Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Norton Internet Security 2006

Bemutatjuk a Symantec védelmi programcsomagjának legfrissebb verzióját.

2006.03.29. 00:00 | szerző: Viper | Egyéb

A Norton Internet Security 2006 (NIS 2006) a méltán népszerű Internet Security termékcsalád legifjabb tagja, friss külsővel és újabb szolgáltatásokkal. Mivel a korábbi termékek szolgáltatásai megmaradtak a programban, ezért ebben a cikkben csak az újdonságok ismertetését tűztem ki célul.

Norton Internet Security 2006

A felhasználó felület alapvetően megőrizte a megszokott jelleget, a továbbfejlesztéseknek köszönhetően azonban még egy fokkal áttekinthetőbb és logikusabb felépítést kapunk. A központi adminisztrációs felület szerepét a Norton Protection Center nevezetű alkalmazás vette át, amely gyakorlatilag a Windows Security Center jócskán kibővített testvéreként is felfogható. Segítségével egyrészről áttekinthetjük a rendszerünk biztonsági állapotát, másrészről elérhetjük az egyes biztonsági szolgáltatások részletes beállításait. A főbb biztonsági kategóriák közt az alapbiztonságot, az adat-visszaállítást, a teljesítményt, a böngészést, valamint az e-mail és üzenetküldést találjuk, amely kategóriák mindegyikét minősíti a program a Symantec termékek funkcióinak állapota alapján (az adat-visszaállításhoz és a teljesítmény-javításhoz más Symantec termékek megléte szükséges). Ha valamilyen feltételnek nem felel meg a rendszerünk, akkor a kategóriát kiválasztva azt is megtekinthetjük, hogy pontosan mivel is van a probléma. Ezen hiányosságok többségét rögtön orvosolhatjuk is a megfelelő funkciók bekapcsolásával az áttekintő felületről.

A rendszer mindenkori biztonsági állapotát folyamatosan szemmel tarthatjuk a tálcába vagy az értesítési területre beépülő kis ikonocska segítségével, mely egyszerű színkódolással adja tudtunkra az aktuális állapotot: zöld pipa, sárga felkiáltójeles háromszög vagy piros X segítségével. Ha valami gond van, az ikonra kattintva a tálcából felnyíló ablakban megjelenik a problémák rövid ismertetése, és egy link a megoldásukhoz szükséges további teendőkhöz. Például ha valamiért nincs bekapcsolva a kimenő levelek vírusellenőrzése, akkor ezt a problémát a linkre kattintva a szolgáltatás bekapcsolásával azonnal orvosolhatjuk. Vírusfertőzés vagy egyéb kritikus biztonsági esemény bekövetkeztekor továbbra is a megszokott módon a képernyő közepén előugró ablakban tájékoztat a rendszer. Átlagos internetezési tevékenység mellett azonban a NIS 2006 meglehetősen csendes társ, nem zavar felesleges ablakokkal, jelenléte egyáltalán nem vonja el a figyelmet.

Norton Internet Security 2006

Az új funkciók közt találjuk a Biztonságfelügyelőt, amely átnézi Windowsunk beállításait és feltérképezi a gyenge pontokat. Ez alatt azt kell érteni, hogy ellenőrzi a rendszerbeállításokat és figyelmeztet azoknál, amelyek támadási felületet jelentenek (például hibás vagy gyenge Windows adminisztrátori jelszó), továbbá végignézi böngészőnk beállításait, a megosztott mappákat és még sorolhatnám tovább. Egyes hibás beállításoknál megerősítés kérését követően képes a beállítás kijavítására is. (Jelszót természetesen nem fog helyettünk beállítani, sem javasolni, azt nekünk kell elvégezni.) Ha azt vesszük, hogy a legtöbb otthoni felhasználó nem rendelkezik rendszergazdai ismeretekkel, és legtöbbször fogalma sincs, hogy milyen beállítások léteznek az operációs rendszerében (nemhogy ezen beállításoknak milyen értékeket kellene megadni), ezért úgy gondolom, ennek a funkciónak meglehetősen nagy a létjogosultsága.

A következő hasznos újdonság a Norton Home Page Hijacking Protection, ami főképpen a rutinnal nem rendelkező felhasználókat képes megóvni attól, hogy a böngésző kezdőoldalát eltérítsék.

Norton Internet Security 2006

Továbbfejlesztésre került a tűzfal szabályok beállítása is: a NIS 2006 még intelligensebben képes eldönteni, hogy egy alkalmazás kiengedhető-e az internetre – természetesen mindehhez a LiveUpdate szolgáltatásán keresztül érkező, a Symantec szakemberei által összeállított listát veszi alapul.

Említést kell tenni a Spyware Protectionről is, ami a kémprogramok felderítéséért felelős. A NIS 2006 megjelenésekor sok kritika érte ezt a komponenst, hogy miért csak a kémprogram futtatásakor szól, és nem annak gépre érkezését blokkolja, ez a hiányosság azonban azóta egy frissítés segítségével orvoslásra került.

A sok-sok hasznos funkció közt sajnos hiányosság is akad: a levélszemét-szűrő nem képes a NIS korábbi verzióiban összegyűjtött levelezési szokásokat átvenni. Márpedig a frissen feltelepült levélszemét-szűrő bizony igencsak tanításra szorul az elején, hogy milyen leveleket tekintsen levélszemétnek – noha frissítés esetén ezt a tudást simán átemelhetné a korábbi verziókból.

A fent felsorolt kibővített funkcionalitásnak persze ára van, amit a számítógépünk teljesítményével fogunk megfizetni. Azzal még csak-csak képes megbarátkozni az ember, hogy egy teljes merevlemez vírusvizsgálatakor nem igen tudunk mást csinálni a gépünkön, az azonban már sokkal bosszantóbb, hogy egy középkategóriás gépen igencsak megérezni a rengeteg állandó felügyeleti funkció következtében fellépő teljesítménycsökkenést. Ugyanakkor egy mai mércével gyorsnak számító gépen ez a jelenség nem szembetűnő.

Összefoglalásként elmondható, hogy a NIS termékcsalád 2006-os tagjával sikerült a rendszerünk védelmét felügyelő és ellátó terméket egy magasabb biztonsági szintet képviselő pontra emelni, a Symantectől megszokott színvonalon. A CPU-nk lehet, hogy nem örül ennek, de sajnálatos tény, hogy ha nem lenne ennyi veszély, akkor nem kellene ennyire átfogó védelem sem. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló