25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

UEFA Euro 2004

A FIFA sorozat mellé egy különkiadás fociprogram a portugáliai bajnokság alkalmából.

Írta: JOKER 6 hozzászólás

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk már egy-egy nagyobb futball-torna közeledtével, az Electronic Arts mindig előrukkol egy újabb - az aktuális eseményhez kapcsolódó - fociszimulátor programmal. Most sem kellett ebben csalódnunk, hiszen nemrégiben jelent meg a portugáliai Európa Bajnoksághoz kötődően az UEFA Euro 2004. A korábbi évek hagyományait követve ez a játék is az előző FIFA kiadásra épül. Ezekről általánosságban elmondható, hogy viszonylag kevés újdonságot szoktak hozni, bár el kell ismerni, hogy a múltban volt már részünk kellemes meglepetésben e téren is. Épp ezért titokban reménykedtem, hogy az Euro 2004 esetében is lesznek komoly változások a FIFA 2004-hez képest. Az előzetes hírek több újdonsággal is kecsegtettek, így bíztam benne, hogy nem fog csalódást okozni ez a rész. Nos, miután kipróbáltam, vegyes kép alakult ki bennem. Volt olyan változás, ami tetszett, mert élvezetesebbé tette a programot, de bizony volt olyan is, ami nem sok új színt hozott a játékba.

Ami a fő vonalait illeti, abban nem sokat változott a játék: gyakorlatilag a FIFA 2004-ben megismert játék- és irányítási rendszer fogad minket. Az egyik különbség abban van, hogy csak válogatottakkal játszhatunk. Szerencsére nemcsak az EB-re kvalifikált csapatok állnak rendelkezésünkre, hanem valamennyi európai nemzet fiaival - így természetesen a magyarokkal is - vívhatunk életre-halálra szóló meccseket. Amíg azonban a nagy csapatok legtöbb játékosának arca valósághűen meg vannak rajzolva, addig bizony például a magyar válogatottnál csak néhány ismerős arcvonásra bukkanhatunk. A többiek klónozással születtek :-).

A grafika és animációk terén volt talán a legjelentősebb módosítás. Nagyon sok új mozdulatsorral találkozhatunk, a játékosok mozgásán, a lövések megvalósításán és a szereléseken is sokat javítottak. Ennek meg is lett az eredménye, mert a korábbinál is sokkal élethűbb lett így a játék képe.

Az irányítás viszont szinte változatlan maradt. Aki játszott az előddel, annak ismerős lesz minden. Továbbra is nagyon javasolt a gamepad használata, ugyanis csak ezzel lehet igazán jól irányítani a játékosokat, főként, ha a „legendás” Off the Ball funkciót is sűrűn szeretnénk igénybe venni. Javult az ellenfelek mesterséges intelligenciája is. Nem könnyű becsapni őket, és az eredmény függvényében változhat a gép taktikája is. Hátrányba kerüléskor intenzív támadásokat vezetve rohamozzák a kapunkat, míg vezetés esetén kőkemény felállt védelemmel találhatjuk szembe magunkat. Mindez jelentősen fokozza a játék hangulatát. Elvileg befolyásolja a játékosok képességeit az úgy nevezett morál rendszer. A jó morállal bíró játékos jobb teljesítményre képes és fordítva. Azonban a gyakorlatban ennek nem sok eredményét láttam, hiszen a kirobbanó kedvvel játszó játékos semmivel sem nyújtott többet, mint amikor csökkent a játékkedve, de ez majd talán tovább csiszolódik még a folytatásokban.

A játékmódok sem sokat változtak, barátságos meccset, bajnokságot indíthatunk, vagy éppen ha kedvünk tartja, megküzdhetünk az Európa Bajnoki címért. Továbbra is lehetőségünk van gyakorlásra, játszhatunk akár az interneten is.

Igazából azt a megállapítást lehet tenni a játékkal kapcsolatban, hogy aki játszott a FIFA 2004-gyel, az nem sok változást fog találni benne. Gyakorlatilag csak annak ajánlom megvételre, aki az előző résszel nem találkozott. Élvezetes jó fociprogramot ismerhet meg az Euro 2004-ben, ám a tapasztalt öreg rókáknak csalódást okozhat, mert játékélményben nem hoz igazán újat. Mindettől függetlenül továbbra is kiemelkedően jó fociszimulátort tett le az asztalra az EA, de bízom benne, hogy a FIFA 2005 sokkal több újdonságot fog tartalmazni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
9
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
  • Szebb lett a játék
  • Intelligensebb ellenfelek
Negatívumok
  • Kevés igazi újítás található benne

UEFA Euro 2004

Platform:

Fejlesztő: EA Sports

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 600 MHz, 64 MB RAM (Win XP esetén 128 MB), 32 MB-os 3D kártya, 880 MB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

jani0624
jani0624 [1727]
Üdv

Megtudná mondani valaki, hogy HOGY A FRANCBA KELL EZZEL JÁTSZANI??? :-D
Már talán 3 éve megvan, és nagyon sokat játszottam vele, de még mindig foggalmam sincs. Gyakorlatilag 3-4 gombot használok, és semmilyen trükköt, cselt nem igazán tudok kombinálni. Néha véletlenül ollózik egyet az emberem, de ez a max. Semmi tutorial nincs benne, semmi oktató rész, nem lehet állítani a billentyűzet kiosztást, és a neten sem találtam még semmilyen leírást. Egyébként joystickal játszom, szerintem azzal egyszerübb mint billentyűzeten.
Ezekután, kb 100 lejátszott "meccs" után, megtudná valaki modnani, hogyan is kéne játszani? :-D

Köszi.
Rickoman
Rickoman [7]
Megtudná valaki mondani, hogy miért lép ki a meccsek végén a WINDOWS-ba az a szar , mert nem eredeti a CD?8-)
Breki
Breki [1892]
http://www.sg.hu/forum.php3?cat=2
HoriG
HoriG [2557]
Tipikus scriptelt EA-s fos, az olvasói értékelés szerintem inkább valósághű. Arra azért kíváncsi leszek hogy az új arcok akik a 2005-n dolgoznak mit javítanak majd.
JOKER
JOKER [117]
Megnyugtatlak, én ismerem és nekem is nagyon tetszik :)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (6 db)