25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Meghívás egy gyilkos vacsorára

Neil Simon 1976-os vígjátéka, nagyszerű szereposztással és fordulatos történettel, hamarosan már DVD-n is.

Írta: mogyoro [UG]

Ismét a boltokba kerül egy (Magyarországon nem annyira ismert) klasszikus vígjáték 1976-ból, a Meghívás egy gyilkos vacsorára. Nem először láttam most a filmet, s nagy valószínűséggel nem is utoljára, hiszen egyik személyes kedvencemről van szó. Átlag kétévente érdemes megnézni, újra élnek a poénok, s a néző ismételten fetreng a nevetéstől.

Meghívás egy gyilkos vacsorára

Neil Simon vígjátékában olyan szereplőgárdát hoztak össze, amilyen sztárdömpingről a mai producerek csak álmodhatnak: David Niven, Peter Sellers, Peter Falk, Alec Guiness, Maggie Smith. Mindegyik színész hozza a saját karakterét, amit megszokhattunk filmjeiből. Ez alól Alec Guiness a kivétel, akiben nem ismertem fel a Híd a Kwai folyón főszereplőjét, a Csillagok háborúja Obi-Wan Kenobiját, de ez inkább a maszkmesternek köszönhető.

A film alapsztorija, hogy Lionel Twain meghívja a világ öt legjobb nyomozóját vacsorára, ahol bejelenti, hogy éjfélkor valaki az asztalnál ülők közül meg fog halni 12 késszúrás által. A történetről többet nem árulok el, mert aki először nézi, azt megfosztanám pár érdekes csavartól.

A meghívott vendégek mind paródiák a XX. század krimijeinek leghíresebb nyomozóiból, így össze tudjuk hasonlítani, hogy nyomozná ki ugyanazt az esetet Charlie Chan, Miss Marple vagy Poirot. Karikatúraszerűen láthatjuk viszont kedvenc nyomozóinkat, élvezhetjük, hogy csipkelődnek egymással.

Meghívás egy gyilkos vacsorára

A DVD-nek köszönhetően megtudtam, hogy a film felirattal éppen annyira élvezhető, mint szinkronnal. Na jó, ez a mondat ne tévesszen meg senkit, a DVD-n csak a felirat található, de, mint mondtam, nem először láttam a filmet. A 19 választható feliratból a 14. volt a magyar, a héber, arab, norvég, s pár ismeretlen – talán mongol, ógörög, egyiptomi hieroglifák – után. (A menüben kicsit eldugott helyre került a magyar felirat kiválasztása, így bolyongtam egy sort, mire ráleltem.)

Extrákkal nem halmoz el minket a kiadó. Három előzetes (ebből egy a filmé), jelenetválasztás, és egy Neil Simon interjú található a lemezen, amikhez a magyar feliratot már egyáltalán nem lehet választani.

A hang sem erősíti a DVD-t. Sztereóban élvezhetjük végig a filmet, de legalább nem recseg. A kép ellenben teljesen tiszta, nem érezni, hogy lassan harmincéves filmet nézünk. Talán az ilyen típusú filmek kedvéért hozzák vissza a VCD-t a forgalomba. Így – sajnos – csak a fanatikus gyűjtők fogják megvenni ezt a mai napig is élvezhető és érthető vígjátékot, pedig a könnyed szórakozást kedvelőknek kihagyhatatlan.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Meghívás egy gyilkos vacsorára
  • Meghívás egy gyilkos vacsorára
  • Meghívás egy gyilkos vacsorára
  • Meghívás egy gyilkos vacsorára
  • Meghívás egy gyilkos vacsorára
  • Meghívás egy gyilkos vacsorára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!