Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Silent Hill 3

Az egyik legnépszerűbb túlélő-horror sorozat harmadik része végre PC-re is megjelent.

2003.12.17. 00:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

Sohasem szerettem a horrorfilmeket. Nem arról van szó, hogy egy ilyen film megtekintése közben kétpercenként szaladnék ki falfehér arccal a mellékhelyiségbe, miközben ijedten tekintek körbe attól félve, hogy a folyosó végén nyakamba ugrik egy zombi, nem. Pusztán arról van szó, hogy a horrorfilmek döntő többségében az übergagyi történet keveredik a borzalmas színészi alakítással, rendezéssel, kamerakezeléssel, és ki tudja még mivel, amiktől jobban elborzadok, mint magától a filmtől. A játékok terén azonban kedvelem ezt a stílust, hiszen az interaktivitásnak hála sokkal jobban bele tudom élni magamat a mégoly gyenge történetbe is – főként a mai igen realisztikus audiovizuális megvalósítás mellett. Napjainkban azonban kevés, a horror műfaját témául választó program jelenik meg PC-re. Szerencsére a Konami meglátta az ebben a platformban rejlő lehetőségeket, így minden idők egyik legjobb túlélő-horror játéksorozatának újabb részei már nem csak konzolra jelennek meg.

Silent Hill 3

Ha három szóval kellene jellemeznek a Silent Hill 3-at akkor azt mondanám: félelmetes, szürrealisztikus, fantasztikus. A japán fejlesztők ismételten olyan játékot alkottak, amellyel játszva hatalmába kerít a félelem, a WC-re is a fent említett módon megy ki az ember, és ha netán valaki benyit a szobába, csak reménykedhetünk, hogy a proci megúszta a kontaktust -ijedtünkben nem rúgtunk túl nagyot a házba. A félelmetes az, amit nem látunk, és nem az, amit igen. Az atmoszféra mesteri, gondolataim között mindvégig ott motoszkált az, hogy rátenyereljek a kilépés billentyűre, olyannyira félelmetes volt a játék. Az információmorzsákból szépen lassan áll össze a történet (és a pszichiátriai beutalónk), senki nem az, akinek látszik a játék elején, és ahogy összeáll a kép úgy vesz erőt rajtunk a vélsz.

A játékban egy tinédzserlányt, Heather Mason-t irányíthatjuk, az ő apjának szerepében sikerült úgy-ahogy túlélnünk az első részt bő négy évvel ezelőtt. Heather békésen éldegélt egészen addig, míg rémálmok kezdték el gyötörni, többször is átkerült egy másik dimenzióba, és érzete, hogy valami visszavonzza Silent Hillbe, ezért útra kelt, hogy kiderítse mi is történt a kisvárosban 17 évvel ezelőtt.

Silent Hill 3

Silent Hill azonban sohasem alszik, nagyon nincs is, aki aludjon... A városban lassan fényt deríthetünk az első rész megválaszolatlan kérdéseire, és rájöhetünk a kezdetben még szimpatikus Vincent és Claudia ördögi üzelmeire. A játék nem hiába túlélő horror, a szörnyek nagy része elől elfuthatunk illetve el kell futnunk, soha nincs nálunk olyan fegyver és annyi lőszer, amivel játszva elintézhetünk mindenkit, szerencsére a különféle gyomorforgató lények nem hadosztálynyi mennyiségben találhatóak. A kalandelemeket erősítik a fejtörők, melyek remekül el lettek találva, készüljünk fel komolyabb agymunkára.

Nem állítanám, hogy az irányítást sikerült tökéletesen átportolniuk a fejlesztőknek, a kameraállások sokszor igen idegesítőek tudnak lenni, hol főhősünket nem látjuk, hol pedig a közeledő monsztát, ami igencsak problematikus dolog. Heather néha hajlamos elakadni a tereptárgyakban, ami szintén nem egy pozitív vonás. Nem tetszett még, hogy igen kevés tárgyat találhatunk a játékban. Szívesebben küszködtem volna a bőség zavarával, mintsem ezzel a spártai egyszerűséggel.

Silent Hill 3

A Silent Hill 3 technikai oldalát nem érheti szó, ez szinte tökéletes. A textúrák rendkívül részletesek, a tárgyakon tobzódik a bump mapping és a pixel shader, a fény-árnyék játék pedig jelentős hangulati többletet jelent. Mindennek megvan azonban az ára is: erős gép kell a SH3 alá. Hiába, az optimalizáció nem japán találmány. A hangok illetve a zene szintén a tökéletesség határait súrolják, mindig a kellő szituációban szólal meg a kellő zene, és mindig a kellő időpontban halljuk azokat a zörejeket és halálhörgéseket, amiket nagyon nem akarnánk hallani...

Bátran kijelenthetem, hogy kisebb hibái ellenére a Silent Hill 3 az egyik legjobb horrorjáték, amivel valaha is játszottam, jelenleg pedig egyértelműen a legjobb. Szinte minden téren a maximumot nyújtja, az irányításbeli hiányosságokat pedig a játék többi része gyorsan feledteti, és nem mindennapi játékélménnyel ajándékoz meg. Ritkán mondok ilyet, de ezt a lidércnyomást csak ajánlani tudom mindenkinek! (Barátnő ki, szoba, kaja, kórházi telefonszám be :-) ■

értékelés

Silent Hill 3

Pozitívumok
  • Utolérhetetlen hangulat
  • Remek körítés
  • Érdekes történet
Negatívumok
  • Irányításbeli problémák
8,5
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 7
hangulat 10
Silent Hill 3Silent Hill 3Silent Hill 3Silent Hill 3Silent Hill 3Silent Hill 3Silent Hill 3
Silent Hill 3
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Silent Hill 3

hozzászólások (49)

jwolf
jwolf 2005.02.02. 10:32
Tedd azt,amíg nem jön az 5,bár nem tom,lesz pc-re????
KillX
KillX 2005.02.02. 16:13
Naná, hogy lesz!!!!!!!!!
Egyébként playstation-t vennénk(:
jwolf
jwolf 2005.02.03. 20:27
tudsz vmit róla???
KillX
KillX 2005.03.11. 17:58
Nem, de szerintem a vásárlók nagy része PC-t használ... Szerintem ki kéne adni a konzolos átírt változatát, ha nagyobb sikert akarnak.
jwolf
jwolf 2005.03.12. 18:07
az biztos,bár nem tom ők hogy gondolkodnak?
ajánlott olvasnivaló