feltupírozott változata jelent meg második részként.

Írta: Blade Runner 6 hozzászólás

A játék alapvetően megegyezik a már korábban ismertetett Europa Universalis-szal (ld. ismertetőnket), most inkább csak kisebb-nagyobb módosításokat hajtott végre rajta a fejlesztőcsapat. Ha szigorúak akarunk lenni, akkor inkább Europa Universalis 1.1-nek kellene nevezni. Mivel a játékot alaposan kiveséztem az első cikkben, inkább a változásokra koncentrálok most.

Az első változás, ami szembetűnő, az első részben található nehézkes és unalmas tanító program helyett egy korrekt és jól követhető oktató rész, amely több leckén keresztül vezet végig a játék műfajának megfelelő bonyolult és első pillantásra eléggé titokzatos képernyők és menük dzsungelén. A tanító rész persze nem tud minden finomságot bemutatni, de arra elegendő információt nyújt, hogy valaki ez alapján elkezdje önállóan felfedezni valamelyik könnyebb küldetés segítségével a játékmenet finomságait. A másik alapvető változás pedig az, hogy a játék már 1419-től indul, és csak a Napóleoni háborúk után, azaz 1820-ban ér véget. A harmadik változás a grafikát érintette. A színek és a grafika valahogy élesebbnek tűnik most. Gondolom kisebb-nagyobb változtatásokat hajtottak végre részben a grafikán, részben a grafikus rendszeren, ám ez nem érintette magát a játékmenetet. Ettől a három változástól eltekintve a játék gyakorlatilag megegyezik az első résszel.

A játékmenet gyakorlatilag azonos az eredeti játékkal, bár ezúttal több játszható országot tartalmaz, mint az eredeti, és van egy érdekes „fantázia” küldetés is, amikor többek között az azték birodalmat kell elvezetnünk a civilizáció csúcsára. A már említett fejlett tanító program nagymértékben segíti a játékmenet megértését.

A játék grafikáján kissé javítottak, de közben egy év eltelt, ami nem használt a játék grafikai megítélésének. A hangok és zenék gyakorlatilag azonos az eredetivel, így erről sokat nem tudok újat elmondani.

Az a tény, hogy nagyon sok országgal lehet játszani, és az időintervallumot is kiterjesztették, segíti a fanatikus EU játékosokat, hogy újabb kihívások után nézzenek. Egyébként pedig mindaz érvényes a játék hangulatával kapcsolatosan, amit az előző értékelésemben írtam.

Itt egy játék, amely olyan kis változtatásokkal jelent meg újra, amelyek általában patch-ekben jelennek meg, illetve kissé szegényesebb kiegészítőkben. Itt pedig egy teljes árú játékkal van dolgunk. A fentiek alapján nagyon nehezen tudom ajánlani olyan játékosnak, akik már megvették az előző részt. A két játék között nincs akkora különbség, amely az árat indokolná. Persze ha lenne egy olyan akció, amelyben valamilyen tisztességes áron becserélnék az eredeti változatot a II kiadásra, az persze más helyzetet teremtene. A fentiek alapján azoknak, akik még nem vették meg a játékot, de érdeklődnek a komolyabb stratégiai játékok iránt azt tanácsolom, hogy a fejlett tanító program, és a hosszabb történelmi időtartam felölelése miatt feltétlenül a II. részt érdemes választani.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
7
hangok
7
játszhatóság
9
hangulat
9

Europa Universalis II

Platform:

Fejlesztő: Paradox Entertainment

Kiadó: Ubisoft

Forgalmazó: Automex

Minimális rendszerigény: Pentium 200, 64 MB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

ZSUGA
ZSUGA [1822]
magyar nyelvű a játék?
Zizz
Zizz [892]
Nekem tegnap jutott a kezembe a játék, és nagyon tettszik a stilusa, lenne jövője egy igazi 2. résznek is sztem. Nem semmi érzés a magyarok oldalán harcolva megváltoztatni a történelmet! :-D
Moken
Moken [1819]
Oké, oké. Hiszek nektek :)
Dino
Dino [5890]
A helyzet az, hogy a hazai piacra a külföldi megjelenéshez képest igencsak későn került el a játék. Ennek egyik oka, hogy időközben megváltozott a kiadó hazai forgalmazója. Sajnos ilyen szituációk előfordulnak, nem tehetünk róla. A játék fejlesztője a kiadóval való szerződés miatt nem tudott küldeni tesztpéldányt a nemzetközi megjelenéskor (vagy lehet, hogy épp valami más ok volt, nem emlékszem), így aztán várnunk kellett a hazai forgalmazóra.
Blade Runner
Blade Runner [3128]
Jogos, de most kaptunk tesztpéldányt! Lehet, hogy a forgalmazónak nem volt olyan sürgős? Esetleg ők is nemrég kapták meg? Tudod a szokásos késés a magyar piacon. :-( Ettől függetlenül nem sok a változás az előző részhez képest, de ezt úgy is olvastad a cikkben.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (6 db)