Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Év játéka 2002

Kiértékeltük szavazataitokat, megszületett a döntés a 2002-es év díjairól.

2003.02.01. 00:00 | szerző: PC Dome | Egyéb

Január végén lezártuk a 2002-es év legjobb játékaira vonatkozó szavazásunkat. Rengeteg, 2000-nél is több értékelhető szavazat érkezett be a rendelkezésre álló idő alatt. A kategóriák legtöbbjében az eredmény igazából nem nevezhető meglepőnek, ha előre borítékoltuk volna a várható eredményt, nem sokat tévedtünk volna, a tévedés pedig csak két kategória igen szoros küzdelmének eredménye lett volna. Mint egy évvel ezelőtt, most is csak azon kategóriákban osztunk szerkesztőségi különdíjat, ahol a munkatársak véleménye különbözik a köz akaratától, vagy annyira szoros volt a verseny, hogy a második helyezett is megérdemel díjat. Meg kell még említeni, hogy - amint ezt a szavazás bevezetőjében is írtuk - csak olyan játékokat neveztünk a szavazásra, amelyeket magazinunkban - a kiadó vagy a forgalmazó jóvoltából - be is mutathattunk a 2002-es év során magazinunkban, valamint a tavalyi évben jelentek meg hazánkban. Ennek a döntésnek fő indoka, hogy furcsa lenne olyan játéknak ítélni egy díjat, amivel szerkesztőségünk nem is játszhatott.
Ezúton is köszönjük, hogy a többség segítette munkánkat azzal, hogy a statisztikai kérdésekre is válaszolt. De talán nem is érdemes tovább szaporítani a szót, lássuk inkább az eredményeket, kategóriánként! (A százalékok minden esetben az abban a kategóriában értékelhető szavazatok számához viszonyított eredményeket mutatják.)

FPS - First Person Shooter

A sok színvonalas akciójáték miatt kettébontottuk a kategóriát, FPS és TPS csoportra, és ennek megfelelően hirdetjük az eredményt is. Elsöprő fölénnyel, a szavazatok közel felével nyert az Electronic Arts kiadásában megjelent Második Világháborús FPS, de a harmadik pozíciót is egy hasonló témájú EA játék foglalja el. A dobogó második helyén álló UT2003-ra sokan vártak, és sokak pozitívan is vélekednek róla, azonban ez nem volt elég ahhoz, hogy a mezőny élére ugorjon.
1. Medal of Honor: Allied Assault (Electronic Arts) - 45,1%
2. Unreal Tournament 2003 (Infogrames) - 19,1%
3. Battlefield 1942 (Electronic Arts) - 12,9%

TPS - Third Person Shooter

Ez volt az a kategória, ahol a legnagyobb versenyre számítottunk. Ez be is jött, hiszen a GTA3 és a Mafia az utolsó pillanatig fej-fej mellett haladt, nem sok szavazat választja el a kettőt egymástól. A szavazás lezárásakor a GTA3 volt előrébb, így az olvasói díjat ennek adjuk, a szerkesztőség díját pedig a Mafia kapja, az is éppúgy megérdemli az elismerést, mint a Take 2 másik játéka. A harmadik helyre került Jedi Knight II: Jedi Outcasttal kapcsolatosan többen felvetették, hogy az inkább FPS. Legjobb talán az lett volna, ha mindkét csoportba belekerül, de a versenytársakat figyelembe véve nem alakult volna jobban a helyzete úgy sem.
1. Grand Theft Auto III (Take 2) - 36,5%
2. Mafia: The City of Lost Heaven (Take 2) - 35%
3. Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (Activision) - 19,5%

RPG

Míg kalandjátékból tulajdonképpen nem is jelent meg semmi a hazai piacon, RPG-ből elég szép termés volt, és itt is sok színvonalas programot láthattunk. Ezt tükrözi a szoros lista is. A BioWare NeverWinter Nights játéka minimális különbséggel végül legyőzte nagy konkurensét, a Morrowindet, míg a Dungeon Siege csak a szavazás második felében jutott dobogós helyre. A szoros befutó ellenére nem osztunk ebben a kategóriában szerkesztőségi különdíjat, mivel RPG-szakértő munkatársaink véleménye igencsak megoszlik.
1. NeverWinter Nights (Infogrames) - 23,4%
2. The Elder Scrolls III: Morrowind (Ubi Soft) - 22%
3. Dungeon Siege (Microsoft) - 21%

Sport

Ez a kategória az elmúlt években nem sok meglepetést okozott, ismét 50% feletti szavazattal győzött az EA aktuális focijátéka. A második helyen ezúttal egy gördeszkás játék áll, utánozva az előző rész két évvel ezelőtti hasonló helyezését.
1. FIFA Football 2003 (Electronic Arts) - 52,1%
2. Tony Hawk’s Pro Skater 3 (Activision) - 23,6%
3. NBA Live 2003 (Electronic Arts) - 12,9%

Autóverseny

Nem egy népes csoport volt az autós játékoké, a nyertes - a legújabb NFS játék - pedig a szavazatok közel két harmadát szerezte meg. Ezek szerint a közízlés inkább a látványos grafikát, mint a maximális realizmust értékeli, de ez azt hiszem, érthető. (Sokan hiányolták a RalliSport Challenge-et, ebből azonban csak 1-2 hete kaptunk tesztpéldányt, így sajnos ki kellett hagynunk a szavazásból.)
1. Need for Speed: Hot Pursuit 2 (Electronic Arts) - 64,5%
2. GP4 (Infogrames) - 15,9%
3. F1 2002 (Electronic Arts) - 14,3%

