Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

UEFA Euro 2004

A FIFA sorozat mellé egy különkiadás fociprogram a portugáliai bajnokság alkalmából.

2004.06.15. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk már egy-egy nagyobb futball-torna közeledtével, az Electronic Arts mindig előrukkol egy újabb - az aktuális eseményhez kapcsolódó - fociszimulátor programmal. Most sem kellett ebben csalódnunk, hiszen nemrégiben jelent meg a portugáliai Európa Bajnoksághoz kötődően az UEFA Euro 2004. A korábbi évek hagyományait követve ez a játék is az előző FIFA kiadásra épül. Ezekről általánosságban elmondható, hogy viszonylag kevés újdonságot szoktak hozni, bár el kell ismerni, hogy a múltban volt már részünk kellemes meglepetésben e téren is. Épp ezért titokban reménykedtem, hogy az Euro 2004 esetében is lesznek komoly változások a FIFA 2004-hez képest. Az előzetes hírek több újdonsággal is kecsegtettek, így bíztam benne, hogy nem fog csalódást okozni ez a rész. Nos, miután kipróbáltam, vegyes kép alakult ki bennem. Volt olyan változás, ami tetszett, mert élvezetesebbé tette a programot, de bizony volt olyan is, ami nem sok új színt hozott a játékba.

UEFA Euro 2004

Ami a fő vonalait illeti, abban nem sokat változott a játék: gyakorlatilag a FIFA 2004-ben megismert játék- és irányítási rendszer fogad minket. Az egyik különbség abban van, hogy csak válogatottakkal játszhatunk. Szerencsére nemcsak az EB-re kvalifikált csapatok állnak rendelkezésünkre, hanem valamennyi európai nemzet fiaival - így természetesen a magyarokkal is - vívhatunk életre-halálra szóló meccseket. Amíg azonban a nagy csapatok legtöbb játékosának arca valósághűen meg vannak rajzolva, addig bizony például a magyar válogatottnál csak néhány ismerős arcvonásra bukkanhatunk. A többiek klónozással születtek :-).

A grafika és animációk terén volt talán a legjelentősebb módosítás. Nagyon sok új mozdulatsorral találkozhatunk, a játékosok mozgásán, a lövések megvalósításán és a szereléseken is sokat javítottak. Ennek meg is lett az eredménye, mert a korábbinál is sokkal élethűbb lett így a játék képe.

UEFA Euro 2004

Az irányítás viszont szinte változatlan maradt. Aki játszott az előddel, annak ismerős lesz minden. Továbbra is nagyon javasolt a gamepad használata, ugyanis csak ezzel lehet igazán jól irányítani a játékosokat, főként, ha a „legendás” Off the Ball funkciót is sűrűn szeretnénk igénybe venni. Javult az ellenfelek mesterséges intelligenciája is. Nem könnyű becsapni őket, és az eredmény függvényében változhat a gép taktikája is. Hátrányba kerüléskor intenzív támadásokat vezetve rohamozzák a kapunkat, míg vezetés esetén kőkemény felállt védelemmel találhatjuk szembe magunkat. Mindez jelentősen fokozza a játék hangulatát. Elvileg befolyásolja a játékosok képességeit az úgy nevezett morál rendszer. A jó morállal bíró játékos jobb teljesítményre képes és fordítva. Azonban a gyakorlatban ennek nem sok eredményét láttam, hiszen a kirobbanó kedvvel játszó játékos semmivel sem nyújtott többet, mint amikor csökkent a játékkedve, de ez majd talán tovább csiszolódik még a folytatásokban.

A játékmódok sem sokat változtak, barátságos meccset, bajnokságot indíthatunk, vagy éppen ha kedvünk tartja, megküzdhetünk az Európa Bajnoki címért. Továbbra is lehetőségünk van gyakorlásra, játszhatunk akár az interneten is.

UEFA Euro 2004

Igazából azt a megállapítást lehet tenni a játékkal kapcsolatban, hogy aki játszott a FIFA 2004-gyel, az nem sok változást fog találni benne. Gyakorlatilag csak annak ajánlom megvételre, aki az előző résszel nem találkozott. Élvezetes jó fociprogramot ismerhet meg az Euro 2004-ben, ám a tapasztalt öreg rókáknak csalódást okozhat, mert játékélményben nem hoz igazán újat. Mindettől függetlenül továbbra is kiemelkedően jó fociszimulátort tett le az asztalra az EA, de bízom benne, hogy a FIFA 2005 sokkal több újdonságot fog tartalmazni. ■

értékelés

UEFA Euro 2004

Pozitívumok
  • Szebb lett a játék
  • Intelligensebb ellenfelek
Negatívumok
  • Kevés igazi újítás található benne
Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 600 MHz, 64 MB RAM (Win XP esetén 128 MB), 32 MB-os 3D kártya, 880 MB HDD
8,5
grafika 9
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
UEFA Euro 2004UEFA Euro 2004UEFA Euro 2004
UEFA Euro 2004
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
UEFA Euro 2004

hozzászólások (6)

JOKER
JOKER 2004.06.17. 07:13
Megnyugtatlak, én ismerem és nekem is nagyon tetszik :)
HoriG
HoriG 2004.06.17. 14:04
Tipikus scriptelt EA-s fos, az olvasói értékelés szerintem inkább valósághű. Arra azért kíváncsi leszek hogy az új arcok akik a 2005-n dolgoznak mit javítanak majd.
Breki
Breki 2004.07.19. 12:35
http://www.sg.hu/forum.php3?cat=2
Rickoman
Rickoman 2004.07.25. 09:45
Megtudná valaki mondani, hogy miért lép ki a meccsek végén a WINDOWS-ba az a szar , mert nem eredeti a CD?8-)
jani0624
jani0624 2008.06.11. 00:00
Üdv

Megtudná mondani valaki, hogy HOGY A FRANCBA KELL EZZEL JÁTSZANI??? :-D
Már talán 3 éve megvan, és nagyon sokat játszottam vele, de még mindig foggalmam sincs. Gyakorlatilag 3-4 gombot használok, és semmilyen trükköt, cselt nem igazán tudok kombinálni. Néha véletlenül ollózik egyet az emberem, de ez a max. Semmi tutorial nincs benne, semmi oktató rész, nem lehet állítani a billentyűzet kiosztást, és a neten sem találtam még semmilyen leírást. Egyébként joystickal játszom, szerintem azzal egyszerübb mint billentyűzeten.
Ezekután, kb 100 lejátszott "meccs" után, megtudná valaki modnani, hogyan is kéne játszani? :-D

Köszi.
ajánlott olvasnivaló