Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Jelek DVD

Egy közepes film az idegenek érkezéséről, tartalmas extrákkak kiegészítve.

2003.03.25. 00:00 | szerző: mogyoro [UG] | DVD

A kiejthetetlen nevű, indiai származású rendező, M. Night Shyamalan harmadik világsikerű filmjéről, a Jelekről szívem szerint nem nagyon beszélnék. Ennek oka, hogy a Hatodik érzék után már a Sebezhetetlen is csalódás volt, s a Jelekben sem kaptam meg azt, amit Shyamalan-tól elvártam: valami újat, valami egészen mást, mint a filmtörténetben eddig a hasonló témájú filmektől kaptunk. Igaz, a rendező be is vallja, hogy Hitchcock Madarak, Spielberg Harmadik típusú találkozások és Romero Az élőhalottak éjszakája filmeket próbálta meg követni. Azért azt el kell ismernem, hogy nem egy „B” kategóriás filmről van szó.

Jelek DVD

A Jelek cselekménye szépen ki van dolgozva, a feszültség folyamatosan nő, s a néző nem tudhatja, mi is lesz a történet vége. Ó, az a vége, az nem kellett volna! Az extráknál, a „hogy készült az űrlény” résznél elmondják, milyen nagy gondot fordítottak a lény mozgásának, kinézetének megtervezésére, s eddig, akivel beszéltem, s látta a filmet, egyetértett velem abban, hogy a lény – az invázió utáni megjelenésekor – inkább röhejes volt, mint ijesztő, félelmetes. S talán ezért lett bennem negatív visszhangú a film, hiszen addig élvezetes, kellemesen adrenalinszint-növelő volt.

A Jelek DVD-je extrákban bővelkedik, s van egy nagy előnyük: feliratosak. Ellenben a kölcsönzői változatról lemaradtak, így, akit érdekel, annak egy megvásárolható DVD-t kell megnéznie. De megéri, hiszen elég szép extra gyűjtemény van a lemezen.

Jelek DVD

A „hogyan készült” csoportot, mely tartalmazza a rendezői és főszereplői riportokat is, hat részre osztották: Keresés a jelek után; A jelek megrajzolása; Így készült a film; A film effektjei; Jelek: a zene; Teljes körök. Itt nem csak kisebb kulisszatitkokat tudhatunk meg, hanem meghallgathatjuk, ahogy a rendező dicséri Gibsont, Joaquin Phoenix és a két gyermekszínész (Rory Culkin, Abigali Breslin) játékát, és isteníti magát, A két színész kölcsönösen isteníti a másikat és a rendezőt, elmondják, hogy néha milyen nehéz volt is a gyermekszínészeket túljátszani, a gyermekek meg dicsérik egymást. Azért a rendező beszél a legtöbbet, s hogy a körülbelül egy órát kitöltse, gyakran ismétli magát. De ezeket megszokhattuk már.

Érdekesebb az 5 – jogosan – kimaradt jelenet, amelyekből némely felesleges – halott madár –, vagy a filmet teljesen komolytalanná tette volna – padlásajtós jelenet és harmadik történet. Az extrákban felhasználták a film storyboardját is: az egyik fontos jelenetet nézhetjük meg, váltogatva a képregényszerű rajz és a film között. Sőt, beállíthatjuk, hogy a zene, az effektek vagy a kevert változat szóljon közben hangnak. Lezárásnak megnézhetünk egy jelenetet a még kamasz rendező első „idegenes” filmjéből.

Jelek DVD

A Jelek DVD igen furcsa lett, s ezért az értékelés is kicsit nehéz! A lemez extrái jobbak, mint a film. Ez elég sajnálatos, mert kellenek az extrák, de egy DVD-t elsősorban a film miatt vásárol meg az ember. A tékásom szerint, ha dupla lemezes egy DVD, sokan nem is kérik a második lemezt, ezért vagyok kénytelen a teljes értékelést a film miatt az átlag alá vinni. ■

Jelek DVDJelek DVDJelek DVDJelek DVDJelek DVDJelek DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló