Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Divine Divinity

Ha nem is mai grafikával, de remek történettel jelent meg a Larian akció-RPG-je.

2002.10.15. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

A Larian Studios új játéka egy izommetrikus nézetű akciójáték, szerepjáték elemekkel. Tudom, hogy sokan ezt már szerepjátéknak nevezik, de nem teljesen igaz rá az sem. Szerencsére a Diablo sorozattal ellentétben a Divine Divinity-ben sokkal inkább eltértek a szerepjáték felé, így, bár inkább a kevésbé akció-orientált RPG-kért rajongok, kellemes meglepetést jelentett, és rengeteget játszottam vele.

Divine Divinity

A játéknak remek és összetett története van, nem csak annyi hogy menjél és öld le a szörnyeket. Az alap sztori eleinte kissé bugyutának tűnik, de később kiderülnek a részletek is, és így érthetővé válik.

A játékot többféle karakterrel is végigjátszhatjuk. Van varázsló, harcos és tolvaj is, férfi és női változatban is. A legfőbb különbség közöttük az induló képzettségekben és tulajdonságokban van. Ezek a főbb tulajdonságok az Életerő, a Mana, az Erő, az Ügyesség, az Intelligencia és az Egészség. Mivel a fegyvereknek és a páncéloknak vannak tulajdonságbeli megkötései is, tehát csak egy bizonyos értéknél magasabb tulajdonsággal lehet őket használni, így ajánlatos még a varázslónál is fejleszteni az erőt és az ügyességet, főleg, hogy a mana sem tart örökké.

Divine Divinity

A harcos az erőember, fegyverével töri magának az utat. Nem csak erejével és harci tudásával jeleskedhet, hanem megtanulhat varázslatokat is, és varázstárgyakat is alkothat saját maga megsegítésére. Különleges képességével az őt körbe vevő ellenfeleket tudja egyszerre támadni egy körbepördüléssel. A tolvaj az árnyékban rejtőzés, az orvtámadások és a csapdák, zárak embere. Ő is megtanulhat szinte mindent, fő fegyvere mégis a tőr, a lándzsa és az íj. Fegyvereit mérgezheti is. Különleges képessége a lopakodás, mely sok helyzetben az életét mentheti meg. A varázsló egyértelműen a mágikus tudományokra szakosodott. Tud a megsegítésére lényeket is idézni, de nem jön rosszul néha a harci tudás sem, ha elfogy a mana. Különleges képességével helyet tud cserélni egy ellenféllel csata közben.

A képzettségrendszer is kellően összetett és hasznos. Minden képzettségnek öt fokozata van, és ezek a megfelelő szint eléréséhez vannak kötve. Minden egyes fokozattal erősebb és használhatóbb lesz a képzettség. Mindhárom kasztnak külön képzettségei vannak, de a többiekét is meg tudják tanulni.

Divine Divinity

A fegyverek és a páncélok között vannak olyanok, melyeknek van charm tulajdonsága. Attól függően, hogy ez az érték mekkora, több mágikus tulajdonságot is adhatunk neki. Ehhez kell a megfelelő képzettség ismerete és a bele való ékkő is. Mivel a képzettségnek öt szintje van, maximum öt ékkövet tehetünk bele a tárgyakba is.

Fontos szerepet kap a játékban a Reputation paraméter is, mely a népszerűségünket mutatja. Ha magas ez az érték, akkor több információt tudhatunk meg és a boltokban olcsóbban vásárolhatunk. A növelésének a legegyszerűbb módja, ha sok küldetést teljesítünk.

Divine Divinity

A történet egy kezdetben érthetetlen jelenetsorral kezdődik, melyben pár ember meg akar ölni egy angyalszerű lényt. Az angyal ellenben kicselezi őket, három részre osztódik és elmenekül. A felszínre törő egyik ilyen lény pont eltalálja hősünket. Az ébredésünkkor egy kis faluban találjuk magunkat, ahol gyógyítók laknak. Ők azonnal több küldetéssel is ellátnak minket, mivel a vezetőjük megőrült és a gyógyító forrás ereje is elapadt. Persze már itt is kapunk kisebb feladatokat a közösség tagjaitól, melyek javíthatják, esetlegesen ronthatják a megítélésünket.

Ha az ottani feladatokkal végeztünk, akkor útnak indulhatunk az orkoktól hemzsegő vidéken át, hogy kalandokat keressünk, és megtudjuk miért neveznek minket Marked One-nak. Hamarosan találkozunk egy öreg varázslóval, aki sok mindent tisztáz majd nekünk és sok más kérdést is felvet. A végkifejletig rengeteg kaland várja a játékost, sok csata és rengeteg érdekes feladvány.

Divine Divinity

A történet főszálán kívül persze sok más küldetés is vár ránk, melyeket nem kell megoldanunk, de ajánlott, mivel jó felszereléseket és sok tapasztalati pontot kaphatunk utánuk. Aki a sok csatát szereti az sem fog csalódni a játékban, hisz ellenfél van bőven, de sok esetben a belátásunkra van bízva, hogy megöljük őket vagy sem.

A játék grafikája nem igazán a mai szintnek megfelelő, bár a varázslatok jól néznek ki és a karakteren is azonnal meglátszik, ha a felszerelésünk megváltozik. Az ellenfelek ábrázolása változatos, nem csak a színükben, méretükben térnek el, hanem komolyabb eltérések is akadnak. Az első találkozás az óriás orkokkal okozhat meglepetéseket például.

Divine Divinity

A játék hangjai jobban sikerültek. A zene változatos és kellemes, nem unalmas hosszú távon sem. Minden varázslathoz más hangeffektus tartozik és a szörnyek hangjai is jók.

A játék összhatása nagyon kellemes. Sok izgalmas és fordulatos kaland jellemzi és a történet is magával ragadó. Néha a főbb ellenfelek túl erősek, de az újabb frissítésekben ezen már javítottak kicsit. A Diablo sorozat minden rajongójának ajánlom és azoknak is, akik szeretik a jó kalandjátékokat. ■

értékelés

Divine Divinity

Pozitívumok
  • Jó történet és szerepjáték rendszer
Negatívumok
  • Néha kicsit egyhangú
  • Túl erős főellenfelek
Minimális rendszerigény: Pentium II 450, 128 MB RAM, 2,5 GB HDD
8,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 9
Divine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine DivinityDivine Divinity
Divine Divinity
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Divine Divinity

hozzászólások (14)

Gáborka
Gáborka 2003.01.12. 15:11
Helló
Én már a végére jutottam, viszont miután megölöm az utolsó ellenfelet nem történik semmi, nem veszi teljesítettnek a feladatot.
Ha valaki tudja hogy mit kell itt csinálni akkor írja már meg.
OTHIS
OTHIS 2003.01.16. 14:22
Szerintem is furcsán van vége. Nekem nem is sikerült elolvasni mit ír ki a küldetés teljesítéséhez, mert egy kis vége film után kilépett a játékból. Az egészben az zavar a legjobban , hogy nem lehet mégegyszer végigjátszani nehezebb szinten. (a la Diablo)
Ha netalán tudja valaki , hogy lehet ugyanazzal a karakterrel mégegyszer nekikezdeni, írja meg.

köszi előre is
Rommel
Rommel 2003.01.21. 21:43
Magyarítás van már hozzá skacok?
Rommel
Rommel 2003.06.13. 11:01
Szóval még nincs:-(
Rommel
Rommel 2006.11.29. 01:47
már van.
ajánlott olvasnivaló