Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Zöld szója DVD

Egy 2022-ben játszódó sci-fi 30 évvel ezelőttről.

2003.10.25. 00:00 | szerző: Dino | DVD

Az igazat megvallva ez a DVD nem keltette volna fel az érdeklődésemet, ha Dirk Felsenheimer (alias Bela B., a Die Ärzte dobosa) nem erről az 1973-as sci-firől nevezte volna el első együttesét Soilent Grünnek (a film angol címe Soylent Green). Viszont nem bántam meg, mert érdekes volt látni, hogyan is képzelték el 30 éve a jövőt. (Hasonló okból találtam érdekesnek az egyik külföldi TV csatornán régen sokszor ismételt Logan futását is, az se a mai sci-fi-k világát idézte. :-)

Zöld szója DVD

A Zöld szója története 2022-ben játszódik. A Föld túlnépesedett, az üvegházhatás megemelte a hőmérsékletet, az étkezésre használható alapanyagok szinte teljesen elfogytak. Az emberek szigorú törvények között élnek, és csak néhány kiváltságos van, aki megengedheti magának, hogy drága pénzen eperlekvárt és hasonló különlegességnek számító ételeket vásároljon magának. Az emberek étkeztetését különféle mesterséges táplálékokkal oldották meg, ezek a különböző színű szóják: a vörös, a sárga, vagy a tápanyagban különösen gazdag zöld szója. Főhősünk, a Charlton Heston alakította Thorn detektív azonban egy gyilkosság kapcsán gyanakodni kezd, és a film végére rájön, mi is valójában a zöld szója alapanyaga. (A film „slusszpoénját” inkább nem lőném le.)

A 30 éves film kép- és hangminőségéről túl sokat nem lehet beszélni. Az 5.1-es hangrendszerekhez szokott házimozisok valószínűleg kissé fanyalognak a mono hangtól (angol, francia, spanyol és német nyelven), de igazából túl sok értelme se lett volna kiterjeszteni több csatornára az eredeti felvételt. Extrának először is kapunk egy audiokommentárt, melyben Richard Fleischer rendező és a női főszereplő, Leigh Taylor-Young beszélgetik végig a filmet. A werkfilm mindössze tíz perces lett. Egy kisebb történeti áttekintéssel indul, a korai sci-fi filmekről (pl. Flash Gordon), majd főleg a film történetéről szól, néhány kamerák mögötti felvétellel. Egy kisebb összeállítást láthatunk még a Thorn segítőjét játszó Edward G. Robinson tiszteletére rendezett partyról, melyet a visszavonuló színész 101. filmje alkalmából tartottak. Végül egy filmelőzetes zárja az extrák sorát. ■

Zöld szója DVDZöld szója DVDZöld szója DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló