Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Final Fantasy XI

Az egyik legnépszerűbb RPG sorozat új online része PC-re is elkészült.

2004.12.04. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

Szerintem nem sok olyan ember van, aki ne hallotta volna már a Final Fantasy nevet, akár a játéksorozattal, akár a filmmel kapcsolatban. Talán a legnépszerűbb szerepjáték ez, melyet valaha is alkottak, egy-egy új rész megjelenésekor pedig komoly sorok állnak a japán boltok előtt. Sajnos PC-re csak a hetes és nyolcas részek készültek el, a többi konzolon érhető csak el. A Final Fantasy XI-gyel újra visszatér kedvenc gépünkre a játék, de ez kicsit se meglepő, hisz ez a rész csak online játszható.

Final Fantasy XI

A készítők szerencsés helyzetben voltak abból a szempontból, hogy pár jellemző vonáson kívül a sorozat összes része teljesen különböző. Ezek nagyrész itt is megtalálhatóak továbbra is, természetesen a harcrendszer változott, hisz ami jó az egyjátékos változatban, nem biztos, hogy használható online is.

Vana’diel világába visz el minket a program, melyben három nagy birodalom csatározásai adják a fő vázat, de ha valaki nem akar belefolyni a területekért dúló küzdelembe, nem kötelezi erre semmi. A három nagyhatalom az elvaanok királysága, San D’Oria, a hume-k birodalma, a Bastok köztársaság és a Windurst szövetség. Megtalálható még egy kis semleges ország is Jeuno, aki kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt szinte támadhatatlan.

Final Fantasy XI

Szerencsére semmi se köti meg, hogy melyik fajjal milyen kasztot választhatunk, a faj csak az induló tulajdonságainkat és ezek növekedését befolyásolják. Választhatunk a hume, elvaan, tarutaru fajokból férfit és nőt is, míg a mithra csak nő lehet, a galka pedig csak férfi. Többféle arcból, hajból és testalkatból választhatjuk ki a nekünk tetszőt, ruházatunk pedig természetesen mindig az épp aktuálisan hordott felszerelési tárgyakból áll.

A fő tulajdonságok az erő, az ügyesség, az egészség, a gyorsaság, az intelligencia, a szellem és a karizma. Indulásnál a kaszt és a faj is módosítja ezeket. Fontos az életerőnk és a mannánk is, további hasonló érték a taktikai pont (TP), melyet a csatákban kaphatunk a sikeres csapásokért és a speciális támadásokhoz használhatjuk fel.

Final Fantasy XI

Az alapkasztok a harcos, a tolvaj, a fehér, fekete, vörös mágus és a szerzetes. Házunkban bármikor válthatunk ezek között, nem befolyásol semmit, hogy mivel kezdtünk. Később a megfelelő küldetések teljesítése után rendelkezésünkre állnak majd a fejlesztett kasztok is: lovag, sötét lovag, szörnymester, bárd, vándor, idéző, szamuráj, ninja és a dragonyos. Ezen kívül lehetőség van arra is, hogy a fő kasztunk mellé válasszunk egy kisegítő szakmát, mely maximum feleakkora szintűként viselkedik, mint a főkaszt. Minden kasztnak vannak speciális képességei, a szintek előrehaladtával egyre több és erősebb. Szintet a megfelelő tapasztalati pont mennyiség elérésekor lépünk, de ha meghalunk akkor elveszítünk annyi TP-t, mint ami a szintlépéshez szükséges érték 10 százaléka.

Harci és mágikus képzettségeink a használattól fejlődnek, de meg van határozva mindegyik kasztnál a szintenkénti maximum érték. Ha elérte ezt, kékre vált a listában, így lehet tudni, mikor érdekes más fegyvert használni esetleg a továbbiakban a következő szintlépésig. Ha kasztot váltunk, akkor hiába van harmincas kardhasználatunk, csak az új kaszt által meghatározott maximális értéken használhatjuk majd. A magas szintű harci képzettségekhez járnak speciális támadások is, melyeket TP-ből használhatunk.

