25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Railroad Pioneer

Vasutas játék egyszerű játékmenettel, kellemes grafikával és kitűnő zenével.

Írta: Warhawk 2 hozzászólás

Bár legtöbbünk gyermekkori álma vasutassá válni, valószínűleg senki nem ilyen munkakörben képzeli el meggazdagodásának kulcsát. Elég viszont csak két évszázadot ugranunk, vagy belelapozni a történelemkönyvekbe, hogy kiderüljön, az 1800-as évek Amerikája maga volt a Paradicsom azon vállalkozó kedvű embereknek, akik e gőzt pumpáló fémmonstrumok révén akartak pénzhez jutni. Ott volt az évszázad elején John I. Blair, aki egy anekdota szerint a következőket mondta édesanyjának tízévesen, mikor elege lett a szegénységből: „Hét fivérem és három nővérem van. Éppen elég ennyi gyereket kitaníttatni a családnak. Én inkább meggazdagodom.” Fél évszázad múlva ennek az úriembernek 800.000 hektár földje volt, és korának egyik leggazdagabb emberévé vált a maga kb. 90 millió dolláros vagyonával. Ilyen és hasonló példák mutatják, hogy abban az időben a bátrak és az okosak gyorsan juthattak sok pénzhez – vagy éppen egy szép fejfához. Az ismeretlen környék, a banditák, a kíméletlen versenytársak könnyen az ember életére törhettek, nem is beszélve az őslakosokról, akiknek valamiért nem volt élettervükben, hogy a közjó érdekében vasútvonallá alakítsák sátrukat. Temérdek könyv és film szól erről az időszakról, most pedig, a Kritzelkratz fejlesztőcsapat és a JoWooD kiadó jóvoltából egy stratégiai játék keretein belül is megismerhetjük a fiatal Egyesült Államokat.

A Railroad Pioneer célja meglepően egyszerű: építsd fel Amerika első transzkontinentális vasútvonalát. Természetesen nem egyszerre, hiszen meglehetősen nagy területről van szó, hanem tíz ízlésesen tálalt pálya keretében. Egy kezdő vasúttulajdonosként kezdünk az Államok keleti partján egyetlen állomással és egy kevéske pénzmaggal, a játék végére pedig remélhetőleg a nyugati parton kötünk ki, hátunk mögött egy vonat armadával. De ne siessünk ennyire előre, kezdjük az elején a dolgokat!

A játék indításakor számomra az első feltűnő dolog a zene volt. Gyönyörű zenekari mű csendül fel a menüben, és a játék alatt sem hagy alább. Egy pillanat alatt elém varázsolta a vadnyugatot a gyönyörű dallam, mely egyébként a Cellar Room stúdió munkáját dicséri, honlapjukon bele is lehet hallgatni néhány számba. Zeneileg tehát nálam alapból egy nagy piros ponttal indult a játék, néhány kattintás után pedig már a játéktéren is találtam magam.

Ami természetesen a mai elvárásoknak megfelelően teljes három dimenzióban pompázik. Ahogy a képeken is látszik, a Kritzelkratz igen kellemes környezetet épített fel. Erdők, mezők, folyók és városok pompáznak mindenfelé, kisebb gyárak, termőföldek hevernek elszórtan. Természetesen vonataink is kellemes kidolgozottsággal büszkélkednek. Összességében azt kell mondanom, hogy ha nem is példaértékű, a mai szintnek bőven megfelel a játék grafikája. Természetesen azért hiányosságokat lehet találni, nem tetszett például az, hogy a városok nem fejlődnek, csak egy-egy épület alakul át néha.

