Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

ECTS 2002: Splinter Cell

Exkluzív bemutató keretében láthattuk az új Tom Clancy játékot.

2002.09.17. 00:00 | szerző: Delta | Rendezvények

Az idei ECTS-en a Ubi Soft standján több fejlesztés alatt álló játékkal is találkozhattak az érdeklődők. A francia kiadó a cell shading-gel csinosított XIII mellett ez alkalommal két Tom Clancy játékot is bemutatott. A páros első tagja a Tom Clancy's Rainbow Six: Raven Shield, mely a Rainbow Six sorozat hagyományaihoz híven csapat szervezésű játék lesz. Még nagyobb nézőközönséget vonzott viszont a szemközti kivetítőhöz a másik Clancy játék, a Tom Clancy's Splinter Cell fejlesztés alatt álló verziója.

ECTS 2002: Splinter Cell

A Splinter Cell már szakít a csapat-taktikázás hagyományaival és új stílust hoz a Clancy játékok palettájára egy third person lopakodó-akció képében. Hősünk, Sam Fisher ezúttal egy szál magában vállalkozik a nemes cél teljesítésére, ami persze ezúttal sem kevesebb, mint a világ megmentése. A történet szerint ugyanis a világban már az anarchia szélén áll, dühöng a terrorizmus utcai és cyber változata, s a helyzet annyira instabil, hogy az NSA túl veszélyesnek tartja teljes csapatok bevetését, Samnek ezért egyedül kell küzdenie.

A Montrealban készülő játékhoz ez alkalommal nem saját grafikus motort használnak, a csapat licencelte az Unreal következő generációs motorját. Ami igaz az igaz, a grafikára nem is lehet panasz, ahogy azt meg is tapasztalhattuk az exkluzív bemutató során. Pontos vetített árnyékok, pixel-, és vertex shaderek használata és persze hatalmas polygon-count jellemzi a külcsínyt.

ECTS 2002: Splinter Cell

A játékban a magányos küzdelem nehézségének ellensúlyozására Sam-et ellátták rengeteg fegyverrel, melyekből azonban nem mi magunk tudunk választani a pályák elején, hanem az ügynökség dönti el, mit vihetünk magunkkal. Fegyverek mellett - Clancy regényhez híven - hi-tech kütyükből is van választék bőven, a falra ragasztható kamerától a PDA-n keresztül a night vision- és hőkameráig. Sam a játéktervezők elképzelése szerint jól kiképzett katona, így akrobatikus képességekben sem szenved hiányt. A show-n a legnagyobb sikert Sam akkor aratta, amikor egy folyosó felett a falak között spárgában egyensúlyozva irtotta a gonoszokat. Emellett szaltózik, vezetékeken mászik, sőt, a sérült ellent maga elé tartva golyófogónak is használhatja azt. A sokféle lehetőség nemcsak a játék szépségéhez járul hozzá, hanem a játékmenetet is meghatározhatja.

A készítők elképzelése szerint bár a játékmenet lineáris, nincs előre eltervezett megoldás, a probléma megoldásának menete a játékosra van bízva, aki ugyanúgy végigküzdheti magát például lopakodva, mint közelről meggyőző golyósorozatokat eresztgetve. Bár utóbbi esetben nem árt vigyázni, mivel a MI érzékekkel jól felszerelt katonái könnyen gyanút fognak egy-egy neszből, egy árnyékból vagy egy ottfelejtett holttestből. Lebukásunkat okozhatja a jól sikerült interaktív környezet, hiszen egy meglibbentett függöny is gyanús lehet a boncterem nem túl mozgalmas életében. Az interakciót viszont előnyünkre is használhatjuk: a lámpák fénye egy jól irányzott lövéssel kioltható, a benzines hordó egy lövedék hatására hatékonyan tarol és egy-egy kilyukasztott akvárium is hatásos lehet néha.

ECTS 2002: Splinter Cell

A játékmenet pályákra és küldetésekre osztott, a játékban szereplő négy ország 26 pályáján összesen 14 küldetés vár a játékosra. A várható végigjátszási időt 15 órára saccolták a fejlesztők, ami első látásra nem tűnik túl soknak, de a látottak alapján mindenképpen remek szórakozást ígér (és gondoljunk arra, hogy a Max Payne-ben se volt sokkal hosszabb a tiszta játékidő). Többjátékos mód egyelőre biztosan nem kerül a játékba és a később kihozott multiplayer kiegészítést sem tartják túl valószínűnek a fejlesztők, mivel elmondásuk szerint nehéz lenne beilleszteni a játékba. A PC-s és a konzolos változatok - az irányításbeli különbségeken kívül - gyakorlatilag megegyeznek majd. A PC-s játékra a karácsonyi időszakban számíthatunk. ■

ECTS 2002: Splinter CellECTS 2002: Splinter CellECTS 2002: Splinter Cell
Tom Clancy's Splinter Cell
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Tom Clancy's Splinter Cell

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló