25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

A Raven egy újabb jedis FPS-en dolgozik, mely őszre várható.

Írta: Gerry 46 hozzászólás

„Az erő legyen veled!” Oly sokszor halhattuk már eme klisét, és milyen érdekes, hogy pont a kitalálóin nem érvényesül - George Lucasra és szoftverfejlesztő és -kiadó cégére, a LucasArts-ra az utóbbi időben sok dolog igaz, csak az nem, hogy velük van az erő. Eltekintve az Episode I és II igen halovány mivoltától, a fent említett cégre is alaposan rájárt a rúd mostanság. Amikor 1999-ben ráálltak a populáris - ergo igénytelen - játékok gyártására, az addig igen jó nevű LucasArts csillaga egy Birodami Cirkáló sebességével száguldott a mélybe. Már-már elveszettnek látszott a cég, mikor is az utóbbi 1-2 évben igen ígéretes fejlesztéseket jelentettek be. Ezek közül az első fecske, a Jedi Knight 2: Jedi Outcast mintegy egy évvel ezelőtt jelent meg, s hozta rendbe a cég megtépázott hírnevét. A széria azóta - legalábbis remélhetőleg - folytatódik: a Galaxies az eddigi infók alapján egy igen remek MMORPG lesz, a BioWare berkeiben készülő Knights of the Old Republic is alighanem tarolni fog, és több mint ígéretes a Full Throtte: Hell on Wheels is, mely a valaha igen népszerű kalandjáték második része. Cikkem alanya azonban a Raven Softvare boszorkánykonyháján készülő Jedi Academy, mely alighanem nem egy „Hónap játéka” díjat fog besöpörni idén ősszel.

A Jedi Knight játékok esetében már megszokhattuk, hogy főhősünk a kissé öntörvényű jedi, Kyle Katarn, aki az ügyeletes jófiúk szerepe szerint megmenti a galaxis a fenyegető veszélytől. Ezúttal azonban új héroszt kell köszöntenünk, köszöntsük hát nagy tapssal Őt! Mielőtt az előző mondat után bárki is elkezdené latolgatni az amúgy megnyugtatóan alacsony intelligenciahányadosomat, közlöm: hősünkről jelenleg annyit lehet tudni, hogy abszolúte kezdő a világmegmentés rögös pályáján, hiszen még csak a nem túlzottan imponáló a „Padavan” titulust mondhatja magáénak.

Ennek legfőbb oka az, hogy a Raven megadja a nagybetűs Választás jogát a játékosnak, hiszen karakterünknek nemcsak a faját (jelenleg az ember, twi’lek, rodian hármas biztos), hanem nemét, ruházatát, és fénykardjának a színét is megválaszthatjuk, így értelemszerűen nem lehet előre kidolgozni a teljes életrajzot.

A történetről mindezidáig érdemi információ még nem szivárgott ki, de a beavatottak már tudni vélik, hogy ismételten az Erő sötét oldala munkálkodik a háttérben, tehát lehet püfölni az ellenszenves arcszerkezetű jedi, és sith lovagokat...

Amit viszont már tudni lehet, az az, hogy a mozgástechnikák széles tárháza áll nyitva előttünk: különféle rúgások, pörgések, netán kétkezes vívás, dupla pengéjű fénykard (igen ezzel vagdalózott Darth Maul!). Az Erővel kapcsolatos képességek egy része megmarad, egy része pedig kicserélődik, s ezek jelentősége ott jelentkezik, hogy a játék közbeni cselekedeteink, döntéseink határozzák meg azt, hogy az erő mely oldalára is fogunk kerülni, s ezáltal mely végjátékban is lesz részünk.

A „Vele van az Erő” című mondat tökéletesen igaz a Raven-re, de a „Vele van a motor” már kevésbé. Több mint tíz éves működése alatt a Raven ontotta a jobbnál jobb játékokat (Heretic 1-2, Hexen, Soldier of Fortune, vagy a már említett Jedi Outcast), és játékaikhoz a mindenkori legfrissebb id motort licencelték (biztos kapnak törzsvásárlói engedményt :-). Azonban néha némiképp kivételt tesznek, mert volt már rá példa, hogy már kijött a legújabb csillogó-villogó id-s engine, de a Raven még mindig az „előző szériaszámú”-val bajlódott - bár igaz, ami igaz, mindig kihozták a maximumot a motorokból. Ezúttal a helyzet némiképpen érdekesebb: a Raven a legutóbbi id motort használja immáron harmadik alkalommal, csakhogy ez a motor már több mint négy éves... Igen, a Quake III: Team Arena motorról van szó, mely bármennyire is volt majdhogynem forradalmi a maga idejében, mára már eljárt felette az idő, főként azóta, hogy megjelent az Unreal Warfare, és a legújabb LithTech motor. Aggodalomra azonban semmi ok: a motort a végsőkig polírozzák, és hozzácsapták a Ghoul 2-t (ez felelt a SoF 2-ben a realisztikus sérülésekért), és a külső terekért felelős Arioche-t, és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy így igazán emberbarátnak mondható majd a Jedi Academy gépigénye, és manapság már ez is sokat számít ugye.

Neves fejlesztőcég készíti a neves sorozat legújabb darabját, kell ennél több? Alighanem nem: a Raven biztosan veszi az akadályt, és legalább Jedi Outcast szintű játékkal örvendeztet meg minket, mellyel ha minden igaz, akkor már ősszel irthatjuk is a gaz birodalmiakat...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Platform:

Fejlesztő: Raven Software

Kiadó: Activision

Forgalmazó: Automex

Megjelenés: 2003. október

Minimális rendszerigény: Pentium III 450, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

dani1011
dani1011 [2]
nekem a jasp hiba van a játékba!!!
ezt írja ki betőltéskor:a jasp hibát észlelt.
mi lehet a gond??????:-(
talán nem jó a video kártya????
nekem ilyen video kártyám van:nvida geforce fx 5200.

köszi elöre aki segitett!!!!!!!!:-)
Jedi Academy
Jedi Academy [15]
Kipörgettem Jeahh!!!:-D
Legkönnyebben és A legnehezebben !!
az utóbbi kicsit volt csak NEHÉZ!!
De sikerült !:-D
Kössz mindenkinek aki segített!!!
goodboy007
goodboy007 [9163]
Elég egyértelmű pedig az útvonal. Le kell ugrálni jobbra, és majd ott át a szakadékon. Nincs mit!;-)
Star Wars
Star Wars [11825]
Mi lenne, ha ezeket összefoglalnád 1-2 hozzászólásba?
Jedi Academy
Jedi Academy [15]
kösz!:-D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (46 db)