A játék értéke viszont a legtöbb JoWooD stratégiához hasonlóan nem a külcsínben, hanem a belbecsben keresendő. Azt kell mondanom, hogy a készítők nagyon szerethették a Transport Tycoont, ugyanis itt szinte teljesen ugyanaz a szisztéma, csak talán picit még inkább leegyszerűsítve. Nem kell majd részvényekkel foglalkoznunk, nem kell különböző kimutatásokat, grafikonokat vizsgálnunk, szinte csak az építésre és a felfedezésre kell koncentrálnunk. A pályák elején kapunk egy feladatot, majd ott találjuk magunkat egy kisváros mellett egy szál állomással, illetve legtöbbször néhány szerelvénnyel. Mivel a játék a felfedezésről is szól, a környék kezdetben teljesen sötét. Első dolgunk általában az, hogy a helyi „vándor-bérlő” boltban összeállítunk egy kis kalandozó csapatot. Igen sok fajta emberből választhatunk, mindegyiküket más-más célra lehet felhasználni. Csapatunk magja általában maga a pionír, nélküle csapatunk megáll a már felfedezett terület szélén, és nem megy tovább. A csapat védelmére felbérelhetünk vadászt, vagy akár zsoldost is, a felfedezett gyárak értékelésére (ami nélkül nem adnak el nekünk nyersanyagot) egy külön embert kell felvennünk. Találunk még léghajóst, aki a hegyeken segít átkelni csapatunknak, vadvízi evezőst, aki a folyókon segíti át embereinket, de később még akár indiánt is felbérelhetünk. Miután csapatunk készen áll, elkezdjük felfedezni a környéket. Bár a városok neve a még fel nem fedezett területeken is látszik – így könnyítve meg dolgunkat az útkeresésben – útközben nagy esély van rá, hogy gyárakat, vagy egyéb nyersanyagot előállító helyeket találunk. Mikor ez megvan, egy gyors felbecsülés után már húzhatjuk is a síneket, és be lehet indítani az első vonatot. A városok általában a legtöbb nyersanyagot megveszik, persze helységenként változó árakon. Mikor ez megvan, általában azonnal csődközelbe kerülünk, de nem kell félni: a játék elég sokáig engedi, hogy negatív folyószámlánk legyen, és ha mindent jól csináltunk, az első vonatunk szépen lassan elkezdi behozni a kiadásokat. Innentől pedig csak annyi dolgunk lesz, hogy egy ésszerű hálózatot hozzunk létre az időközben felfedezett városok és lelőhelyek között. Néha van, hogy egy-egy város kér valami különlegességet, például néhány kocsi takarmányt. Az ilyen bonusz feladatok gyors elvégzéséért pénzt, kereskedelmi, vagy vonatunknak tapasztalati pontot szerzünk. A pénz gondolom egyértelmű, mire jó, kereskedelmi pontokért bizonyos gyárakat fejleszthetünk (a raktár méretét, előállítási sebességet, stb.), tapasztalati pontért pedig a vonatunk három fő tulajdonsága (sebesség, erő, egységnyi út költsége) közül fejleszthetünk egy csillagnyit. Ha egyedül vagyunk a pályán, akkor ennyi info elég is a boldogulásunkhoz, egy kis ügyességgel, odafigyeléssel szépen el lehet kezdeni felhalmozni a pénzt, abból fejlesztgetni, új vonatokat venni... meggazdagodni.

Ha viszont többen vagyunk a pályán, azonnal érdekesebbé válik a dolog! El lehet felejteni a Transport Tycoonból ismert békés együttélést, itt bizony kereskedelmi háború lesz! Méghozzá szó szerint, ugyanis ha egy városban összetalálkozunk egy ellenféllel, akkor lehetőségünk lesz kereskedelmi háborút indítani ellene. Nem kell nagy harcokra gondolni, a lényeg csak annyi, hogy adott idő alatt nekünk kell több bevételt termelnünk az adott városban – vagy éppen az ellenfelünknek kevesebbet, ugyanis néhány gonosz módszert – banditák, akadályok, lefizetések – alkalmazhatunk, ha kedvünk van. Csak le ne bukjunk, mert akkor általában szinte azonnal elveszítjük a háborút. Ha egy ilyen háborút megnyerünk, akkor néhány hétig kereskedelmi monopóliumot kapunk, mely idő alatt az ellenfél vonatai nem szállíthatnak semmit az adott városba. Természetesen sokkal több, mélyebb lépés van még a játékban, de azokba nem ásom bele magam, a közel 45 oldalas kézikönyv nagyon ügyesen megteszi ezt helyettem.

