25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Tron 2.0

A nyolcvanas évek klasszikus sci-fije számítógépünkön folytatódik.

Írta: Blade Runner 3 hozzászólás

1982-ben, még bőven a 8 bites számítógépek korszakában készült egy Disney film, TRON címmel, mely az elsők között próbálta áttörni a számítógépes grafika és valós szereplők közötti falat. Az akkor technológia kezdetlegessége miatt a sztorit egy elképzelt virtuális, az akkor technológiákkal és gépekkel generálható világba helyezték, ahol gonosz számítógépprogramok harcoltak a hős ellen, aki a számítógépes világ kellős közepébe csöppent. Az ötlet jó volt, ám a film nem váltotta be a hozzá fűzöt reményeket, annak ellenére, hogy a legtöbb mai 30-40 éves nosztalgiával emlékszik vissza a filmre és a hozzá íródott számítógépes játékok legtöbbjére. Ezek a játékok persze magukban hordozták az akkori technológia korlátait. A film langyos fogadtatása miatt 2 évtizedet kellett várni, míg a filmstúdió végül a folytatás mellett döntött, ha formabontóan ez a folytatás nem is ölt (legalábbis egyenlőre) film formát. Ehelyett a stúdió vezetősége úgy határozott, hogy egy külső céget bíz meg azzal, hogy egy számítógépes játék keretében dolgozzák fel a témát. A feladatot a jónevű Monolith cég kapta meg. Ők már olyan sikeres játékokkal büszkélkedhettek, mint például a No One Lives Forever két része, a Shogo: Mobile Armor Division, vagy az Aliens versus Predator 2.

A játék, a fejlesztő cég többi termékéhez hasonlóan FPS lesz, és a látványosság biztosítéka a NOLF2-ben már bemutatkozott legújabb Triton játékmotor, amely lélegzetelállító részletességgel képes a 3D-s világokat a játékosok képernyőire varázsolni. A játék kifejezetten felnőttkorú FPS megszállottak részére készül, a tervek szerint RPG elemekkel fűszerezve és nem lesz benne semmiféle aranyos kis barika vagy nyuszika, amit amúgy egy Disney cimkés játéktól elvárna az ember

A játék 20 évvel az eredeti történet vége után kezdődik, amikor az eredeti filem egyik szereplője még mindig a számítógépbe a személyiséget bedigitalizáló technológián dolgozik, ami akkor veszett el, amikor TRON szétrombolta a zsarnok Master Control Programot. Maga a játék a biztosíték arra, hogy a technológia újraélesztése végül is sikerül neki. Ennyi talán elegendő is a játék sztorijáról.

Maga a játék - annak ellenére, hogy egy számítógép virtulis világában játszódik - elég konzervatív módon ábrázolja majd a környezetet. Mindezt persze annak érdekében, hogy a játékos ne érezze teljesen elveszetten magát, amint a virtuális világban bolyong. Így például a játék egyes helyszínei fantáziadús, a valóságban létező számítógépes egységek, programok neveit kapták, de megvalósításukban már valóságos helyszínekre emlékeztetnek. Ilyen például egy internet kapcsolat, ami egy forgalmas utcára emlékeztet, vagy egy firewall, amely rácsszerűen jelenik meg, és a mögötte elhelyzett adatbázisokat védi, hasonlóan egy kirakatot védő rácshoz. Egy ilyen virtuális világban ne számítsunk arra, hogy közönséges pisztolyokkal vagy lángszórókkal fogunk harcolni. A fegyverek helyett eljárásokkal harcolunk, amelyek az előrehaladásunk során még fejlődnek is. Ne ijedjünk meg attól, hogy eljárásokat kell majd használnunk, ugyanis a játék során ezek a fegyverek ugyanúgy használandók majd, mint ahogyan azt az eddigi klasszikus FPS-ekben már megszoktuk. A célkeresztet rávisszük az ellenségre, és a kiválasztott „eljárással” lelőjjük. Ha jól céloztunk és elég erős fegyvert használtunk, akkor az ellen szépen kifekszik. :-) A szokásos FPS harcok mellett más jellegű feladatokat is meg kell oldani a játékosnak előrehaladása során, így pl. gonosz „motorosok” ellen kell versenyeznie, diszkekkel kell dobálóznia, stb. Aki látta már a filmet, az nagyjából tudja, mire számíthat. Persze nemcsak ellenségek lesznek a játékban, hanem barátságos programok is kószálnak TRON világában, akik segítik a hősünket abban, hogy a feladatát végrehajtsa.

Eddig persze csak az egyszemélyes játékról beszéltem. A fejlesztők nem csak a magányos játékosokra gondoltak, így beleépítettek a játékba jó néhány multiplayer pályát is, ahol a leendő játékosok egymás ellen is kipróbálhatják ügyességüket. Sajnos technikai problémák miatt a játék legtöbb speciális feladata nem kerülhetett be a többjátékos részbe, gyakorlatilag csak a klasszikus FPS lövöldözős részek maradtak benne. Szerencsére a fejlesztők azokra (a gondolom kevesekre) is gondoltak, akik nem szeretik a barátaikat virtuálisan halomra lőni, ezért a multiplayer részbe olyan lehetőséget is beépítettek, ahol a játékosok együtt harcolhatnak a mesterséges intelligencia által vezérelt ellenség megsemmisítése érdekében. Miután a játék még erősen fejlesztés alatt áll, ezért remélhetőleg újabb elemekkel fog majd bővülni a többjátékos lehetőségek sora.

A játék a tervek szerint valamikor 2003 első felében készül el. Minden FPS és főleg a Monolith játékok rajongóinak kötelező darab lesz, de remélhetőleg a nosztalgiázni vágyó ma már 30-40 éves, még a klasszikus TRON játékokon felnőtt egykori játékosok figyelmét is fel fogja kelteni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Tron 2.0

Platform:

Fejlesztő: Monolith Productions

Kiadó: Buena Vista

Forgalmazó: Automex

Megjelenés: 2003. szeptember

Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 500 MHz, 256 MB RAM, 32 MB-os T&L videokártya, 2,4 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

darkforce
darkforce [2151]
Hát, ez valami eszméletlen =)

Ilyesmi játékot már láttam, csak nem emlékszem mi a címe, valami hacker vagy és fps környezetbe kell lelőni az ellenséget, de valami eszméletlen hülyeség volt, még a megvalósitás is tré, nemtudom ez mennyivel lessz jobb =) Nem kerül bele a várólistám első 10 helyezettjébe =)
hriszto
hriszto [7565]
Ha jól emlékszem anno a film is jó volt. A játék meg az általam látott képek alapján jól fog kinézni.
The Lord
The Lord [3553]
Ez a játék konkrét lesz.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)