Stratégia

Nagy fölénnyel került első helyre a Blizzard hosszú ideig várt, és tavaly végre befejezett stratégiai játéka, a Warcraft III, azonban a hazai Digital Reality újabb űrstratégiájának se kell szégyenkeznie, olyannyira, hogy a Haegemonia-nak ítéltük a kategória szerkesztőségi díját.
1. Warcraft III - Reign of Chaos (Vivendi) - 45,4%
2. Haegemonia: Az Univerzum Légiói (Digital Reality) - 23,6%
3. Heroes of Might and Magic IV (3DO) - 12,3%

Év játéka

Az általános év játéka díj eredménye tulajdonképpen meglepetés lett: annak ellenére, hogy kategóriájában - minimális előnnyel ugyan, de - legyőzésre talált a Mafia, a végeredménye azt mutatja, hogy az összes 2002-es játék közül mégiscsak ezt kedvelték többen. A cseh fejlesztésű játék mérföldekkel előzte meg vetélytársait, a harmadik helyezett MoHAA-ra már csak mindössze feleannyian szavaztak. Látszik, hogy az akciójátékok uralják a piacot továbbra is, de ezeket elég szorosan követik a stratégiai játékok is.
Az első öt hely a következőképpen alakult:
1. Mafia: The City of Lost Heaven (Take 2) - 19%
2. Grand Theft Auto III (Take 2) - 11,9%
3. Medal of Honor: Allied Assault (Electronic Arts) - 9%
4. Warcraft III - Reign of Chaos (Vivendi) - 6,8%
5. Haegemonia: Az Univerzum Légiói (Digital Reality) - 5,6%

DVD

Folyamatosan bővül magazinunk DVD rovata is, ehhez kapcsolódóan döntöttünk úgy, hogy ez évben meghirdetjük a legjobb DVD filmnek járó díj szavazását is. A szavazók közel fele élt is a lehetőséggel. Már az első napokban látni lehetett, hogy a nyertes egyértelmű: A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége című nagyszabású film DVD változata nyeri el díjunkat. Sokan szavaztak kifejezetten a 4 lemezes extra változatra, azonban a többség nem jelezte ezt, így a díjat a két kiadásnak együttesen adjuk. (Különösen, hogy a 4 lemezesre érkezett szavazatok önmagukban elegendőek lennének a második helyre.)
1. A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége - 44%
2. Star Wars - A klónok támadása - 6,3%
3. Pókember - 6%

Ezek voltak tehát a 2002-es év legjobb játékai, valamint legjobb DVD filmjei - a Ti szavazataitok és szerkesztőségünk véleménye alapján. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy a PC-s játékok piacán elmúlt évben is találtunk sok igen színvonalas alkotást, és annak ellenére, hogy a konzolok nemzetközileg egyre nagyobb tért hódítanak maguknak, még nem kell leírni a PC-s játékszoftver-piacot. Zárásul ismételném az előző évi összefoglalóink végét: ezúttal is kíváncsian várjuk, hogy alakul a következő 12 hónap, mely játékok kaphatják a 2003-as díjakat, megjelennek-e az idénre ígért programok, és lesz-e valami átütő sikerű játék a következő év során. ■

hozzászólások (12)

Peeter
Peeter 2003.02.01. 22:13
Én a 10,8-ba vagyok:)
De ezt nagyon nem értem:nem csak itt,de máshol se lett benne a legjobb gamek között a FF.Az egy méltatlanul elfeledett game....
Azon lepődtem még meg,hogy az UT2k3 csak az FPS-nél ütött.Pedig részemről Game of the year.
Redbecks
Redbecks 2003.02.02. 04:15
Hát, nagyjából mindennel egyetértek, kivéve, hogy a maga kategóriájában a GTA 3 megelőzte a Mafiát. Szoros volt, de szerintem a Mafia jobban megérdemelte volna a győzelmet. Sokkal jobban össze van rakva a játék, képileg, hangialg, a storyról nem is beszélve. De azért az Év játéka címet elhódítta a Mafia!
Madmartigen
Madmartigen 2003.02.02. 10:04
Hát... Nekem két nagy csalódásom volt.. AD1: a Morrowind nyugodtan mehetett volna elsőnek is, AD2: A Jedi Outcast meg nem volt sehol.. Pedig igazán megérdemelte volna. Grafikailag mindenképpen etalon, de úgy általában is egy rohadt jó játék.. Nagyon sajnálom a szerencsétlent..

(előre leszegezem hogy teljes mértékben Mafia fan vagyok) De szerintem ezzel minden rendbe volt. A GTA3 is megérdemelt egy díjat, mert hát valljuk be őszintén ő volt az első (és bár a 2 játéknak teljesen más a hangulata) a Mafia mégis csak egy klón. (sokak szemében) Az is igaz hogy a GTA3 rögtön belopta magát a szívünkbe a rádió adóival, vagy az aranyosan integető prostikkal.. De ezt nem nevezhetjük igazi újitásnak a stílus számára, mert egy Mafia tipusu játékba ez nem illene oda.

A lényeg a lényeg: Mindkét játéknak meg van a maga hangulata.
vally
vally 2003.02.02. 11:18
AZ én szivem a Hitman 2 ért fájt...
Allanon
Allanon 2003.02.02. 17:11
Ezt az eredményt én is megjósoltam volna, mert ugyanazokra szavaztam ami nyert.
ajánlott olvasnivaló