Sajnos három hibáról viszont értekeznem kell. Először is érdekes módon, valószínűleg hogy érezzük, hogy itt egy vasútvonalat húzunk fel végig, nem lehet állomásokat építeni akárhová, csak ahová sínnel el tudunk jutni az előző helyről. Ez annyit tesz, hogy minden pályán egy nagyon hosszú, többfelé elágazó vasútvonalunk lesz majd, teli lámpákkal, megállókkal. Zavart ezen kívül a nem tökéletes irányíthatóság is. A scrollozási sebesség igen lassú a játékban, még magasabb fokozatra kapcsolva is, így kénytelen voltam az egér jobb gombjával „elhúzni” a képernyőt. Ilyenkor viszont akaratlanul is rákattintottam egy-egy gombra, aminek néha nagyon nem örültem. A legzavaróbb viszont a vonatok folyamatos rongálódása volt. Nem maga a tény, hiszen okos dolog modellezni, hogy nem örökéletű egy-egy szerelvény, viszont sajnos nem lehet a javítást automatizálni, így szabályos időközönként át kell néznünk a vonatainkat, és saját kezűleg elküldeni őket szervizbe. Tíz különböző szerelvénynél ez már igen unalmas és idegőrlő feladat.

A Railroad Pioneer a 10 küldetés és néhány különálló szóló feladat mellett többjátékos lehetőséget is kínál, akár négy játékos számára is. Úgy vettem észre, hogy ennyi játékosnál már picit kevés a játékterület, de ketten nagyszerűen el lehet szórakozni, ha kedvelitek az ilyen lassabb stratégiákat. Maga a játék nekem nagyon tetszett. Viszonylag egyszerű játékmenet volt kellemes grafikával és kitűnő zenével felöntve. Lokomotív mániásoknak kötelező.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
grafika
8
hangok
9
játszhatóság
7
hangulat
8
Pozitívumok
 • Kitűnő zene
 • Könnyen megérthető játékmenet
Negatívumok
 • Zavaró apróságok
 • Irányítási hibák

További képek

 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer
 • Railroad Pioneer

Railroad Pioneer

Platform:

Fejlesztő: Kritzelkratz 3000

Kiadó: JoWooD Productions

Forgalmazó: seven m

Minimális rendszerigény: Pentium III 750 MHz, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya, CD-ROM, 500 MB HDD

Ajánlott konfiguráció: Pentium III 1,2 GHz, 256 MB RAM, 64 MB-os 3D kártya, 20x CD-ROM, 1 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sárkány
Sárkány [1]
Hello!

Szerintem a játék nagyon király, de lenne egy kis problémám, valaki segithetne! A gépem megfelel az elöirásoknak mostmár 1 GB ramom van és 1,8 GHz P4 -em és Ati Radeon 7500 128 Mb DDR a videokártya. De még most is baj van, a játék, ha sokáig játszom kifagy! A hang megy de a kép megfagy és se merre nem megy csak reset segit de akkor ujrakezdhetem. A mentés után meg belassul nagyon! Ha mentet játékot akarok folytatni, teljesen beáll 10 perc alatt (ismét kifagy)! Valaki aki tudja a megoldást segitsen, mert nem tudok továbbmenni, mindig a végére fagy ki, mindig ott áll le! Mielött valakinek kifogása lenne a játék valódiságáról, Eredeti boltban vettem! Mondjuk a CD-ről nem lehet istallálni a Direct X9-et, mert az irja hiba, de a játék müködik! :-( Legyen szives, ha valaki tudja a megoldást kérem segitsen erre az e-mail cimre irjatok: !
szesz1
szesz1 [1]
Hi!

Nem akarok kekecnek tunni, de mennyit jatszottal a jatekkal? Egy orat...?
Lehet a vonatokat upgardelni, s a hire inspector pont arra valo, hogy automatizalja a vonatok javitasat. Masodik upgrade-nel pedig mar a vagonokat is automatikusan javitja.


Udv,
Sz.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)