Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Physikus

Egy színvonalas fizikai oktatóprogram kalandjáték minőségben, teljes magyar verzióban.

2003.01.18. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Valószínűleg vannak, akik még emlékeznek a Sierra egyik régi point-and-click kalandjátékára, a mely a Castle of Dr. Brain címet viselte. Ebben a programban egy kastélyban bóklászhattunk, és különböző logikai feladványokat megoldva juthattunk keresztül az akadályokon. Tulajdonképpen ezt a játékot keresztezte egy német cég a Myst-jellegű kalandjátékok renderelt grafikájával, miközben a logikai feladványokat fizikai témájú problémákra cserélte, és így szültetett meg a Physikus. Aztán gondolt egyet az egyik hazai forgalmazó, és elkészítette a program szinkronizált változatát, így nemrég teljes magyar nyelven is lehetőségünk van a fizika öt témakörének játékos tanulására.

Physikus

A Physikus háttértörténete szerint egy meteor-becsapódás miatt leállt a Föld forgása, így az egyik oldalon jéghideg, a másikon pedig forróság uralkodik. A mi feladatunk, hogy megmentsük az emberiséget a pusztulástól, és egy szigeten elindulva megtaláljuk, mivel indíthatjuk újra a forgást. Ebben segítségünkre lesz a kezdés után nem sokkal talált hordozható számítógép is, amelyben a következő öt fizikai témakörről olvashatunk magyarázatokat (ezeket akár fel is olvastathatjuk), interaktív kísérletekkel fűszerezve: fénytan, mechanika, hangtan, elektromosság és hőtan.

A játék teljesen úgy működik, mint egy Myst stílusában készült kalandjáték, azaz megjelenik előttünk egy renderelt 3D kép, melynek némelyik területén a kurzor más alakúra változik, így segítségével navigálhatunk, felvehetünk tárgyakat, vagy használhatunk különböző dolgokat. A feladványok között olyanra számíthatunk, mint például a megfelelő súly elkészítése egy hordó csigarendszerrel történő felemeléséhez, vagy a szükséges áramerősség generálásához illő ellenállás beállítása egy kapcsolásban. A tárgyakat mindenfele elszórva találjuk meg, így biztosított az is, hogy eleget fogunk bolyongani a szigeten. Ez mondjuk néha zavaró is lehet, főleg, ha nem szúrtunk ki valamit első alkalommal, amikor egy helyszínen jártunk, de gyakorlatilag sok esetben erről szólnak a kalandjátékok :).

Physikus

Érdekes alapötlet, szép és igényes kivitelezés, előbb-utóbb megunható mászkálás, valamint agyafúrt – néha kicsit túlzottan is összetett – feladványok a jellemzői a Physikusnak. Egy színvonalas, teljesen magyar nyelvű szoftver, mely a manapság oktatójátéknak titulált programok közül mindenképpen kitűnik. Ráadásul az ára is töredéke a ma megszokott játékáraknak. ■

PhysikusPhysikusPhysikus

hozzászólások (15)

Colys
Colys 2005.12.29. 21:03
szasztok!!!!
a physikusban kéne egy kis segítség ha tudtok....:-P
hol lehet még találni 4 kg vasat?
ha tudtok segíteni előre is köszi:-):-):-):-):-):-):-):-):-D
Colys
Colys 2005.12.29. 21:11
nincs ötletetek?
Colys
Colys 2005.12.29. 21:13
fosss játék nem lehet benne tovább jutni bammeg:,-(:,-(:,-(:,-(:,-(:,-(:,-(:,-(:,-(:,-(:,-(:,-(
somesz
somesz 2006.01.30. 17:21
nekem magyarítás kéne, mert németül van meg.:,-(
steve2
steve2 2006.07.11. 17:23
Nekem is ez a problémám, kérlek segíts. Köszi
ajánlott olvasnivaló