Final Fantasy XI

Lehetőség van tárgyak készítésére is. Több céh is várja a játékosokat, vannak halászok, bőrművesek, ékszerészek, kovácsok és így tovább. Az adott szakma képzettségét is a használat növeli, de a maximális értékét nem köti meg az épp aktuális főkaszt szintje. Minden tárgy készítéséhez szükség van alapanyagokra és valamilyen kristályra is. Új recepteket a céhek mestereitől lehet tanulni. Kivételt képez ez alól a horgászat, itt csak egy bot kell, csali és víz. Bár ez egyszerűnek tűnik, mégse az. Jól illusztrálja a játék kidolgozottságát ez a rész, hisz a sikeresség főbb a csalitól, a bottól, a víztől (sós vagy édesvíz) és a napszaktól is. Vannak kisebb és nagyobb méretű halak is, melyeket más-más horgászbottal kell kifogni.

A küldetésekből rengeteg fajtát vehetünk fel, vannak melyeket a birodalomnak kell elvégezni, ezek segítik a továbbjutásunkat is új helyekre. Vannak egyéni és csapatos küldetések, melyek az egyszerű mászkálástól egészen a komoly harcokig terjednek. Csak pénz vagy tárgyak járnak a sikeres teljesítésért, tapasztalati pontot nem kaphatunk értük.

Final Fantasy XI

A játék grafikája tökéletesen megfelel a célnak, elég részletesen kidolgozott, de nem ér a nyomába a mai FPS csodáknak azért. A karakterek és a szörnyek mozgásait nagyon jól megcsinálták, nem nagyon találkozhatunk benne hibákkal. A szörnyek ábrázolása is remekül sikerült, némelyik szinte leugrik a képernyőről annyira élethű. Nagyon feldobja az is a játékot, hogy teljesen egyedi az élővilág, a „nyulak” például kétlábú, hosszúfarkú, nagy szemű lények, melyek leginkább csak az ugrálással hasonlítanak névrokonaikra.

A hangokról már nem tudok ennyire pozitívan nyilatkozni, mert bár a zenék teljesen odaillőek és hangulatosak, a lények hangjai már nem annyira hatják meg az embert. Nagyon jó ötlet a játékban, bár nem működik – érthető okokból – tökéletesen, hogy az idegen nyelvű feliratokat lefordítja az általunk választott nyelvre. Ez japán, angol, német és francia lehet. Én csak az angol teszteltem és a japánokkal is meg lehetett értetni azért annyit, hogy az ember be akar lépni a csapatba.

Final Fantasy XI

Havi plusz egy dollárért előfizethetünk a TetraMaster kártyajátékra is, mely a Final Fantasy IX-ben debütált. Itt már egy felfejlesztett online verzió kapott helyet, remek értékelő rendszerrel és sokféle lappal. Kezdetben egy kis alappaklit kapunk, de a megnyert játszmák díjaiból könnyen vehetünk újabbakat vagy akár elnyerhetjük az ellenfél kártyáit is.

Összességében egy remek és nagyon részletesen kidolgozott MMORPG-t ismertem meg a Final Fantasy XI-ben, semmi gyerekbetegsége nincs már a programnak, bár ez nem annyira meglepő, hisz régóta megy már Japánban és az amerikai premier is jó ideje megvolt. Európában adták csak most ki, a második kiegészítővel együtt. Komolyabb hibaként – számomra legalábbis – az elég nehézkesen kezelhető keretrendszert róhatom fel, de nem túl jó lépés az se, hogy a 13 dolláros havidíjban csak egy karakter ára van benne, minden újabbért plusz egy dollárt kell fizetni. ■

értékelés

Final Fantasy XI

Pozitívumok
  • Rengeteg lehetőség
  • Hihetetlen részletesen kidolgozott játék
  • Nagyon jól használható és szép kézikönyv
Negatívumok
  • Havidíjas
  • Minden újabb karakter havi 1 dollárba kerül
Minimális rendszerigény: Pentium III 800 MHz, 128 MB RAM, GeForce/Radeon 9000 vagy jobb videokártya, 32 MB RAM-mal, 4xCD-ROM, 6 GB HDD, internetkapcsolat
8,0
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 9
hangulat 9
Final Fantasy XIFinal Fantasy XIFinal Fantasy XIFinal Fantasy XIFinal Fantasy XIFinal Fantasy XIFinal Fantasy XIFinal Fantasy XI
Final Fantasy XI
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Final Fantasy XI

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló